Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2007

Το πρόβλημα της διευθύντριας

Η Δημητρίου είναι διευθύντρια του τμήματος μάρκετινγκ μιας μεγάλης εταιρείας παραγωγής προϊόντων καθαρισμού. Το τμήμα της διαχειρίζεται ένα ιδιαίτερα μεγάλο κατάλογο προϊόντων και σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο στη λήψη μιας σειράς αποφάσεων μάρκετινγκ παίζει ένα πληροφοριακό σύστημα μάρκετινγκ (ΠΣΜ) το οποίο αποδελτιώνει και επεξεργάζεται πληροφορίες σχετικά με τις δαπάνες μάρκετινγκ και τις μηνιαίες πωλήσεις κάθε κωδικού από τα προϊόντα της επιχείρησης.

Αν και από το ΠΣΜ η διευθύντρια είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη, τον τελευταίο καιρό παρουσιάζει αδυναμία να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήματα που αφορούν τον ανταγωνισμό. Μεγάλος όγκος από τα απαιτούμενα δεδομένα δεν υπήρχαν στο παρελθόν, όμως είναι διαθέσιμα πλέον στην επιχείρηση μετά από τη απόφαση για συλλογή στοιχείων από τις διαφημιστικές καμπάνιες που έτρεξαν τελευταία.

Η διευθύντρια συζήτησε το πρόβλημα με τον νέο στέλεχος του τμήματος τον Γεωργίου, ο οποίος χωρίς να έχει σχετική εξειδίκευση γνωρίζει υπολογιστές από χόμπι. Η πρόταση του Γεωργίου ήταν να αναλάβει ο ίδιος την ανάπτυξη ενός νέου ΠΣΜ με την βοήθεια ενός τεχνικού από το τμήμα πληροφορικής της επιχείρησης.
Όταν όμως η διευθύντρια συζήτησε το θέμα με τον Ανδρέου τον διευθυντή του τμήματος πληροφορικής της είπε ότι δεν θεωρούσε εφικτή την ανάπτυξη νέου ΠΣΜ εσωτερικά, και της σύστησε να προμηθευτεί ένα έτοιμο ΠΣΜ από την αγορά. Της πρότεινε μάλιστα εκείνο που γνώριζε ότι χρησιμοποιούσε η μεγαλύτερη ανταγωνίστρια εταιρεία.

Στην συζήτηση που έκανε με τον Νικολάου τον υποδιευθυντή του τμήματος μάρκετινγκ, της επεσήμανε ότι, εφόσον δεν είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα με τον προϋπολογισμό του έργου να ανάθεταν την κατασκευή του σε μια γνωστή εταιρεία πληροφορικής, προσφέρθηκε δε να ετοιμάσει και τις σχετικές προδιαγραφές.

Ποια μέθοδο δημιουργίας του για το νέο ΠΣΜ θα προτείνατε στην κυρία Δημητρίου και για ποιους λόγους;

64 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η διευθύντρια του τμήματος μάρκετινγκ καλείται να πάρει μια σημαντική απόφαση όσον αφορά στο ΠΣΜ αφού το υπάρχον δεν την ικανοποιεί ποια και έτσι για την σωστή λειτουργία της επιχείρησης είναι απαραίτητη η αντικατάσταση του.

Από τις συζητήσεις που είχε με διάφορα 3 στελέχη της επιχείρησης προέκυψαν οι ακόλουθες εναλλακτικές:
• Γεωργίου: ανάπτυξη από τους τελικούς χρήστες δηλαδή από τους ίδιους.
• Ανδρέου: χρήση πακέτου λογισμικού εφαρμογών.
• Νικολάου: εξωτερική ανάθεση

Εφόσον ο Ανδρέου ο οποίος είναι και διευθυντής του τμήματος πληροφορικής κρίνει ότι δεν είναι εφικτή η ανάπτυξη του ΠΣΜ εσωτερικά, θεωρώ ότι η άποψη του Γεωργίου απορρίπτεται αφού δεν μπορεί να υλοποιηθεί όπως υπολόγιζε.

Όσον αφορά στην πρόταση του Ανδρέου, η χρήση ενός έτοιμου πακέτου λογισμικού δεν πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη λύση, αφού μπορεί να μην ικανοποιεί επαρκώς την συγκεκριμένη ανάγκη που αντιμετωπίζει η επιχείρηση και ταυτόχρονα μπορεί να προκύψουν και άλλα κόστη, όπως είναι το κόστος για τον εκσυγχρονισμό του, για την συντήρηση του κλπ.

Τέλος, η πρόταση του Νικολάου θεωρώ ότι είναι η πλέον κατάλληλη για την συγκεκριμένη περίπτωση. Συγκεκριμένα, εφόσον υπάρχουν οι οικονομικοί πόροι, μπορέι να ανατεθεί σε ειδικούς η ανάπτυξη ενός συστήματος ικανού να δεχθεί αλλαγές ώστε να μπορέσει να προσαρμοστεί αργότερα στις αλλαγές του περιβάλλοντος. Η συντήρηση του ΠΣΜ θα γίνεται από άτομα μέσα στην επιχείρηση. Η ανάπτυξη του βέβαια είναι σημαντικό να γίνει σε στενή συνεργασία με την επιχείρηση και συγκεκριμένα με την Δημητρίου, ώστε να προσαρμοστεί πλήρως στις ανάγκες της.

Βέβαια, οι εναλλακτικές δεν είναι μόνο αυτές οι 3. Υπάρχουν και άλλες όπως είναι το μοντέλο του καταρράκτη, το οποίο όμως είναι ιδιαίτερα θεωρητικό και δύσκολα χρησιμοποιείται στην πράξη. Επίσης υπάρχει και η μέθοδος του κύκλου ζωής συστημάτων αλλά παρουσιάζει πολλά μειονεκτήματα όπως το ότι είναι ακριβή και αργή μέθοδος. Τέλος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος δημιουργίας πρωτοτύπου που παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα, όμως χρειάζεται να αναπτυχθεί από άτομα μέσα στην επιχείρηση, πράγμα που, σύμφωνα με τον Ανδρέου, δεν είναι εφικτό.

Ανώνυμος είπε...

m5050030

Ανώνυμος είπε...

m 5040081 - Μπάμπαλη Λουκία

Στη συγκεκριμένη περίπτωση που μελετάμε η κα Δημητρίου αντιμετωπίζει το πρόβλημα της αλλαγής του ήδη υπάρχοντος ΠΣΜ. Για τη λύση του υπάρχουν τρείς εναλλακτικές που προέρχονται από τη συζήτησή της με τρία διαφορετικά στελέχη της επιχείρησης. Άρχικά πιστέυω ότι το πιο σημαντικό είναι το νέο σύστημα να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες της εταιρείας. Γι' αυτό φυσικά απορρίπτεται η επιλογή κάποιου ΠΣΜ ίδιου με των ανταγωνιστών γιατί αυτό δεν είναι απαραίτητο ότι θα λειτουργήσει ικανοποιητικά. Επίσης δεδομένου ότι ο υπεύθυνος του τμήματος πληροφορικής θεωρεί ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για ανάπτυξη νέου ΠΣΜ από την ίδια την επιχείρηση, απορρίπτεται η ιδέα του Γεωργίου. Τέλος, η λύση που μένει είναι η εξωτερική ανάθεση σε γνωστή εταιρεία πληροφορικής. Σε αυτό το σημείο θα ήταν καλύτερο τις προδιαγραφές του συστήματος και τη συνεννόηση με την εταιρεία να αναλάβουν όχι μόνο ο Ανδρέου (δ/ντης του τμήματος πληροφορικής) αλλά και κάποιος από το τμήμα μάρκετινγκ (όπως ο Γεωργίου για παράδειγμα, που γνωρίζει και από υπολογιστές) ώστε να ενσωματώνει καλύτερα το νέο ΠΣΜ τις ανάγκες του τμήματος.

Ανώνυμος είπε...

Ουσιαστικά αυτό που επιδιώκουν με την ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος είναι η επίλυση του αναδυμένου προβλήματος, δηλαδή εισαγωγή και αξιοποίηση των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί και αφορούν στον ανταγωνισμό προκειμένου να μπορούν ν’ απαντηθούν τα σχετικά ερωτήματα. Αρχικά θα πρέπει να διατυπωθούν οι απαιτήσεις και η προτεινομένη λύση, η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να αναλυθεί σε επίπεδο τεχνικής, οικονομικής και λειτουργικής σκοπιμότητας. Οι προτεινόμενες λύσεις είναι οι εξής:
1. Εσωτερική ανάπτυξη από κ. Γεωργίου (τμήμα Μάρκετινγκ) και τεχνικό τμήματος Πληροφορικής
2. Αγορά έτοιμου πληροφοριακού συστήματος
3. Εξωτερική ανάθεση της κατασκευής του Πληροφοριακού Συστήματος σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές

Η κ. Δημητρίου που είναι η άμεσα ενδιαφερόμενη μιας και είναι η άμεση χρήστης του συστήματος έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις από αυτό και αφορούν στη βοήθεια λήψης αποφάσεων σε θέματα που με τα μέχρι τώρα δεδομένα και το παρόν Π.Σ.Μ. δε μπορούσε να επεξεργαστεί. Στη συνέχεια αυτές οι απαιτήσεις θα πρέπει να μεταφραστούν στο συγκεκριμένο εκείνο Π.Σ. που θα ενσωματώνει τις απαιτήσεις σε ορισμένου τύπου λογισμικό. Δεδομένης της σημαντικότητας των αποφάσεων που καλείται να πάρει ως διευθύντρια του τμήματος Μάρκετινγκ πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει και η συχνή αξιολόγηση του συστήματος κατά τις διάφορες φάσεις ανάπτυξης του. Από αυτή την άποψη η πρώτη λύση της εσωτερικής ανάπτυξης φαίνεται να είναι η καλύτερη λύση. Συγκεκριμένα,αν λάβουμε υπόψη την 1η προτινόμενη λύση, το καλύτερο θα ήταν να ακολουθηθεί η μέθοδος του πρωτότυπου-ελικοειδές μοντέλο που περιλαμβάνει και συνεχή διαδικασία αξιολόγησης. Δηλαδή ο κ. Γεωργίου με τον τεχνικό πληροφορικής θα πρέπει να φτιάξουν ένα πρότυπο βάσει των αρχικών απαιτήσεων της κ. Δημητρίου και αν όλα πάνε καλά να το υιοθετήσουν . Επιπλέον η εσωτερική ανάπτυξη θα οδηγήσει και σε μειωμένο κόστος για το Π.Σ. πράγμα που ενδιαφέρει τη κ. Δημητρίου και την επιχείρηση γενικότερα.Όπως λέει όμως ο κ. Ανδρέου η ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος δεν είναι εφικτή.
Η 2η προτεινόμενη λύση φαίνεται ως η ευκολότερη δυνατή αλλά δεν είναι σίγουρο ότι αυτή θα προσαρμόζεται στις ειδικές ανάγκες της εργασίας της κ. Δημητρίου. Μπορεί δηλαδή αυτό το Π.Σ. να είναι ιδανικό για τις ανάγκες και τις προδιαγραφές της ανταγωνιστικής εταιρείας, κάτι που όμως μπορεί να μην ισχύει για την περίπτωση της κ. Δημητρίου. Επιπλέον τα κόστη προσαρμογής ή και συντήρησης μπορεί να αυξήσουν σημαντικά το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης και του τμήματος Μάρκετινγκ, κάτι που δε θέλει σε καμία περίπτωση η κ. Δημητρίου.
Τέλος η 3η προτεινόμενη λύση είναι πολύ καλή από τη στιγμή που η επιχείρηση όπως λέει και ο κ. Νικολάου δεν αντιμετωπίζει κάποιο ιδιαίτερο οικονομικό πρόβλημα. Ενδέχεται το κόστος αυτής της διαδικασίας να είναι υψηλότερο, το αποτέλεσμα όμως θα είναι πολύ καλό από τη στιγμή που ο ίδιος ο υποδιευθυντής γνωρίζοντας άμεσα τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του τμήματος, θα μπορέσει να συντάξει τις κατάλληλες προδιαγραφές που μετά με τη σειρά τους οι κατάλληλοι υπάλληλοι στην εταιρεία πληροφορικής θα μπορέσουν να μετουσιώσουν σε λογισμικό. Αν βέβαια καταλήξουμε εδώ θα πρέπει να δούμε αν θα προτείνουμε συνολική ή μερική ανάπτυξη του Π.Σ. , δλδ μόνο κατασκευή ή και συντήρηση του από τους εξωτερικούς συνεργάτες αυτή την περίπτωση θα πρότεινα μόνο την εξωτερική ανάπτυξη ενώ σε ότι αφορά στη συντήρηση του, καλό θα ήταν να εκπαιδεύονται οι τεχνικοί πληροφορικής της επιχείρησης ώστε να γλιτώσουμε το υψηλότερο κόστος συντήρησης.
Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, θα πρότεινα στην κ. Δημητρίου να κάνει αυτό που της συνέστησε και ο κ. Νικολάου, δηλαδή να αναθέσουν σύμφωνα με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές που θα έχουν καθορίσει ύστερα από μεταξύ τους συνεννόηση και συνεργασία, την ανάπτυξη του Π.Σ. σ ‘ένα εξωτερικό συνεργάτη, που να ειδικεύεται στο αντικείμενο. Μ αυτό τον τρόπο, μπορεί ναι μεν να έχουν υψηλότερο κόστος αλλά θα εξασφαλίσουν την κατασκευή ενός ολοκληρωμένου, προσαρμοσμένου Π.Σ. μιας και
1. Ο Διευθυντής Πληροφορικής διαβεβαιώνει την κ. Δημητρίου ότι η εσωτερική ανάπτυξη του νέου Π.Σ.Μ. είναι ανέφικτη.
2. Η αγορά ενός έτοιμου πακέτου δε θα είναι κατά πάσα πιθανότητα αυτό που ζητάει η κ. Δημητρίου από το νέο πληροφοριακό σύστημα Μάρκετινγκ καθώς δε θα είναι προσαρμοσμένο στο σύνολο των απαιτήσεων της.

Ανώνυμος είπε...

Για την παραπάνω απάντηση
5050126-Φουρλή Ευαγγελία

Ανώνυμος είπε...

Η κα Δημητρίου βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς πρέπει να λάβει μία κρίσιμη απόφαση για το μέλλον της εταιρείας. Η ανάγκη για δημιουργία ενός νέου πληροφοριακού συστήματος θεωρείται δεδομένο, αλλά η μέθοδος δημιουργίας του είναι η απόφαση που πρέπει να πάρει η διευθύντρια. Η δημιουργία του συστήματος από τον κ. Γεωργίου θα εξοικονομούσε πολλά χρήματα στην εταιρεία και θα ενίσχυε την αυτοπεποίθηση των εργαζόμενων, καθώς η διοίκηση θα έδειχνε έμμεσα εμπιστοσύνη σε εκείνους. Από την άλλη πλευρά, όμως, εφόσον δεν υπάρχει πρόβλημα με τον προυπολογισμό του έργου η δημιουργία του πληροφοριακού συστήματος θα ήταν καλύτερα να ανατεθεί σε έναν επαγγελματία, καθώς το αποτέλεσμα θα ήταν σαφώς πιο ικανοποιητικό, ενώ με αυτό τον τρόπο θα αποφύγει και η εταιρεία την άμεση εξάρτηση της από κάποιον εργαζόμενο, κάτι το οποίο θα μπορούσε να της προκαλέσει προβλήματα στο μέλλον, σε περίπτωση που ο εργαζόμενος φύγει και πάει σε κάποια ανταγωνιστική εταιρεία. Συνοψίζοντας, θα πρότεινα στην κα Δημητρίου να αναθέσει τη δημιουργία του συστήματος σε μία εταιρεία πληροφορικής ,αλλά να συνεργαστεί με τον κ. Γεωργίου για την προετοιμασία των προδιαγραφών του συστήματος. Θεωρώ πως αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση, καθώς και η εταιρεία θα είχε τα καλύτερα αποτελέσματα, αλλά και θα υπήρχε κάποια συνεργασία με τους εργαζόμενους.

Ανώνυμος είπε...

m5050060

Το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η διευθύντρια του τμήματος μάρκετινγκ είναι ίδιαίτερα δύσκολο και μία ενδεχόμενη λάθος επιλογή θα κόστιζε πάρα πολύ στην μετέπειτα λειτουργία της εταιρείας αυτής.Με βάση τα δεδομένα που έχει και με τις υποδείξεις του κ.Γεωργίου,του κ.Ανδρέου και του κ.Νικολάου η πιο σωστή επιλογή είναι η κατασκευή ενός νέου πληροφοριακού συστήματος από μία γνώστη εταιρεία πληροφορικής καθώς και ο καθορισμός των προδιαγραφών από τα στελέχη της εν'λόγω επιχείρησης τα οποία γνωρίζουν ακρίβως τα στοιχεία που θέλουν να περιλαμβάνει το νέο ΠΣΜ.Αυτό επειδή κατα πρώτο λόγο η άποψη του κ.Γεωργίου είναι μία ανασφαλής επιλογή καθώς το στέλεχος αύτο ασχολείται με τους υπολογιστές από χόμπυ.Επίσης η άποψη του κ.Ανδρέου είναι μία σίγουρη λύση η οποία όμως δεν θα κάνει την διαφορά από τον ανταγωνισμό αφού και ο ανταγωνισμός θα χρησιμοποιεί το ίδιο ΠΣΜ.Τέλος η άποψη του κ.Νικολάου διασφαλίζει την επιτυχή ανταπόκριση του νέου συστημάτος στις λειτουργίες τις επιχείρησης καθώς και την διαφορετικότητα από τον ανταγωνισμό και κατά συνέπεια πιθανό πλεονέκτημα σε περίπτωση επιτυχούς σχεδιασμού του νέου συστήματος.Και εφόσον οικονομικά δεν θα επιβαρύνει την εταιρεία τότε η πιο σωστή επιλογή είναι η συνεργασία της εταιρείας με την εταιρεία πληροφορικής για την αναπτυξή ενός νέου συστήματος έτοιμο να εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις της επιχείρησης.

Ανώνυμος είπε...

5050056-Λουκρέζη Νάγια
Η κα. Δημητρίου αντιμετωπίζει ένα σημαντικό, για την εξέλιξη της εταιρίας στην οποία εργάζεται, πρόβλημα.
Πρέπει να επιλέξει τον καταλληλότερο τρόπο ανάπτυξης ενός νέου πληροφοριακού συστήματος που θα καλύπτει τις ανάγκες της επιχείρησης.
Οι εναλλακτικές της είναι οι εξής τρείς:
-Ο κος Γεωργίου, στέλεχος του τμήματος marketing, σε συνεργασία με έναν τεχνικό από το τμήμα πληροφορικής της επιχείρησης να αναλάβει την ανάπτυξη του νέου πληροφοριακού συστήματος(ανάπτυξη από τους τελιόύς χρήστες). Ο κος Γεωργίου όπως είναι λογικό γνωρίζει καλά τις ανάγκες του τμήματος marketing, όμως όπως αναφέρεται ασχολείται από χόμπυ με τους υπολόγιστές κάτι που κατα την γνώμη μου τον κάνει ανεπαρκή για την ανάπτυξη ενός τόσο σημαντικού για την εταιρία νέου πληροφοριακού συστήματος.Ανεπαρκής έλεγχος και τεκμηρίωση.
-Η εταιρία να προμηθευτεί ένα έτοιμο πληροφοριακό σύστημα από την αγορά και συγκεκριμένα αυτό που χρησιμοποιεί ο αντάγωνισμος(χρήση εξειδικευμένων πακέτων λογισμικού).Η λύση αυτή παρότι φαίνεται θετική σχετικά με την παρακολούθηση του ανταγωνισμού και αρκετά εύκολη, κατά τη γνώμη μου θα αποδεικύονταν η λιγότερο αποτελεσματική αφού ένα πληροφοριακό σύστημα για να είναι αποτελεσματικό πρέπει να ανταποκρίνεται στις ακριβείς ανάγκες μιας επιχείρησης κάτι που δύσκολα μπορεί να επιτύχει ένα έτοιμο, "τυποποιημένο" ΠΣΜ.Δυσκολίες προσαρμογής ή εκσυγχρονισμού, κόστος συντήρησης του, κλπ.

-Η εταιρία να κάνει εξωτερική ανάθεση.Μια γνωστή εταιρία πληροφορικής να ετοιμάσει ένα ειδικά κατασκευασμένο ΠΣΜ, βασισμένη σε ειδικές προδιαγραφές που θα της δωθούν από την ίδια την εταιρία.Προσωπικά θεωρρώ ότι αυτή είναι η πιο αποδοτική λύση. Η εταιρία πληροφορικής έχει σίγουρα εμπειρία στην κατασκευή ΠΣΜ. Επίσης εφόσον οι προδιαγραφές που θα δωθούν από την επιχειρηση έίναι σαφείς και πλήρεις το νέο ΠΣΜ θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της.Η ολοκληρωμένη και αναλυτική δε εκπαίδευση των χρηστών του νέου συστήματος θα τους βοηθήσηει στην καλυτερη δυνατή χρήση του.
Φυσικά είναι πόλυ ουσιώδες το νέο σύστημα να δοκιμαστεί επαρκώς,η μετατροπή (μετακίνηση από το παλιό σύστημα στο νέο) να γίνει μεθοδικά και ακόμα το ΠΣΜ αφού εγκατασταθει από τους ειδικούς να συντηρείται με προσοχή.Ακόμα η εταιρία που θα αναλάβει την κατασκευή του κάλό είναι να κατασκευάσει ένα ΠΣΜ ικανό να αλλάζει κ να προσαρμόζεται στις εκάστοτε ανάγκες της εταιρίας.
Τέλος πιστεύω πως ένας καλός τρόπος για να αναπτυχθεί το νέο ΠΣΜ από την εταιρία πληροφορικής είναι η μέθοδος του πρωτοτύπου η οποία για να ολοκληρωθεί απαιτει την πλήρη ικανοποίηση των χρηστών.

Ανώνυμος είπε...

5050065- Αθηνά Μουντζούρη

Το ζητούμενο στο συγκεκριμένο πρόβλημα είναι η ανάπτυξη ενός νέου πληροφορικού συστήματος μάρκετινγκ ΠΣΜ με σκοπό την υποστήριξη και αξιολόγηση των δεδομένων που αφορούν τον ανταγωνισμό, τα οποία προέκυψαν ύστερα από συλλογή στοιχείων από τις διαφημιστικές καμπάνιες που έτρεξαν τελευταία. Η διευθύντρια του τμήματος μάρκετινγκ θα πρέπει να λάβει μια ζωτική απόφαση για την επιχείρηση σχετικά με την προβλεπόμενη αντικατάσταση του παλιού ΠΣΜ και η οποία μπορεί να υλοποιηθεί μέσω τριών εναλλακτικών επιλογών:
•Ανάπτυξη του συστήματος εσωτερικά από τον κ. Γεωργίου (νέο στέλεχος του τμήματος μάρκετινγκ που κατέχει κάποιες γνώσεις Η/Υ από χόμπι, χωρίς να έχει σχετική εξειδίκευση) σε συνεργασία με έναν τεχνικό από το τμήμα πληροφορικής της επιχείρησης
•Αγορά έτοιμου πληροφοριακού συστήματος
•Ανάθεση κατασκευής ενός νέου ΠΣΜ από γνωστή εταιρία πληροφορικής με βάση κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές
Όσον αφορά την πρώτη επιλογή, δηλαδή την πρόταση του κ. Γεωργίου, θα μπορούσε να φέρει αξιόλογα αποτελέσματα τόσο σε οικονομικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, η επεξεργασία και ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος μέσα στην επιχείρηση και από δικά της στελέχη θα μείωνε σημαντικά το κόστος όλης αυτής της διαδικασίας, ενώ η συνεχής επιτήρηση, προσαρμογή και αξιολόγησή της από την κα. Δημητρίου, που είναι και η άμεσα ενδιαφερόμενη θα τελειοποιούσε το ΠΣΜ, θα άφηνε ελάχιστα περιθώρια λάθους, ενώ θα υπήρχε και η δυνατότητα προσαρμογής σε πιθανές μελλοντικές αλλαγές του περιβάλλοντος. Παρόλα αυτά, μία τέτοια επιλογή δεν ενδείκνυται διότι, σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου, διευθυντή του τμήματος πληροφορικής, και σαφώς καλύτερου γνώστη των δυνατοτήτων της επιχείρησης για τη δημιουργία ενός ΠΣΜ, η πραγματοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος στο εσωτερικό της επιχείρησης δεν θα ήταν δυνατή. Εξάλλου, ο κ. Γεωργίου ασχολείται ερασιτεχνικά με τους υπολογιστές και δεν είναι επιστημονικά καταρτισμένος, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου προβλήματος.
Σχετικά με την τοποθέτηση του κ. Ανδρέου, που αποτελεί και τη δεύτερη προτεινόμενη λύση η προμήθεια ενός έτοιμου πληροφοριακού συστήματος από την αγορά, ίδιου με αυτό της μεγαλύτερης ανταγωνίστριας εταιρίας, προφανώς, δεν θα είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα γιατί αφενός δεν θα ανταποκρινόταν στις ανάγκες τις εταιρίας και συγκεκριμένα της κα. Δημητρίου και αφετέρου δεν θα έδινε την δυνατότητα στην επιχείρηση να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό. Επιπρόσθετα, η εφαρμογή της συγκεκριμένης προοπτικής θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα σχετικά με το χρονικό περιθώριο προσαρμογής του ΠΣΜ στις αλλαγές του περιβάλλοντος καθώς επίσης και το προβλεπόμενο κόστος προσαρμογής και συντήρησής του.
Τέλος, η 3η και τελευταία επιλογή, του κ. Νικολάου, φαίνεται να είναι η καλύτερη τόσο από τεχνικής όσο και από λειτουργικής άποψης. Την ανάπτυξη του νέου ΠΣΜ θα αναλάβουν επαγγελματίες στο χώρο αυτό και κατ’ επέκταση θα μπορούν να προσφέρουν ένα αξιόπιστο και ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που παράλληλα θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της επιχείρησης, αφού θα είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κ. Νικολάου (υποδιευθυντής μάρκετινγκ). Επίσης, το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόβλημα από πλευράς προϋπολογισμού σε συνδυασμό με την επαρκή εκπαίδευση και κατάρτιση των χρηστών θα βοηθήσει στην όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική χρήση αλλά και συντήρηση του πληροφοριακού συστήματος. Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα πρότεινα στην κα. Δημητρίου να εφαρμόσει την πρόταση του κ. Νικολάου, δηλαδή την ανάθεση κατασκευής του ΠΣΜ εξωτερικά από μια αρμόδια εταιρία αλλά σε πλήρη συνεργασία τόσο με τον κ. Ανδρέου που γνωρίζει από Η/Υ όσο και με τον κ. Νικολάου ο οποίος έχει γνώση των αναγκών του τμήματος του αλλά και θα ετοιμάσει τις προδιαγραφές κατασκευής του νέου ΠΣΜ.

Ανώνυμος είπε...

m5050120-Δημήτρης
Λοιπόν έχει γίνει ένα βασικό λάθος από πλευράς της εταιρείας.Η συγκεκριμένη εταιρεία δεν έχει πρόγραμμα.Η ανανέωση του συγκεκριμένου ΠΣΜ - και γενικότερα όμως - πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν μια προμελετημένη οργανωσιακή αλλαγή. Έπρεπε δηλαδή να υπάρχει ένα πρόγραμμα πληροφοριακών συστημάτων το οποίο θα λειτουργούσε σαν πυξίδα και θα ομαλοποιούσε σημαντικά την διαδικασία ανανέωσης του παλαιού όπως φάνηκε ΠΣΜ.Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει ,συνεπώς αυτό που πρέπει να κάνει η εταιρεία είναι να το δημιουργήσει και να το θέσει σε "λειτουργία" από την στιγμή που θα υλοποιηθεί το νέο ΠΣΜ. Για να δημιουργήσει όμως το νέο σύστημα η επχείρηση πρέπει να κάνει 2 πράγματα. Σε πρώτη φάση πρέπει να διερευνήσει τις πληροφοριακές απαιτήσεις που υπάρχουν μέσα στην επιχείρηση ,αυτό μπορεί να γίνει με διάφορες έρευνες ,ερωτηματολόγια κ.τ.λ. .
Σε δεύτερη φάση πρέπει να θέσει ορισμένους στόχους στους οποίους θα πρέπει να εστιάσει το νέο ΠΣΜ. Οι παραπάνω διεργασίες πρέπει να γίνουν εσωτερικά δηλαδή να πραγματοποιηθούν ΑΠΟ την επιχείρηση και ΜΕΣΑ σε αυτήν. Σε τελική φάση αφού παραχθεί η παραπάνω γνώση μέσα στον οργανισμό κατά την προσωπική μου άποψη η Κα. Δημητρίου θα έπρεπε να απευθυνθεί σε έναν επαγγελματικό όμιλο που θα υλοποιούσε το νέο σύστημα.
Με τις παραπάνω ενέργειες το νέο σύστημα θα είναι καινοτομικό αφού δεν θα αντιγραφεί αλλα θα προκύψει μέσα από γνώση της εταιρείας , εντός προυπολογισμού - οικονομικό αφού θα εξυπηρετεί με ακρίβεια ότι ανάγκες έχει η εταιρεία χωρίς περιττές προδιαγραφές ,ακριβές γιατί θα σχεδιαστεί με βάση τις ακριβείς ανάγκες του οργανιμού και τέλος εργονομικό - φιλικό προς τους εργαζομένους του οργανισμού αφού αυτοι είχαν την δυνατότητα μέσα απο τις "απαντήσεις" τους στην εσωτερική έρευνα που πραγματοποιήθηκε να επηρεάσουν το τελικό του σχήμα.

Ανώνυμος είπε...

m5050019

Η Κα Δημητρίου καλείται να αναλάβει την ευθύνη της απόφασης σχετικά με τον τρόπο ανάπτυξης και δημιουργίας του νέου Πληροφοριακού Συστήματος. Το νέο πληροφοριακό σύστημα πρέπει να ικανοποιεί τις παλιότερες ανάγκες της επιχείρησης για επεξεργασία δεδομένων καθώς και τις ανάγκες που αναδύθηκαν τώρα. Η σκοπιμότητά του δε, θα πρέπει να εξεταστεί ως προς την τεχνική, οικονομική και λειτουργική του πλευρά ώστε να ληφθεί η καλύτερη δυνατή απόφαση.
Η διευθύντρια μάρκετινγκ θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε τρεις δυνατές επιλογές που αφορούν στον τρόπο ανάπτυξης του ΠΣ: Α) Κατά πρώτον να αναθέσει τη δημιουργία του ΠΣ στον Γεωργίου όπου ασχολείται ερασιτεχνικά με τους υπολογιστές και με τη βοήθεια του τμήματος πληροφορικής να εκτελέσει το σύστημα. Β)Κατά δεύτερον να προμηθευτεί κάποιο έτοιμο ΠΣ από την αγορά το ίδιο ή παρόμοιο με αυτό των ανταγωνιστικών εταιρειών η Γ)κατά τρίτον να αναθέσει την κατασκευή του σε μια εταιρεία κατασκευής ΠΣ με την οποία θα γίνει συνεργασία ώστε να δημιουργηθεί το σύστημα ακριβώς για τις ανάγκες της εταιρείας.
Κατά τη γνώμη μου η καλύτερη δυνατή επιλογή είναι η τρίτη που μπορεί να προκύψει και με την εις άτοπον απαγωγή.
- Την πρώτη επιλογή την απορρίπτουμε καθώς ο διευθυντής πληροφορικής την έκρινε ως ανέφικτη και επίσης είναι μεγάλο ρίσκο να ανατεθεί η κατασκευή σε κάποιον ερασιτέχνη που εργάζεται για λίγο διάστημα στην εταιρεία. Ακόμη αποτελεί πιθανό κίνδυνο η εξάρτηση μιας εταιρείας από ένα μόνο άτομο καθώς δε μας εξασφαλίζει μελλοντική εχεμύθεια. Φυσικά το κόστος ανάπτυξής του θα είναι πολύ μικρότερο αλλά αυτός ο παράγοντας μόνος του δεν είναι ικανός να αντισταθμίσει τους δύο προηγούμενους από τη στιγμή που δεν υπάρχει σοβαρός οικονομικός περιορισμός.
- Η δεύτερη επιλογή είναι να αγορασθεί κάποιο έτοιμο ΠΣ από την αγορά. Αυτό μας εξασφαλίζει την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση του ανταγωνισμού αλλά δε μας εγγυάται ότι θα καλύπτει απόλυτα τις δικές μας ανάγκες καθώς θα είναι τυποποιημένο και δε θα έχει προκύψει με βάση τα δικά δεδομένα. Ακόμη σκοπός της εταιρείας μας είναι να είναι ανταγωνιστική και αυτό θα το πετύχει αν διαθέτει καλύτερα συστήματα από τις ανταγωνίστριες εταιρείες του κλάδου και όχι τα ίδια με αυτές. Τέλος τα κόστη συντήρησης και προσαρμογής θα αυξηθούν με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα λειτουργικά κόστη της επιχείρησης.
- Έτσι η τρίτη επιλογή μας εξασφαλίζει ένα ΠΣ βασισμένο στις δικές μας ανάγκες, σχεδιασμένο αποκλειστικά για μας και θα είναι δημιούργημα της συνεργασίας της εγγυημένης(τις περισσότερες φορές τουλάχιστον) γνώσης κάποιας γνωστής εταιρείας πληροφορικής και της άριστης γνώσης των προδιαγραφών από τον κ. Νικολάου. Από άποψη κόστους και προϋπολογισμού δε, η κα. Δημητρίου έχει πάρει το πράσινο φως από τον υποδιευθυντή του τμήματος.
Έτσι κατά τη γνώμη μου η πιο αποδοτική λύση είναι η τελευταία. Καλό θα ήταν βέβαια στην ανάπτυξη του ΠΣ να συμμετάσχουν κατά το δυνατόν και οι αρμόδιοι του τμήματος πληροφορικής της εταιρείας έτσι ώστε να κατανοήσουν σε βάθος τη λειτουργία του νέου συστήματος χωρίς ιδιαίτερη εκπαίδευση μετά και να μειωθούν κάποια έξτρα έξοδα καθώς επίσης και για να μπορέσουν να αναλάβουν οι ίδιοι τη συντήρησή του και τα λειτουργικά κόστη να μειωθούν. Άλλωστε η παραπάνω λύση μας καλύπτει και τεχνικά και λειτουργικά και οικονομικά. Τέλος καλό θα ήταν το νέο ΠΣ να αναπτυχθεί με βάση το μοντέλο πρωτοτύπου το οποίο λαμβάνει υπόψη τις βασικές ανάγκες τις εταιρείας και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ικανοποίηση των χρηστών.

Ανώνυμος είπε...

5050099
Η κυρία Δημητρίου, διευθύντρια μάρκετινγκ, αντιμετωπίζει πρόβλημα αποτελεσματικότητας του πληροφοριακού συστήματος που χρησιμοποιεί. Οι ανάγκες της επιχείρησης για παρακολούθηση των ανταγωνιστών και αξιοποίηση των νεοσυλλεχθέντων στοιχείων καθιστούν ανεπαρκές το υπάρχον σύστημα και απαιτούν ένα άλλο που θα έχει σχεδιαστεί με βάση και τις συγκεκριμένες απαιτήσεις. Προκειμένου να ληφθεί η σωστή απόφαση για το ποιος θα αναλάβει το σχεδιασμό του νέου συστήματος η κυρία Δημητρίου ζητά τη γνώμη των συνεργατών της. Ωστόσο, και οι τρεις εναλλακτικές λύσεις θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να απορριφθούν. Συγκεκριμένα, ο κύριος Γεωργίου αν και πρόθυμος να αναλάβει αυτό το έργο και να προβεί σε εσωτερική ανάπτυξη του, δε διαθέτει την απαραίτητη εξειδίκευση επί του θέματος και άρα υπάρχει κίνδυνος να πραγματοποιήσει κάποιο σφάλμα στην ανάλυση των απαιτήσεων ή το προγραμματισμό. Η πρόταση του κυρίου Ανδρέου για έτοιμο ΠΣΜ παρόμοιο με εκείνο του ανταγωνιστή παρουσιάζει προβλήματα καθώς κάθε μια από τις επιχειρήσεις διαθέτει διαφορετικό εξωτερικό και εσωτερικό περιβάλλον, χρησιμοποιεί διαφορετικές οργανωτικές δομές και άρα από λειτουργικής άποψης υπάρχει ασυμβατότητα. Τέλος, η εξωτερική ανάθεση σε εταιρία πληροφορικής, που πρότεινε ο κύριος Νικολάου, έχει το πρόβλημα της απώλειας ελέγχου στη λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων και εξάρτηση από τη τεχνική κατεύθυνση των προμηθευτών. Επίσης, διακινδυνεύει τη διαρροή εσωτερικών πληροφοριών σε τρίτους. Η βέλτιστη λύση ,πιστεύω, πως θα ήταν η εφαρμογή του ελικοειδούς μοντέλου από το τμήμα πληροφορικής σε συνεργασία με το τμήμα μάρκετινγκ ,που αποτελεί και το πρωταρχικό χρήστη του συστήματος, για το καθορισμό των προδιαγραφών. Το μοντέλο αυτό ,που παρουσιάζει την ανάπτυξη του συστήματος σαν μια εξελικτική διαδικασία διαδοχικών βελτιώσεων του αρχικού πρωτοτύπου, θα επιτρέψει στους σχεδιαστές να καταγράψουν και να μετρήσουν την αντίδρασή των τελικών χρηστών νωρίς στη διαδικασία ανάπτυξης , προσαρμόζοντας κατάλληλα τα χαρακτηριστικά του συστήματος στις απαιτήσεις τους.

Ανώνυμος είπε...

m5050111-Συνοδινού Ελένη

Η κα Δημητρίου ως διευθύντρια του τμήματος μαρκετινγκ της εταιρείας στην οποία εργάζεται,χρησιμοποιεί ως βασικο εργαλείο στη δουλειά της ένα συγκεκριμένο ΠΣΜ το οποίο δεν την καλύπτει πλέον,λαμβάνοντας υπ'όψιν τα νέα δεδομένα.¨Ετσι,αποτελεί καίριο ζήτημα ο τρόπος με τον οποίο θα αντικατασταθεί το η΄δη υπάρχον ΠΣΜ,καθώς πρέπει να είναι αποτελεσματικό και παράλληλα να συμπλέει με το συμφέρον και της αναγκες της επιχείρησης γενικότερα.Οι εναλλακτικές επιλογές είναι οι εξής:
1)Η ανάπτυξη ενός νέου ΠΣΜ εντός της επιχείρησης από τον Γεωργίου,στέλεχος του τμήματος μαρκετινγκ,σε συνεργασία με τον διευθυντή του τμήματος πληροφορικής.Η ιδέα αυτή μειονεκτεί σημαντικά σε σχέση με τις άλλες καθώς θεωρε'ιται ανέφικτη ακόμα και απ΄τον Ανδρέου και ο Γεωργίου,εκτος του ότι είναι καινούριος στην εταιρεία, ασχολείται μ΄αυτό ερασιτεχνικά.
2)Ο Ανδρέου πρότεινε να προμηθευτούν ένα έτοιμο, ήδη χρησιμοποιούμενο απο άλλη ανταγωνιστική εταιρεία ΠΣΜ.Η πρόταση αυτή έχει σχετικά χαμηλό κόστος και προσφέρει ασφάλεια καθώς χρησιμοποιείται από επιτυχημένη εταιρεία του ίδιου ακριβώς αντικειμένου άρα έχει χαμηλό ρίσκο.Παρ'όλ'αυτά,το χαμηλό ρίσκο αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι το έτοιμο ΠΣΜ δεν είναι ευέλικτο ούτε προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε επιχείρησης.Η λύση λοιπόν αυτή δεν είναι η βέλτιστη καθώς,εκτός των άλλων, δεν είναι καν σίγουρο ότι θα λύνει τα συγκεκριμένα προβλήματα του τμήματος μαρκετινγκ.
3)Ο Νικολάου,υποδιευθυντής του τμήματος, πρότεινε να ανατεθεί η κατασκευή ενός ΠΣΜ σε γνωστή εταιρεία πληροφορικής,ετοιμάζοντας δε ο ίδιος τις σχετικές προδιαγραφές πού έχει ανάγκη η επιχείρηση.¨Ετσι θα ικανοποιηθούν με ακρίβεια όλες οι ανάγκες του τμήματος καθώς το σύστημα αυτό θα είναι ειδικά προσαρμοσμένο σ'αυτές,με μόνο μειονέκτημα το αυξημένο κόστος του εγχειρήματος αυτού.Εφόσον όμως ο Νικολάου διαβεβαίωσε ότι δεν είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα με τον προυπολογισμ'ο του έργου,το μειονέκτημα αυτό ξεπερνιέται.
Ως καταλληλότερη τελικά θα πρότεινα την τρίτη εναλλακτική με ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία της Δημητρίου με τον Νικολάου για τον καθορισμό των προδιαγραφών του ΠΣΜ σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ελλείψεις της εταιρείας καθώς και στον χρηματοοικονομικό έλεγχο της κατάστασης,να ελεγχθεί δλδ αν το υψηλό κόστος του συγκεκριμένου ΠΣΜ καλύπτεται από τα έμμεσα μελλοντικά έσοδα που θα τους αποφέρει διευκολύνοντας τις διαδικασίες και τροφοδοτώντας την επιχείρηση με τις απαραίτητες γι'αυτήν πληροφορίες.

Ανώνυμος είπε...

m5040095
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η διευθύντρια είναι πως χρειάζεται ένα πιο εκσυγχρονισμένο ΠΣΜ, καθώς νέα δεδομένα έχουν προκύψει ως εισροές για την εταιρία και το τμήμα ειδικότερα. Καταρχήν συμφωνώ με τον 5050120, ως προς το ότι η διευθύντρια πρέπει να οργανώσει και να προετοιμάσει καλύτερα το τμήμα και τους εργαζόμενους για αυτή την αλλαγή.
Οι εναλλακτικές, όπως έχουν αναφέρει και οι περισσότεροι, είναι τρεις.
Η ανάπτυξη του συστήματος εσωτερικά, από κάποιον που ασχολείται με τους Η/Υ ως χόμπυ και από έναν τεχνικό από το τμήμα πληροφορικής, δεν πιστεύω πως είναι η σωστότερη επιλογή. Και αυτό γιατί η ανάπτυξη ενός πληροφοριακού συστήματος, εκτός από τεχνικές γνώσεις πάνω σε υπολογιστές, χρειάζεται κυρίως γνώσεις πάνω σε θέματα οργάνωσης, διοίκησης αλλαγών, ανθρώπινου δυναμικού, κλπ. Και για να αποκτηθούν αυτές οι γνώσεις χρειάζεται έρευνα και περισσότερη μελέτη πάνω στις ανάγκες του τμήματος.
Η δεύτερη εναλλακτική, η αγορά ενός έτοιμου συστήματος, απορρίπτεται από μέρους μου, καθώς ένα πληροφοριακό σύστημα, και ειδικά κάποιο τόσο ζωτικής σημασίας, χρειάζεται προσαρμογή στις ανάγκες κάθε τμήματος. Ακόμη οι αλλαγές που μπορεί να χρειαστούν να γίνουν σε ένα έτοιμο σύστημα, μπορεί να αυξήσουν κατά πολύ το κόστος αγοράς του.
Η τρίτη εναλλακτική θεωρώ πως είναι η σωστότερη, αφού βέβαια η διευθύντρια κάνει έρευνα για τις νέες ανάγκες που έχουν προκύψει και δώσει αυτά τα στοιχεία στους εξωτερικούς συνεργάτες. Έτσι το νέο σύστημα θα είναι και άρτιο τεχνικά και όσο γίνεται εγγύτερα στις ανάγκες του τμήματος. Αυτό που θα πρότεινα όμως είναι παράλληλα με την δημιουργία του νέου συστήματος, να φροντίσει η διευθύντρια, να εμπλακούν οι εργαζόμενοι όσο γίνεται περισσότερο στην διαδικασία ανάπτυξης του. Δηλαδή, εφόσον είναι δυνατόν, να γίνονται παρουσιάσεις του ΠΣΜ σε κάθε φάση που θα ολοκληρώνεται και σεμινάρια πάνω στην χρήση του, από την εταιρία που έχει αναλάβει την δημιουργία του.

Ανώνυμος είπε...

Μπόσιου Κωνσταντίνα - 5050070
Στην κυρία Δημητρίου, διευθύντρια του τμήματος Μάρκετινγκ στην εταιρία προϊόντων καθαρισμού που μελετούμε, θα πρότεινα ένα πληροφοριακό σύστημα μάρκετινγκ (ΠΣΜ) το οποίο θα κατασκευαστεί από τον κ. Γεωργίου και ένα τεχνικό του τμήματος της πληροφορικής. Με λίγα λόγια, θα πρότεινα να κατασκευαστεί το πληροφοριακό σύστημα μάρκετινγκ μέσα στον οργανισμό και όχι να χρησιμοποιηθεί ένα εξωτερικό ΠΣΜ. Την άποψή μου αυτή την τεκμηριώνω από το ότι μεταξύ ενός οργανισμού και των ΠΣ που παρεμβάλλονται ορισμένοι παράγοντες οι οποίοι εξαρτώνται κάθε φορά από τον οργανισμό με τον οποίο έχουμε να κάνουμε. Οι παράγοντες αυτοί είναι το περιβάλλον, η κουλτούρα, η δομή, οι προτυποποιημένες διαδικασίες, οι πολιτικές, οι διοικητικές αποφάσεις και η αλλαγή. Είναι, λοιπόν, σαφές ότι χρησιμοποιώντας ένα σύστημα το οποίο έχει κατασκευαστεί ένας άλλος οργανισμός είναι λιγότερο σίγουρο ότι θα έχει την ίδια αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα και στην εν λόγω εταιρία. Και τούτο γιατί, κατασκευάστηκε βάσει της κουλτούρας, της δομής, των διαδικασιών και των πολιτικών της έτερης εταιρίας. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι φυσικό να διαφέρουν (ακόμα και αν όλα συμφωνούν, τα άτομα διαφέρουν). Κατασκευάζοντας ένα ΠΣΜ εσωτερικά και μάλιστα από άτομα και του τμήματος μάρκετινγκ (που προορίζεται το ΠΣ) και της πληροφορικής, που γνωρίζουν καλύτερα το τεχνικό κομμάτι, κερδίζεις ότι θα δοθεί βαρύνουσα σημασία σε ό,τι παίζει σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση. Δηλαδή, τα άτομα για να εργάζονται στην εταιρία προφανώς φέρουν την κουλτούρα της. Δεύτερον, εξασφαλίζουν στοιχεία για το περιβάλλον τους (πελάτες - προμηθευτές - αλλά και τον τελευταίο καιρό για τον ανταγωνισμό). Επίσης, έχουν κατανοήσει τις διαδικασίες μέσα στον οργανισμό για να αυξηθεί η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα και επιπλέον, γνωρίζουν τι χρειάζεται και ποιος αναλαμβάνει σε κΆθε περίπτωση τη λήψη μιας απόφασης. Χρειάζεται, λοιπόν, στη συγκεκριμένη περίπτωση όχι ένα ΠΣΜ το οποίο να προσαρμόσει όλους τους παράγοντες που αποτελούν την επιχείρηση επάνω του αλλά, οι παράγοντες να συντελέσουν στην κατασκευή ενός νέου, χρήσιμου και δυναμικού ΠΣΜ.

Ανώνυμος είπε...

Πετρουλάκη Ελένη - 5050096

Το πρόβλημα που παρουσιάζεται σε αυτή την επιχείρηση και συγκεκριμένα στην κα. Δημητρίου, διευθύντρια μάρκετινγκ είναι η αδυναμία του υπάρχοντος πληροφοριακού συστήματος μάρκετινγκ να επεξεργαστεί και να δώσει απάντηση σε μία σειρά ερωτημάτων που αφορούν τον ανταγωνισμό. Έτσι, η αντικατάσταση του παλιού ΠΣΜ από ένα νέο και πιο εξελιγμένο πληροφοριακό σύστημα είναι επιτακτική ανάγκη για την επιχείρηση. Ύστερα από κάποιες συζητήσεις που πραγματοποίησε η κα. Δημητρίου με τρία στελέχη της επιχείρησης προέκυψαν ορισμένες επιλογές. Αρχικά, προτάθηκε η ανάπτυξη του νέου ΠΣΜ μέσα στην επιχείρηση από τον κ. Γεωργίου, νέο στέλεχος του τμήματος μάρκετινγκ σε συνεργασία με έναν τεχνικό από το τμήμα πληροφορικής της επιχείρησης. Μία άλλη λύση είναι η προμήθεια έτοιμου ΠΣΜ από την αγορά, σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου, διευθυντή τμήματος πληροφορικής, ενώ η τρίτη και τελευταία επιλογή είναι η ανάθεση κατασκευής του από γνωστή εταιρία πληροφορικής με βάση κάποιες προδιαγραφές τις οποίες θα ετοίμαζε ο κ. Νικολάου, υποδιευθυντής μάρκετινγκ. Προσωπικά, πιστεύω ότι η κα. Δημητρίου θα έπρεπε να ακολουθήσει την πρόταση του κ. Νικολάου. Σχετικά με την πρόταση του κ. Γεωργίου θα μπορούσαμε να πούμε ότι απορρίπτεται εξ αρχής διότι η υλοποίησή της δεν είναι εφικτή, σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου, ο οποίος ως διευθυντής πληροφορικής γνωρίζει καλύτερα τις δυνατότητες της επιχείρησης σε αυτό τον τομέα. Πέρα όμως από αυτό, οι ερασιτεχνικές και εμπειρικές γνώσεις του κ. Γεωργίου δεν θα ήταν αξιόπιστες να αναλάβουν τις ευθύνες αλλά και να φέρουν σε πέρας ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα για την επιχείρηση. Όσον αφορά την πρόταση του κ. Ανδρέου θα μπορούσαμε να εστιάσουμε στο γεγονός ότι η αγορά ενός έτοιμού ΠΣΜ δεν θα κάλυπτε τις ανάγκες της επιχείρησης. Αν και η συνεργασία με γνωστή εταιρία κατασκευής πληροφοριακών συστημάτων θα προσέδιδε αξιοπιστία και ένα επιθυμητό αποτέλεσμα, η ασυμβατότητα όμως που θα μπορούσε να προκύψει ανάμεσα στις δυνατότητες του νέου ΠΣΜ και στις ουσιαστικές απαιτήσεις της επιχείρησης δεν επιτρέπουν στην κα. Δημητρίου να λάβει αυτή την απόφαση. Τέλος, η πρόταση του κ. Νικολάου είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή αφού επιτρέπει την ανάπτυξη του νέου ΠΣΜ εξωτερικά, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί από τεχνικής πλευράς, ενώ παράλληλα η συνεργασία με τον υποδιευθυντή μάρκετινγκ, κ. Νικολάου θα επιτρέψει την ικανοποίηση των ιδιαίτερων αναγκών του τμήματος.

Ανώνυμος είπε...

m5050149

Η κυρία Δημητρίου έχει να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που αφορά το πληροφοριακό σύστημα μάρκετινγκ (ΠΣΜ) το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του τμήματος και η αντικατάσταση του είναι απαραίτητη.
Της έχουν γίνει 3 προτάσεις:
·ο Γεωργίου της πρότεινε να αναλάβει ο ίδιος την ανάπτυξη ενός νέου ΠΣΜ με την βοήθεια ενός τεχνικού από το τμήμα πληροφορικής της επιχείρησης.
·ο Ανδρεόυ της πρότεινε να προμηθευτεί ένα έτοιμο ΠΣΜ από την αγορά
·ο Νικολάου πρότεινε την κατασκευή του σε μια γνωστή εταιρεία πληροφορικής.

Κατά τη γνώμη μου η καλύτερη μέθοδος που πρέπει να ακολουθήσει η κυρία Δημητρίου για την ανάπτυξη του νέου ΠΣΜ είναι το μοντέλο του Καταρράχτη, το οποίο εστιάζει στην παρουσίαση των εργασιών και των αποτελεσμάτων ομαδοποιώντας τα. Είναι το μοντέλο που αναλύει περισσότερο τις διαδικασίες, περιγράφει με σαφήνεια τις φάσεις ανάπτυξης του ΠΣΜ και θα βοηθήσει την κυρία Δημητρίου να πάρει τη πιο σωστή απόφαση για το νέο ΠΣΜ που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του τμήματος.

Ανώνυμος είπε...

Γεωργακοπούλου-Ντάβου Βασιλική
5050013

Το γεγονός το οποίο καθιστά επιτακτική την ανάπτυξη νέου Π.Σ.Μ είναι η ανάγκη επεξεργασίας δεδομένων που αφορούν στον ανταγωνισμό και ως αυτή τη στιγμή δε λαμβάνονταν υπόψη στη διαδικασια λήψης αποφάσεων του τμήματος.
Η εσωτερική ανάπτυξη του Π.Σ.Μ απορρίπτεται εφόσον χαρακτηρίστηκε ανέφικτη.Επιπλέον, η αγορά ενός έτοιμου Π.Σ το οποίο θα εφαρμοστεί ως έχει στην επιχείρηση ελλοχεύει κινδύνους ασυμβατότητας με τις λειτουργίες και τις ανάγκες του τμήματος.
Η κοστολόγηση του εγχειρήματος δεν αποτελεί πρόβλημα όσον αφορά στον προϋπολογισμό του τμήματος και δεδομένης της εξειδικευμένης ανάγκης την οποία θα κλειθεί να καλύψει το νέο Π.Σ, εντάσσουμε την πρότασή μας στο πλαίσιο της μεθόδου του πρωτοτύπου.
Συγκεκριμένα, προτείνουμε να υπάρξει εξωτερική ανάθεση της ανάπτυξης του Π.Σ σε εταιρεία πληροφορικής και να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο στοιχείο της αλληλεπίδρασης και της επικοινωνίας της εταιρείας αυτής με την επιχείρηση.Ο καθορισμός των βασικών αναγκών-προδιαγραφών ανάπτυξης του Π.Σ θα πραγματοποιηθεί από το ίδιο το τμήμα.Η εταιρεία πληροφορικής βάσει αυτών των προδιαγραφών θα σχεδιάσει και θα αναπτύξει ένα πρωτότυπο το οποίο θα αξιολογηθεί από την επιχείρηση προκειμένου να υπάρξουν οι απαράιτητες αλλαγές και να επιτευχθεί τελικά η δημιουργία του Π.Σ το οποίο θα ανταποκρίνεται στις αναγκες του τμήματος-χρήστη.
Όσον αφορά στην μετατροπή του Π.Σ,δηλαδή την αντικατάσταση του παλαιού Π.Σ από το νέο, προτείνουμε να εφαρμοστεί μία στρατηγική παράλληλης λειτουργίας των δύο συστημάτων. Με τον τρόπο αυτό, θα αποφευχθούν πιθανές δυσλειτουργίες του τμήματος λόγω αποτυχημένης εφαρμογής του νέου Π.Σ.

Ανώνυμος είπε...

m5050039
Η κ. Δημητρίου ως διευθύντρια του τμήματος μάρκετινγκ χρησιμοποιεί ένα πληροφοριακό σύστημα μάρκετινγκ (ΠΣΚ) που επεξεργάζεται τις δαπάνες μάρκετινγκ και τις μηνιαίες πωλήσεις κάθε προϊόντος. Αν και μέχρι τώρα ήταν ικανοποιημένη από το συγκεκριμένο ΠΣΜ, έχει αρχίσει πλέον να παρουσιάζει κάποιες αδυναμίες. Έτσι καλείται να αποφασίσει ποιό νέο ΠΣΜ θα χρησιμοποιήσει. Συζητώντας με διάφορα στελέχη της επιχείρησης, άκουσε τρεις εναλλακτικές λύσεις. Ο κ. Γεωργίου πρότεινε να αναλάβει ο ίδιος την ανάπτυξη ενός καινούργιου ΠΣΜ με τη βοήθεια ενός τεχικού. Ο κ. Ανδρέου πιστεύοντας ότι δεν είναι εφικτή η δημιουργία νέου ΠΣΜ μέσα στην επιχείρηση, πρότεινε την αγορά ενός καινούργιου συστήματος και μάλιστα το ίδιο με τους ανταγωνιστές της εταιρείας. Τέλος ο κ. Νικολάου πιστεύει πως εφ' όσων δεν υπάρχει πρόβλημα στον προϋπολογισμό καλό θα ήταν να αναθέσουν σε μια εταιρεία πληροφορικής την ανάπτυξη ενός νέου ΠΣΜ. Έτσι λοιπόν η κ. Δημητρίου καλείται να αποφασίσει ποιά μέθοδο δημιουργίας πληροφοριακού συστήματος θα χρησιμοποιείσει. Εγώ πιστεύω πως η καλύτερη πρόταση είναι αυτήν του κ. Νικολάου, δηλαδή η δημιουργία ενός νέου ΠΣΜ από μια εταιρεία πληροφορικής καθώς οι άλλες δυο εναλλακτικές κρύβουν ορισμένους κινδύνους. Όσων αφορά την πρόταση του κ. Γεωργίου, απορρίπτεται από τον κ. Ανδρέου ο οποίος αναφέρει ότι δεν είναι εφικτή η ανάπτυξη καινούργιου ΠΣΜ εσωτερικά της επιχείρησης. Η πρόταση τώρα του κ. Ανδρέου κρύβει επίσης κάποια ρίσκο καθώς ένα έτοιμο πληροφοριακό σύστημα πιθανόν να μην ανταποκρίνεται στις ανάγκες της επιχείρησης. Γι' αυτό πιστεύω πως μια εταρεία πληροφορικής μπορεί να δημιουργήσει ένα ΠΣΜ κατάλληλο για την επιχείρησή μας, τις ανάγκες της και τις αδυναμίες της.

Ανώνυμος είπε...

m-5050108
Η κ. Δημητρίου, διευθύντρια του τμήματος Μάρκετινγκ, χρειάζεται ένα νέο ΠΣΜ που να ανταποκρίνεται και σε ερωτήσεις που αφορούν τον ανταγωνισμό. Ωστόσο, προκύπτει ένα σημαντικό δίλημμα για την ίδια, το οποίο αφορά ποια μέθοδο ανάπτυξης θα ακολουθήσει από τις 3 προτεινόμενες εναλλακτικές λύσεις που έχει. Οι λύσεις αυτές είναι:
1)Ο κ. Γεωργίου, νέο στέλεχος του τμήματος Μάρκετινγκ και άρα υφιστάμενος της Δημητρίου, πρότεινε να αναπτύξει ο ίδιος ένα νέο λογισμικό πακέτο σε συνεργασία με έναν τεχνικό του τμήματος Πληροφορικής.
2)Ο κ. Ανδρέου, διευθυντής του τμήματος Πληροφορικής και σύμβουλος της Δημητρίου για αυτό το έργο, πρότεινε την αγορά ενός έτοιμου ΠΣΜ και μάλιστα αυτό που χρησιμοποιεί η κύρια ανταγωνίστρια της.
3)Ο κ. Νικολάου, υποδιευθυντής του τμήματος Μάρκετινγκ και άρα άμεσος συνεργάτης της Δημητρίου, πρότεινε την ανάθεση της ανάπτυξης του ΠΣΜ σε μία εξωτερική εταιρεία Πληροφορικής και προθυμοποιήθηκε να περιγράψει ο ίδιος τις προδιαγραφές του συστήματος.

Η Δημητρίου καθώς είναι τελικός χρήστης του ΠΣΜ και υπεύθυνη για την επιλογή του ,έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις, τις οποίες πρέπει να ικανοποιήσει το σύστημα. Έτσι θα πρέπει να διερευνήσει αν η λύση είναι εφαρμόσιμη από οικονομική, τεχνική και οργανωσιακή άποψη. Η πρόταση του Γεωργίου απορρίπτεται από τεχνικής απόψεως γιατί από την ανάλυση σκοπιμότητας προκύπτει ότι δεν είναι διαθέσιμη η τεχνολογία που απαιτείται για το σύστημα και δεν είναι εφαρμόσιμη από το προσωπικό του τμήματος πληροφορικής, όπως αναφέρει και ο Ανδρέου. Ωστόσο από οικονομικής και οργανωσιακής απόψεως συμφέρει την επιχείρηση, γιατί τα έξοδα θα είναι λιγότερα και θα συμμετάσχουν στο σχεδιασμό οι τελικοί χρήστες. Εντούτοις τα πλεονεκτήματα δεν είναι τόσο ισχυρά για να αντικρούσουν το μειονέκτημα της πρότασης. Επίσης απορρίπτεται και η πρόταση του Ανδρέου από αργανωσιακής απόψεως, καθώς οι τελικοί χρήστες του συστήματος δεν συμμετέχουν στο σχεδιασμό του και έτσι αυτό δεν είναι σχεδιασμένο σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές της εταιρίας. Επομένως η προσαρμογή του θα απαιτούσε κόστος, χρόνο και εκπαίδευση των τεχνικών προκειμένου να προσαρμόσουν και να συντηρήσουν το σύστημα. Αντιθέτως η πρόταση του Νικολάου από οικονομική, οργανωσιακή και τεχνική άποψη είναι δεκτή, καθώς ο προϋπολογισμός καλύπτει το κόστος της εξωτερικής ανάθεσης, η εταιρεία πληροφορικής διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη και είναι προσαρμοσμένη στις προδιαγραφές της εταιρίας τις οποίες θα αναλάβει να περιγράψει ο Νικολάου. Ωστόσο η λύσει αυτή έχει και τα μειονεκτήματά της. Πρώτον υπάρχει πιθανότητα να χάσει η εταιρεία τον έλεγχο της ανάπτυξης και της λειτουργίας του ΠΣΜ. Δεύτερον υπάρχει κίνδυνος εμπορικά μυστικά και πληροφορίες να διαρρεύσουν σε ανταγωνιστές. Εντούτοις τα μειονεκτήματα αυτά μπορούν να εξαλειφθούν αν δημιουργήσει η συνεργαζόμενη εταιρεία ένα πρότυπο σύστημα ,με την βοήθεια των τελικών του χρηστών, το οποίο θα δοκιμασθεί αν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις τους, να βελτιωθεί αν χρειαστεί και να χρησιμοποιηθεί, και αν στο συμβόλαιο τους υπάρχει σχετικός όρος εχεμύθειας. Ωστόσο θα πρέπει να αποφασίσει αν θα αναθέσουν και την συντήρηση στην εξωτερική εργασία. Από οικονομικής απόψεως συμφέρει την εταιρεία να εκπαιδεύσει το δικό της προσωπικό με σεμινάρια παρά την ανάθεσή της σε τρίτους.

Ανώνυμος είπε...

m5050090 Παπαθωμά Γιώτα

Η κατάσταση:
Η κα Δημητρίου είναι διευθύντρια του τμήματος ΜΚΤ μιας μεγάλης επιχείρησης. Για τη λήψη αποφάσεων στο τμήμα ιδιαίτερη συμβολή έχει ένα πληροφοριακό σύστημα μάρκετινγκ- ΠΣΜ. Η κα Δημητρίου είναι ικανοποιημένη από το σύστημα, όμως το τελευταίο διάστημα αυτό παρουσιάζει αδυναμία να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με τον ανταγωνισμό.
Συζητώντας η κα Δημητρίου το θέμα με 3 διαφορετικά άτομα έλαβε τις παρακάτω προτάσεις:
1. κος Γεωργίου, νέο στέλεχος του τμήματος ΜΚΤ: εσωτερική ανάπτυξη από τους τελικούς χρήστες.
2. κος Ανδρέου, διευθυντής του τμήματος Πληροφορικής της επιχείρησης: επειδή η εσωτερική ανάπτυξη είναι ανέφικτη, προτείνει την αγορά έτοιμου συστήματος από την αγορά και συγκεκριμένα αυτό που χρησιμοποιεί ο βασικός ανταγωνιστής τους.
3. κος Νικολάου, υποδιευθυντής τμήματος ΜΚΤ: εξωτερική ανάθεση της κατασκευής του ΠΣΜ σε μεγάλη εταιρεία πληροφορικής, με βάση τις προϋποθέσεις που θα θέσουν οι ίδιοι.

Το πρόβλημα:
Ποια μέθοδο δημιουργίας του νέου ΠΣΜ να επιλέξει η διευθύντρια;

Εξετάζοντας τις εναλλακτικές:
Η πρόταση του κ Γεωργίου απορρίπτεται, καθώς , σύμφωνα με τον κ Ανδρέου, διευθυντή του τμήματος Πληροφορικής, η ανάπτυξη ενός ΠΣΜ από την ίδια την επιχείρηση είναι αδύνατη.
Σχετικά με την πρόταση του κ Ανδρέου να αγοράσουν έτοιμο ΠΣ από την αγορά, θεωρώ, ότι πρέπει να απορριφθεί. Ένα έτοιμο ΠΣ από την αγορά δε θα είναι προσαρμοσμένο σε όλες τις ανάγκες της επιχείρησης. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν προσαρμογές και προσθήκες, γεγονός που αυξάνει το συνολικό κόστος. Επίσης το ότι το χρησιμοποιεί ο ανταγωνισμός, δε το θεωρώ ισχυρό επιχείρημα , καθώς αυτό που ταιριάζει και εξυπηρετεί τον άλλο, δε σημαίνει ότι αυτομάτως θα είναι κατάλληλο για τις δικές μας ανάγκες.
Τέλος, θεωρώ την πλέον κατάλληλη επιλογή την πρόταση του κ Νικολάου. Αφού δεν υπάρχει πρόβλημα με τον προϋπολογισμό του τμήματος ,προτείνω την εξωτερική ανάθεση της δημιουργίας του νέου ΠΣΜ, με βάσει τις προϋποθέσεις που θα θέσει η ίδια η επιχείρηση και οι χρήστες του συστήματος.
Ως μέθοδο δημιουργίας του ΠΣΜ αυτή που ταιριάζει καλύτερα είναι το μοντέλο του πρωτοτύπου. Τα στελέχη του τμήματος ΜΚΤ θα ορίσουν τις σχετικές προδιαγραφές για το σύστημα ,στηριζόμενοι στις ανάγκες του τμήματος. Στη συνέχεια ο τεχνικός της εξωτερικής εταιρείας θα αναπτύξει ένα πρωτότυπο ,το οποίο θα δοκιμάσουν οι χρήστες για να ελέγξουν αν χρειάζεται βελτιώσεις. Ο προγραμματιστής θα κάνεις τις βελτιώσεις που του υπέδειξαν. Τα τελευταία δύο βήματα θα επαναληφθούν μέχρι το πρωτότυπο να μη χρειάζεται άλλες βελτιώσεις.
Πιστεύω ότι αυτή είναι η ορθότερη λύση για το πρόβλημα της κας Δημητρίου επειδή, η εξωτερική ανάθεση είναι η καλύτερη επιλογή, όταν η επιχείρηση δεν έχει την δυνατότητα εσωτερικής ανάπτυξης ενός ΠΣ. Επίσης, θεωρώ ότι το να αναπτυχθεί το ΠΣΜ στα πλαίσια του μοντέλου του πρωτοτύπου συντελεί ,ώστε οι χρήστες να εξασφαλίσουν ότι το νέο ΠΣ θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις απαιτήσεις τους.

Ανώνυμος είπε...

ΔΑΕΛΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ-m5030024
Στη συγκεκριμένη μελέτη περίπτωσης θα συμφωνήσω κι εγώ εν μέρει με την πλειοψηφία.Θα απέρριπτα δηλαδή πλήρως την πρόταση του Ανδρέου καθώς το βασικό λάθος των επιχειρήσεων έγκειται στον άκριτο μιμητισμό των ανταγωνιστών. Είναι απαραίτητο γενικά να παρακολουθείται ο ανταγωνισμός και οι άριστες πρακτικες που χρησιμοποιούνται από επιτυχημένες επιχειρήσεις, αλλά είναι λάθος το να τις υιοθετούμε χωρίς να εξετάζουμε αν μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες τις δικής μας επιχείρησης.Η πρόταση του Νικολάου φαίνεται ιδανική δεδομένης της εξειδίκευσης που έχει μια εξωτερικήεπιχείρησης που ασχολείται αποκλειστικά με τα ΠΣΜ. Αν μάλιστα συνδυαστεί με τη μέθοδο του πρωτοτύπου και υπάρχει γενικότερα μια ουσιαστική συνεργασία μεταξύ της εταιρείας πληροφορικής και της επιχείρησης, τότε το αποτέλεσμα μπορεί πράγματι να είναι ιδανικό και να καλύψει άριστα τις ανάγκες της επιχείρησης.Τέλος, όσον αφορά στην πρόταση του Γεωργίου, την απορρρίπτω για τη συγκεκριμένη επιχείρηση που δεν αντιμετωπίζει οικονομικούς περιορισμούς και με την προυπόθεση της ουσιαστικής συνεργασίας των 2 μερών που προανάφερα. Αλλά δε θα πρέπει να παραγνωρίζεται γενικά ως προτεινόμενη λύση, καθώς έχω δει στην πράξη τη δημιουργία ΠΣΜ από το εσωτερικό της επιχείρησης που ήταν πολύ επιτυχημένο, καθώς υποστήριζε άμεσα κάθε προσαρμογή.Όταν μάλιστα η επιχείρηση αντιμετωπίζει συχνές αλλαγές στα δεδόμενα της, δεν είναι δυνατο πάντα το ΠΣΜ να τις έχει προβλέψει και να προσαρμόζεται αυτόματα. Σ' αυτήν την περίπτωση αν έχει δημιουργηθεί από την ίδια την ειχείρηση, ο εκάστοτε υπεύθυνος τεχνκός θα μπορεί άμεσα να πραγματοποιεί τις απαραίτητες αλλαγές, αλλά και να διορθώνει τα προβλήματα που προκύπτουν. Είναι πολύ σημαντικό για μια επιχείρηση να μπορεί να το κάνει αυτό άμεσα και χωρίς κόστος, ειδικά όταν το ΠΣΜ περιλαμβάνει και τις συναλλαγές με τους πελάτες της. Τότε το παραμικρό πρόβλημα και η καθυστέρηση της επίλυσής του από την εξωτερική εταιρεία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάται το κόστος της συντήρησής του και αυτών των διορθώσεων, το οποίο αυξάνεται σημαντικά όταν απαιτείται να γίνει άμεσα. Αυτό είναι σημαντικό πλεονέκτημα της πρότασης του Γεωργίου, όσο και αν θεωρητικά ακούγεται ως ήσσονος σημασίας.

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΤΣΙΤΗ ΠΑΤΡΙΤΣΙΑ m5050097
Η κα Δημητρίου, διευθύντρια marketing, αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να δώσει απάντηση σε ερωτήματα που αφορούν τον ανταγωνισμό, μολονότι η εταιρεία της διαθέτει ένα ικανοποιητικό Πληροφοριακό Σύστημα Μarketing (ΠΣΜ). Για την αντιμετώπιση του θέματος, τέθηκε στη διάθεσή της πλήθος δεδομένων, τα οποία ωστόσο θα πρέπει να οργανωθούν.
Για το ζήτημα της οργάνωσης, η κα Δημητρίου έχει 3 εναλλακτικές επιλογές:1) τη δημιουργία καινούργιου ΠΣΜ από το νέο στέλεχος marketing, κο Γεωργίου, ο οποίος όμως δεν διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις πληροφορικής. Έτσι, η βοήθεια ενός τεχνικού από το τμήμα πληροφορικής κρίνεται απαραίτητη
2)την αγορά έτοιμου ΠΣΜ, ίδιου με εκείνο που χρησιμοποιεί η μεγάλη ανταγωνιστική εταιρεία και
3)την ανάθεση της κατασκευής ενός ΠΣΜ σε μια γνωστή εταιρεία πληροφορικής, με καταγραφή των απαιτούμενων προδιαγραφών από τον υποδιευθυντή του τμήματος marketing, κο Νικολάου.
Κατά τη γνώμη μου, και οι 3 εναλλακτικές παρουσιάζουν ποικίλα τρωτά σημεία γεγονός που οδηγεί στην απόρριψή τους. Η λύση 1 συνεπάγεται ένα αμφίβολης ποιότητας αποτέλεσμα το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αποτυχημένο, εξαιτίας των ελλειπών γνώσεων του στελέχους-δημιουργού του συστήματος στο κλάδο της πληροφορικής. Η λύση 2 συνοδεύεται από υψηλά κρυφά κόστη, εξαιτίας της ανάγκης για προσαρμογή του αγορασθέντος ΠΣΜ στις απαιτήσεις του τμήματος της συγκεκριμένης εταιρείας. Τέλος, η λύση 3 είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα και απαιτεί άριστη συνεργασία ανάμεσα στο στέλεχος mkt που θα διατυπώσει τις απαιτούμενες προδιαγραφές και των τεχνικών της εταιρείας πληροφορικής που θα αναλάβουν να το υλοποιήσουν.
Συνεπώς, θα πρότεινα στην κα Δημητρίου να παραμερίσειτις 3 προτάσεις και να εισηγηθεί τη δημιουργία ενός ΠΣΜ βασιζόμενου στο μοντέλο του πρωτοτύπου. Έτσι, αφού οριστεί η ακριβής ανάγκη του τμήματος mkt, θα κατασκευαστεί ένα πρωτότυπο σύστημα το οποίο θα τεθεί δοκιμαστικά σε εφαρμογή προκειμένου να ελεγχθεί η αποδοτικότητά του. Σε περίπτωση που το προκαταρκτικό σύστημα θεωρηθεί λειτουργικό, θα χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο για τη δημιουργία του τελικού συστήματος. Με αυτό το τρόπο, θα εξασφαλισθεί ένα πετυχημένο ΠΣΜ το οποίο θα παρέχει και συνεχή δυνατότητα βελτίωσης, γεγονός που θα το βοηθήσει να προσαρμοστεί και σε ενδεχόμενες μελλοντικές απαιτήσεις.

Ανώνυμος είπε...

m5050081
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κα Δημητρίου είναι η αντικατάσταση του υπαρχόντος ΠΣΜ ουτωσώστε ν'ανταποκριθεί και ν'αναπροσαρμοστεί στις νέες ανάγκες της εταιρείας. Για το σκοπό αυτό η διευθύντρια θα πρέπει να σκεφτεί σχετικά με τις ακόλουθες εναλλακτικές λύσεις:

1)Την πρόταση του κυρίου Γεωργίου ν'αναλάβει ο ίδιος μαζί μ'έναν τεχνικό από το τμήμα της πληροφορικής την ανάπτυξη του συστήματος.(ανάπτυξη από τους τελικούς χρήστες)
2)Την πρόταση του κου Ανδρέου, να πτομηθευτεί η εταιρία ένα έτοιμο πακέτο λογισμικού από την αγορά
3)Και την πρόταση του κου Νικολάου που είναι η εξωτερική ανάθεση της κατασκευής του συστήματος σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές,τις ποίες μάλιστα προσφέρθηκε να προετοιμάσει ο ίδιος.

Όσον αφορά στην πρώτη εναλλακτική, ο Γεωργίου δεν διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία στη δημιουργία ΠΣΜ, όντας νέο στέλεχος του τμήματος μάρκετινγκ, κι επίσης ο ίδιος ο διευθυντής του τμήματος πληροφορικής θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο αφού κρίνει πως είναι προτιμότερο ν'αγοραστεί ένα έτοιμο ΠΣΜ.
Η πρόταση όμως αυτή του Ανδρέου έχει το σοβαρό μειονέκτημα πως ένα έτοιμο ΠΣΜ δεν είναι προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες προδιαγραφές και ανάγκες της εταιρίας.
Για τους λόγους αυτούς πιστεύω,λοιπόν, πως η πρόταση που απομένει,δηλαδή η εξωτερική ανάθεση, είναι η πιο κατάλληλη τη δεδομένη στιγμή για την επιχείρηση εφόσον δεν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τον προϋπολογισμό του έργου. Επιπλέον με τον τρόπο αυτό θα κατασκευαστεί ένα νέο ΠΣΜ που θα ικανοποιεί τις τρέχουσες ανάγκες της εταιρίας και θα έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις και προδιαγραφές της ώστε ν'αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του οργανισμού.

Ανώνυμος είπε...

Όσον αγορά την 1η εκδοχή, αρχικά δεν καταλαβαίνω πως ο κ. Γεωργίου, το νέο στέλεχος του τμήματος ΜΚΤ, δεν έχει γνώσεις Η/Υ, οπότε εδώ θα συμφωνήσω ότι αυτή η πρόταση έχει πολλά κενά για να υλοποιηθεί.

Ωστόσο, δεν θα συμφωνήσω με τους περισσότερους από τους παραπάνω συναδέλφους ότι απορρίπτουμε αμέσως την 2η εκδοχή(Ανδρέου) και ότι η 3η(Νικολάου) είναι πανάκια διότι πιθανόν ένα σύστημα από την αγορά μπορεί να μας ταιριάζει εξίσου καλά με ένα προσαρμοσμένο, συνεπώς γλιτώνουμε δαπάνη και τον χρόνο ανάπτυξης ενός νέου. Επιπλέον, ένα έτοιμο MIS θεωρητικά είναι τσεκαρισμένο και θα αποφύγουμε πιθανά προβλήματα που θα είχαμε με ένα εξ’ ολοκλήρου νέο.

Θεωρώ ότι τα στοιχεία που έχουμε για τις 2 αυτές εκδοχές είναι ελλιπή και πριν προχωρήσουμε σε μια τέτοια στρατηγικής σημασίας για την εταιρία απόφαση, είναι κρίσιμο να γίνει η σχετική έρευνα.

ΑΜ:5040087

Ανώνυμος είπε...

Μπόσιου Κωνσταντίνα – 5050070
(Διορθωτική απάντηση)

Η κ. Δημητρίου, διευθύντρια μάρκετινγκ στη συγκεκριμένη περίπτωση μελέτης, αντιμετωπίζει το εξής πρόβλημα: Χρειάζεται η εταιρία ένα νέο ΠΣΜ ώστε να μπορέσει να δώσει λύση σε ερωτήματα που αφορούν τον ανταγωνισμό και που τον τελευταίο καιρό υπάρχουν στοιχεία γι΄ αυτά. Οι προτάσεις που είχε μέχρι τώρα ήταν: α)να δημιουργηθεί το νέο ΠΣΜ μέσα στον οργανισμό (από τον κ. Γεωργίου και ένα τεχνικό του τμήματος πληροφορικής), β)να αγοραστεί ένα έτοιμο ΠΣΜ από μία εταιρία που ήδη το χρησιμοποιεί (ίσως και να είναι το ΠΣΜ του μεγαλύτερου ανταγωνιστή) και γ)η ανάθεση της κατασκευής του ΠΣΜ σε εταιρία πληροφορικής κάτω από την καθοδήγηση του κ. Νικολάου (υποδιευθυντή του τμήματος μάρκετινγκ). Η πρώτη πρόταση αν και θα συνέφερε καθώς θα λαμβάνονταν υπόψιν όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εταιρίας χαρακτηρίζεται ως ανέφικτη από τον κ. Ανδρέου (διευθυντή του τμήματος πληροφορικής), άρα απορρίπτεται. Το ίδιο συμβαίνει και με τη δεύτερη πρόταση καθώς ότι αποδεικνύεται αποτελεσματικό για μία εταιρία δεν μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικό και για οποιαδήποτε άλλη( οι καταστάσεις μπορεί να είναι οι ίδιες αλλά αλλάζουν τα πρόσωπα). Άρα, καταλήγουμε στην Τρίτη λύση. Να κατασκευαστεί το νέο ΠΣΜ από μία εταιρία πληροφορικής που θα καθοδηγείται από τον κ. Νικολάου. Αυτό είναι συμφέρον καθώς, πρώτον, μπορεί να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό και, δεύτερον, οι βασικές προδιαγραφές θα έχουν οριστεί από το ενδιαφερόμενο τμήμα. Η μέθοδος που θα ακολουθηθεί είναι καλό να είναι η μέθοδος του πρωτοτύπου. Δηλαδή, η εταιρία πληροφορικής θα κατασκευάσει ένα πρωτότυπο το οποίο θα εξεταστεί από το τμήμα μάρκετινγκ και πάνω σ’ αυτό θα γίνουν οι κατάλληλες βελτιώσεις (αλλαγές και προσθήκες) ούτως ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις απαιτήσεις του τμήματος.

Ανώνυμος είπε...

5050022

Η κ. Δημητρίου βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τυπικό πρόβλημα ανασχεδιασμού ενός Π.Σ. στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού της επιχείρησης της. Της δόθηκαν 3 προτάσεις από 3 εργαζόμενους μέσα στην επιχείρηση.
Ας εξετάσουμε ποιες είναι αυτές:
1) Ο κ. Γεωργίου της πρότεινε την ανάπτυξη τού ΠΣΜ από τους τελικούς χρήστες.
2) Ο κ. Ανδρέου από την άλλη πρότεινε την αγορά ενός έτοιμου πακέτου λογισμικού και μάλιστα ίδιου με αυτό των ανταγωνιστών.
3) Τέλος, η πρόταση του κ. Νικολάου αφορούσε την ανάπτυξη του ΠΣΜ με εξωτερική ανάθεση.

Η 1η πρόταση από οικονομικής άποψης συμφέρει την εταιρεία καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι εταιρείες που εφαρμόζουν αυτή τη μέθοδο ανάπτυξης ΠΣ φτάνουν να έχουν κέρδη στην παραγωγικότητα ως και 500%.
Από λειτουργικής άποψης φαίνεται και πάλι να συμφέρει την επιχείρηση καθώς με αυτήν την μέθοδο έχουμε ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη συμμετοχή των χρηστών και άρα την μεγαλύτερη ικανοποίησή τους από το σύστημα και την καλύτερη συγκέντρωση των απαιτήσεων.
Όμως από τεχνικής άποψης, η μέθοδος είναι επιζήμια για την επιχείρηση αφού ο κ. Γεωργίου και το τμήμα πληροφορικής δεν έχουν τις τεχνικές ικανότητες να αναπτύξουν το ΠΣΜ, κάτι το οποίο τονίζει και ο κ. Ανδρέου.
Αυτό και μόνο το μειονέκτημα είναι αρκετό για να απορριφθεί η πρόταση του κ. Γεωργίου, αφού τελικά με αυτήν τη μέθοδο το σύστημα και πάλι δεν θα ικανοποιεί τις ανάγκες του τμήματος Μάρκετινγκ.

Όσον αφορά την πρόταση του κ. Ανδρέου, δεν συμφέρει από καμία από τις 3 απόψεις την επιχείρηση. Πρώτον, αν και τα έτοιμα πακέτα φαίνεται να εξοικονομούν χρηματικούς πόρους της επιχείρησης, πολλά έχουν μεγάλο "κρυφό" κόστος υλοποίησης, το οποίο αφορά τόσο την εργασία τυχόν επιπλέον προγραμματισμού όσο και το κόστος απόκτησης των νέων εκδόσεων.
Δεύτερον, τα έτοιμα πακέτα δεν ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των τελικών χρηστών στην υλοποίηση του ΠΣ. Επιπλέον, το έτοιμο πακέτο δεν θα αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αφού ο κ. Ανδρέου προτείνει την αγορά του ίδιου πακέτου με αυτό των ανταγωνιστών.
Τέλος, από τεχνικής άποψης, το πακέτο δεν προδιαγράφει ότι θα καλύπτει όλες τις ιδιαίτερες τεχνικές προδιαγραφές και απαιτήσεις της επιχείρησης.
Επομένως και αυτή η πρόταση απορρίπτεται.

Η πρόταση του κ. Νικολάου, από οικονομικής άποψης, φαίνεται να συμφέρει, αφού με την εξωτερική ανάθεση η εταιρεία μπορεί να ελέγξει ή και να μειώσει το κόστος καθώς ο εξωτερικός παροχέας προσφέρει αξία με τη συσσωρευμένη τεχνική γνώση που διαθέτει.
Από λειτουργικής άποψης, η εξωτερική ανάθεση είναι ωφέλιμη για την εταιρεία, καθώς οι τελικοί χρήστες συμμετέχουν στη διαμόρφωση του τελικού ΠΣ μέσω των προδιαγραφών που δίνουν στον εξωτερικό παροχέα. Επιπλέον οι ειδικευμένες τεχνικές γνώσεις και η εμπειρία του εξωτερικού παροχέα, δίνουν στην εταιρεία ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Τέλος, από τεχνικής άποψης ισχύει ό, τι ανέφερα πιο πάνω για τον εξωτερικό παροχέα. Με όλες αυτές τις ικανότητες ο παροχέας μπορεί να σχεδιάσει ένα ΠΣ που να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες των χρηστών.
Τα μόνα προβλήματα είναι, ότι η εταιρεία μπορεί να χάσει τον έλεγχο στη λειτουργία των ΠΣ και η εχεμύθεια του παροχέα.

Η δική μου πρόταση είναι η εξής:
Εξωτερική ανάθεση, μέσω πρόσληψης ενός εξωτερικού προμηθευτή για να σχεδιάσει και να δημιουργήσει το λογισμικό για το σύστημα της εταιρείας, αλλά η ίδια η εταιρεία να λειτουργεί το σύστημα στον δικό της υπολογιστή. Έτσι η εταιρεία θα μπορέσει να εκμεταλλευθεί την αξία της γνώσης του εξωτερικού παροχέα και επιπλέον θα μπορεί να εξοικονομήσει κόστη συντήρησης, αφού θα αναλάβει η ίδια τη συντήρηση του ΠΣ.
Για να λυθεί το πρόβλημα του ελέγχου που ανέφερα, προτείνω την ανάπτυξη του ΠΣ με τη μέθοδο του πρωτοτύπου. Με αυτήν τη μέθοδο ο παροχέας θα σχεδιάζει τμηματικά το ΠΣ και θα μπορεί να δέχεται feedback από τους τελικούς χρήστες για τυχόν αλλαγές και προσαρμογές. Ως αποτέλεσμα θα έχουμε ένα ΠΣ πλήρως προσαρμοσμένο στις προδιαγραφές της εταιρείας και των χρηστών.
Τέλος το πρόβλημα της εχεμύθειας είναι καθαρά διαδικαστικό και θα μπορούσε να συμβεί είτε επέλεγε την ανάπτυξη από τους τελικούς χρήστες είτε το έτοιμο πακέτο λογισμικού (σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει καθόλου εχεμύθεια!!), είτε την εξωτερική ανάθεση. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι στο συμβόλαιο να βάλει κάποια ρήτρα εχεμύθειας.

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά, λαμβάνοντας υπόψη το ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον προϋπολογισμό, θεωρώ πως η καταλληλότερη εναλλακτική είναι η εξωτερική ανάθεση σε συνδυασμό όμως με τη μέθοδο του πρωτοτύπου, καθώς είναι απαραίτητο να δοθεί έμφαση στη διαδικασία αλληλεπίδρασης με τους τελικούς χρήστες του συστήματος. Συγκεκριμένα, οι προγραμματιστές της εταιρίας πληροφορικής διαθέτουν τις κατάλληλες και εξειδικευμένες γνώσεις για την ανάπτυξη του συστήματος, γνωρίζουν όλες τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες και επιπλέον έχουν μεγάλη εμπειρία σε ανάλογα έργα. Σε μία πρώτη φάση θα καταγράψουν όλους τους δυνητικούς χρήστες του συστήματος, θα αναλύσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις πληροφοριακές τους ανάγκες και θα αναπτύξουν ένα αρχικό πρωτότυπο. Στη συνέχεια, η ανάπτυξη του ΠΜΣ θα είναι μια επαναλαμβανόμενη και συνεχής εξελικτική διαδικασία διαδοχικών βελτιώσεων του αρχικού αυτού πρωτοτύπου, στην οποία θα εμπλέκονται και οι χρήστες, και την οποία θα αξιολογούν. Με αυτόν τον τρόπο θα προκύψει ένα ΠΜΣ σύγχρονο τεχνολογικά, προσαρμοσμένο πλήρως στις απαιτήσεις των χρηστών, που θα δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα της κας Δημητρίου για τον ανταγωνισμό.
Δεν θα μπορούσαμε όμως να παραβλέψουμε και το γεγονός ότι οι άλλες 2 προτεινόμενες εναλλακτικές παρουσιάζουν σημαντικά μειονεκτήματα. Αρχικά, θα πρέπει να αποκλείσουμε την πρώτη εναλλακτική, δηλαδή την ανάπτυξη από τους τελικούς χρήστες (πρόταση Γεωργίου), καθώς ο κος Ανδρέου που είναι ο διευθυντής του τμήματος πληροφορικής θεωρεί την πρόταση ανέφικτη, και επιπροσθέτως γιατί είναι ριψοκίνδυνο να εμπιστευθούμε ένα ζωτικής σημασίας ΠΣΜ σε κάποιον που γνωρίζει από υπολογιστές ως «χόμπι». Επιπλέον, η αγορά έτοιμου εξειδικευμένου πακέτου λογισμικού (πρόταση Ανδρέου) παρουσιάζει τον κίνδυνο ασυμβατότητας με τον σύστημα της εταιρίας, ίσως να μην ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις των χρηστών και εμπεριέχει αρκετά «κρυμμένα» κόστη. Λογικό λοιπόν συμπέρασμα εξάγεται ότι επειδή αυτή η μέθοδος ανάπτυξης ΠΜΣ συνδυάζει την εκμετάλλευση των κατάλληλων γνώσεων με την απόδοση της δέουσας σημασίας στο ρόλο των χρηστών, η κα Δημητρίου καταφέρνοντας να διαπραγματευθεί μια ικανοποιητική σύμβαση με τον προμηθευτή μπορεί να εξασφαλίσει στην επιχείρησή της ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Ανώνυμος είπε...

Για το παραπάνω σχόλιο:

5050004 - Αποστολάκη Ειρήνη

Ανώνυμος είπε...

Α.Μ: 5030029
Η κυρία Δημητρίου, διευθύντρια του τμήματος μάρκετινγκ, επιθυμεί την αντικατάσταση του παλαιού Π.Σ με ένα νεότερο που θα ενσωματώνει απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τον ανταγωνισμό. Στο δίλημά της σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας του νέου Π.Σ έρχεταιι αντιμέτωπη με 3εναλλακτικές επιλογές που της προτείνονται από συναδέλφους της: α)την εσωτερική ανάπτυξη του νέου Π.Σ από τους τελικούς του χρήστες (πρότασηκ.Γεωργίου), β) την χρήση έτοιμου πακέτου λογισμικού που προτείνει ο κ.Ανδρέου και γ) την εξωτερική ανάθεση που υποδεικνύει ο κ.Νικολάου. Η πρόταση του κ.Γεωργίου, ο οποίος ασχολείται από χόμπι με τους η/υ, να αναλάβει ο ίδιος το Π.Σ κρίνεται απορριπτέα καθώς συνεπάγεται ανεπαρκή έλεγχο και τεκμιρίωση τη στιγμή που η ανάπτυξη του νέου Π.Σ απαιτεί επαγγελματισμό. Η πρόταση του κ.Ανδρέου είναι μεν οικονομική, ωστόσο, μεονεκτεί στο ότι δεν θα υπάρχει πλήρης προσαρμογή με τα δεδομένα της εταιρίας. Το ότι το Π.Σ που προτείνει ο Ανδρέου χησιμοποιείται από τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή δεν σημαίνει πως θα είναι εξίσου κατάλληλο για την εταιρία της καςΔημητρίου αλλά αντιθέτως μπορεί να απαιτήσει κρυμμένα κόστη όπως προσαρμογή του πακέτου ή εκσυγχρονισμός του.
Η πρόταση του κ.Νικολάου είναι η πλέον ενδεδειγμένη. Η ανάθεση σε μια εταιρία πληροφορικής συνεπάγεται με μεγάλη πιθανότητα επαγγελματισμό, εξειδίκευση και προσαρμογή στις απαιτήσειςτης εταιρίας.Μάλιστα προτείνεται η συνεργασία της κ.Δημητρίου με τον κ.Γεωργίου, τον κ.Ανδρέου και τον κ.Νικολάου προκειμένου να καθορίσουν τους κρίσιμους παράγοντες επιτυχίας του νέου Π.Σ. Κλείνοντας, θα αναφέρω πως καταλληλότερη κρίνεται η μέθοδος του πρωτοτύπου ώστε να εξασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό η ικανοποίηση των τελικών χρηστών.

Ανώνυμος είπε...

Η κυρία Δημητρίου αντιμετωπίζει πρόβλημα με το υπάρχον πληροφοριακό σύστημα μάρκετινγκ από τη στιγμή που συλλέχθηκε μεγάλος όγκος στοιχείων από τις διαφημιστικές καμπάνιες.Ενώ λοιπόν ήταν ικανοποιημένη απο το σύστημα, τώρα αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα και γι'αυτό ψάχνει λύσεις, συμβουλευόμενη και 3 συναδέλφους της.Ο κύριος Γεωργίου προτείνει, ως γνώστης των υπολογιστών, να αναλάβει ο ίδιος να φτιάξει ένα νέο Π.Σ.Μ. με τη βοήθεια και κάποιου απο το τμήμα της πληροφορικής.Ο Ανδρέου, δευθυντής του τμήματος πληροφορικής προτείνει να προμηθευτουν κάποιο έτοιμο ΠΣΜ εφόσον θεωρεί ανέφικτη τη δημιουργία ενός τέτοιου εσωτερικά ενώ ο Νικολάου(υποδιευθυντής του τμήματος Μάρκετινγκ) συστήνει την ανάθεση τησ δημιουργίας ενός νέου ΠΣΜ απο κάποια εξωτερική εταιρεία πληροφορικής.
Εγώ σίγουρα δεν θα πρότεινα τη λύση του Γεωργίου στην κυρία Δημητρίου. Μπορεί να είναι η φθηνότερη και να ακούγεται εύκολη και καλή εφόσον κάποιος που γνωρίζει τις ανάγκες του τμήματος προθυμοποιείται να σχεδιάσει ο ίδιος το νέο ΠΣΜ, αλλά εγώ δεν θα διακυνδύνευα να αναθέσω μία τέτοια σημαντική δουλειά σε κάποιον που ασχολείται με τους υπολογιστές από χόμπι.Εξάλλου και ο ίδιος ο δειυθυντής του τμήματος Πληροφορικής πιστέυει πως πρόκειται για μια ανέφικτη λύση.

Επίσης δεν θα πρότεινα την αγορά ενός έτοιμου ΠΜΣ.Παρόλο που είναι η πιο εύκολη και γρήγορη λύση, μπορεί να αποδειχθεί μεγάλο λάθος.Από τη μία ξέρουμε οτι είναι δοκιμασμένο το ΠΜΣ αφύ το χρησιμοποιεί και η μεγαλύτερη ανταγωνίστρια εταιρεία αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως θα ικανοποιεί τις ανάγκες του δικού μας τμήματος.Δηλαδή δεν είμαστε σίγουροι για το κατά πόσο θα είναι προσαρμόσιμο στα δικά μας δεδομένα.Έτσι το σύστημα μπορεί να αποδειχθεί κοστοβόρο, εάν χρειάζονται να γίνουν αλλαγές ή βελτιώσεις.Εκτός αυτού ίσως είναι ήδη "παλιό" και σε λίγο καιρό θα χρειάζεται συντήρηση και εκσυγχρονισμό.
Τέλος , η τρίτη πιθανή λύση που προτείνεται είναι η ανάθεση της δημιουργίας ενός νέου ΠΣΜ, προσαρμοσμένου στις ιδιαίτερες ανάγκες του τμήματος και της εταιρείας, σε μια εταιρεία πληροφορικής, δηλαδή να γίνει εξωτερική ανάθεση.
Αυτή κατά τη γνώμη μου έιναι η πιο σωστή λύση από τις τρεις που προτείνονται.Επομένως θα συνιστούσα στην κυρία Δημητρίου να ακολουθήσει τη συμβουλή του υποδιευθυντή του τμήματος Μάρκετινγκ,Νικολάου.Παρόλο που θα έιναι πιο κοστοβόρα η λύση αυτή(όπως επισήμανε όμως ο Νικολάου "δεν είχαν και ιδιαίτερο πρόβλημα με τον προϋπολογισμό του έργου") είναι η καλύτερη εφόσον θα αφορά τη δημιουργία ενός ΠΣΜ φτιαγμένου και ραμμένου στα μέτρα της εταιρείας, εστιασμένου στις ιδιαίτερες ανάγκες της.Αυτό βέβαια θα διασφαλιστεί αν τηρηθεί η προϋπόθεση ότι οι προδιαγραφές του νέου ΠΣΜ και τα χαρακτηριστικά του θα οριστούν με τη βοήθεια κάποιου από το τμήμα Μάρκετινγκ και Πληροφορικής.Τέλος για να μειωθεί λίγο το κόστος μιας τέτοιας ανάθεσης, θα πρότεινα να εκπαιδευτεί μέρος του προσωπικού, πιθανότατα του τμήματος Πληροφορικής) ώστε να γίνεται εσωτερικά η συντήρηση του ΠΜΣ και όχι εξωτρικά, μειώνοντας έτσι τα κόστη.
5050035-Καρακάση Αντωνία-Μυρτώ

Ανώνυμος είπε...

Αντισταθμίζοντας τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε διαθέσιμης επιλογής καταλήγουμε στην ανάθεση της κατασκευής ενός νέου ΠΣ σε μια εξωτερική εταιρεία πληροφορικής. δεδομένου ότι το κόστος καλύπτεται αυτή η επιλογή μας παρέχει το ανεκτίμητο πλεονέκτημα προσαρμογής του σηστήματος στις απαιτήτεις της εταιρείας με παράλληλο έγκυρο έλεγχο. Απορρίπτω την πρώτη επιλογή λόγω της αμφίβολής εξειδίκευσης του Γεωργίου όπως και επίσης της δεύτερης για αγορά έτοιμου ΠΣ. Η διοικητική διάρθρωση,οι λειτουργικές δραστηριότητες, οι στρατηγικες , η λήψη αποφάσεων κ.ά. διαφέρουν απο εταιρεία σε εταιρεία οπότε το κριτήριο επιλογής ενόσ ΠΣ που χρησιμοποιεί ο ανταγ δεν είναι επαρκές. αυτά πάνω κάτω. 5040119

Ανώνυμος είπε...

m5050103
H κυρία Δημητρίου,διευθύντρια Μάρκετινγκ της εταιρίας,για να βρει κάποιες απαντήσεις σε θέματα ανταγωνισμού μέσω πρόσφατων στοιχείων από διαφημιστικές καμπάνιες των προϊόντων της,χρειάζεται την ανάπτυξη ενός νέου πληροφοριακού συστήματος.Οι προτάσεις που της έχουν τεθεί είναι:
-Να αναπτύξει το νέο Π.Σ.Μ. ένα νέο στέλεχος του τμήματος μάρκετινγκ,ο Γεωργίου,μαζί με ένα στέλεχος του τμήματος πληροφορικής.
-Να αγοραστεί έτοιμο το Π.Σ.Μ. ανταγωνιστικής εταιρείας.(πρόταση διευθυντή πληροφορικής)
-Να ανατεθεί η ανάπτυξή του σε εταιρεία πληροφορικής δίνοντάς της τις απαραίτητες προδιαγραφές (πρόταση υποδιευθυντή Μάρκετινγκ,Νικολάου).
Η πιο κατάλληλη πρόταση για να ακολουθήσει είναι η τελευταία σε συνδυασμό με τη μέθοδο του πρωτοτύπου.Δηλαδή,ανάλογα με τις προδιαγραφές που θα δίνει το μάρκετινγκ η εταιρία πληροφορικής θα πρέπει σταδιακά να αναπροσαρμόζει το σύστημα ελέγχοντας κάθε φορά την ικανοποίηση του τμήματος καταλήγοντας στο τελικό.Προβλήματα προϋπολογισμού δεν υπάρχουν.Έτσι,με την λύση αυτή εξασφαλίζεται η πλήρης ικανοποίηση των αναγκών του τμήματος Μάρκετινγκ χωρίς να βγει εκτός προϋπολογισμού.Επίσης,ένα Π.Σ.Μ. ίδιο με ανταγωνιστικής δεν θα ανταποκρινόταν στις ιδιαίτερες ανάγκες της Δημητρίου να εξάγει συμπεράσματα για τον ανταγωνισμό με στοιχεία διαφημίσεων της εταιρίας της, και γενικότερα στις ανάγκες της επιχείρησης για ευελιξία.
Αν υπάρξει πρόβλημα με την συγκεκριμένη πορεία τότε η Δημητρίου θα αναγκαστεί να απευθυνθεί στο τμήμα πληροφορικής που όμως θα πρέπει να συνεργαστεί με το μάρκετινγκ για την ανάπτυξη του συστήματος.Η πρόταση του Γεωργίου δεν συμφέρει διότι ο ίδιος είναι νέο στέλεχος και δεν γνωρίζει σε βάθος τις ανάγκες της επιχείρησης γεγονός το οποίο στην περίπτωση αυτή υπερκαλύπτει τις γνώσεις του στους υπολογιστές.

Ανώνυμος είπε...

m5030078-Μπράτος Αντώνης: Η κ. Δημητρίου αντιμετωπίζει τον τελευταίο καιρό πρόβλημα με το ΠΣ της εταιρείας της και θα πρέπει άμεσα να πάρει αποφάσεις. Από συζητήσεις της με συναδέλφους της έχει να διαλέξει μεταξύ τριών εναλλακτικών: την εσωτερική ανάπτυξη νέου ΠΣ από την εταιρεία(άποψη του Γεωργίου), την αγορά έτοιμου ΠΣ και συγκεκριμένα αυτού που χρησιμοποιεί η μεγαλύτερη ανταγωνίστρια επιχείρηση (άποψη του Ανδρέου) και της εξωτερικής ανάθεσης (άποψη του Νικολάου). Η κ. Δημητρίου θα πρέπει να επιλέξει έκείνη τη μέθοδο δημιουργίας νέου ΠΣΜ η οποία θα οδηγήσει σε ένα ΠΣΜ με προδιαγραφές απόλυτα συμβατές με τις ανάγκες της εταιρείας. Η λύση που προτείνει ο Γεωργίου για την κατασκευή νέου ΠΣΜ από την εταιρεία δεν μοιάζει ελπιδοφόρα καθώς ο Γεωργίου δεν είναι εξειδικευμένος στους υπολογιστές. Η λύση του Ανδρέου για αγορά του ίδιου ΠΣΜ με τον ανταγωνισμό δεν προσφέρεται καθώς οι ανταγωνιστές πιθανότατα έχουν εντελώς διαφορετικές ανάγκες από την εταιρεία της κ. Δημητρίου. Η λύση που προτείνει ο κ. Νικολάου προσφέρει τη δυνατότητα στην επιχείρηση να δημιουργήσει ένα ΠΣΜ που θα ανταποκρίνεται επακριβώς στις δικές της ανάγκες και κατά συνέπεια θα τις καλύπτει καλύτερα. Απ' τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός από τον προϋπολογισμό θα πρότεινα στην κ. Δημητρίου να υιοθετήσει την άποψη του κ. Νικολάου.

Ανώνυμος είπε...

Α.Μ. 5050083
Η κα Δημητρίου πρέπει να αποφασίσει με ποια μέθοδο θα δημιουργηθεί το νέο ΠΣΜ ώστε να έναι πιο αποδοτικό για το τμήμα ΜΚΤ,εφόσον το ήδη υπάρχον δεν είναι τοσο χήσιμο.
Η ίδια ήρθε σε επαφή με τους συνεργάτες της και της είπαν τα εξής:
Ο κ.Γεωργίου της πρότεινε την αναπτυξη του ΠΣΜ από τους ίδιους,δηλαδη να το δημιουργήσουν οι τελικοί χρήστες.Με αθτή τη μέθοδο θα δημιουργηθεί πολύ γρήγορα το νέο ΠΣΜ όμως κάτι τέτοιο ενέχει και κινδύνους.Χωρίς δοκιμές και χωρίς τυπική μεθοδολογία ανάπτυξης ίσως το σύστημα αποβεί αναπαρκες για τις απαιτήσεις που έχουν καθοριστεί.
Ο κ.Ανδρέου πρότεινε να χρησιμοποιήσουν ένα πακετο λογισμικού εφαρμογών-μάλιστα των ανταγωνιστών τους.Μια τέτοια λύση ίσως να ήταν ικανοποιητική έφοσον τέτοια πακέτα έχουν τη δυνατότητα να προσαρμοστούν στις ανάγκες της εταιρίας .Παραταύτα, ο οργανισμός δεν θα έχει και τον απόλυτο έλεγχο στη διαδικασί σχεδιασμού του πακέτου και θα πρέπει να προσαρμόσουν τις απαιτήσεις τους στα χαρακτηριστικά του πακέτου.Επιπρόσθετα ένα τέτοι τυποιημένο πακέτο ίσως να είναι ιδιαίτερα περιριστικό για το τμήμα και ετσι το τμάμα θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί,πράγμα σχεδόν αδύνατο.
Τέλος ο υποδιευθυντής του τμήματος κ.Νικολάου πρότεινε να αναθέσουν την δυμιοιργία του ΠΣΜ σε εξωτερικό οργανισμό.Μια τέτοια ενέργεια όμως ενέχει πολύ μεγάλο κόστος το οποίο να μην είναι και τόσο αντιληπτό και υπολογίσιμο και παράλληλα με μια ανάθεση σε εξωτερικό οργανισμό μπορει η εταιρία να χάσει εντελώς τον έλεγχο ανάπτυξης και λειτουργίας του συστήματος .
Καταλήγοντας θα πρότεινα στην κ.Δ ημητρίου την κατασκευή ενός πειραματικού συστήματος, δηλαδή τη δημιουργία πρωτοτύπου.Εφόσον οι απαιτήσεις από το σύστημα μπορεί να μην είναι σαφεις και καθορισμένες πλήρως .Ταυτόχρονα κάτι τέτοιο θα υποκινήσει τους χρήστες του να συμμετέχουν στη δημιουργία του και στην κατασκευή ενός συστήματος που στο τέλος θα ικανοποεί και τις απαιτήσεις τους .

Ανώνυμος είπε...

m5050151-Μαρία Μιχαήλ

Το ΠΣΜ του τμήματος μάρκετινγκ στο οποίο είναι διευθύντρια η κα Δημητρίου παρουσιάζει δυσλειτουργίες. Πρόσθετες πληροφορίες δεν μπορούν να εισαχθούν στο υπάρχον σύστημα κι έτσι αυτό αδυνατεί να απαντήσει σε κάποια ερωτήματα που αφορούν τον ανταγωνισμό.
Το δίλημμα λοιπόν είναι αν θα ανασχεδιάσουν το παλιό ΠΣΜ ή θα αγοράσουμε κάποιο καινούριο έτσι ώστε το σύστημα να υποστηρίζει τις εσωτερικές διαδικασίες του τμήματος.
Οι εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν είναι τρείς:
1η. Ανασχεδιασμός του συστήματος εσωτερικά όπως προσφέρθηκε να κάνει ο Γεωργίου, 2η. επανασχεδιασμός του συστήματος εξωτερικά(δηλαδή η ανάθεση του ανασχεδιασμού σε εταιρεία πληροφορικής) όπως εισηγήθηκε ο Νικολάου και 3η. η αγορά ενός νέου συστήματος όμοιο με αυτό του μεγαλύτερου ανταγωνιστή όπως εισηγήθηκε ο κος Ανδρέου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας δίνει η μελέτη περίπτωση η καλύτερη απόφαση είναι ο ανασχεδιασμός αφού είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το υπάρχον σύστημα, το μόνο πρόβλημα είναι η εισαγωγή κάποιον πρόσθετων δεδομένων. Επίσης ο σχεδιασμός μπορεί και πρέπει να γίνει εξωτερικά αφού δεν υπάρχει πρόβλημα στον προϋπολογισμό και η δουλεία πρέπει να γίνει από εξειδικευμένα άτομα με εμπειρία και γνώση.
Βέβαια στην εταιρεία πληροφόρησης θα δωθούν σχετικές προδιαγραφές οι οποίες θα ετοιμασοτούν από τον Νικολάου, ο οποίος κρίνεται κατάλληλος αφού ως υποδιευθυντής του τμήματος έχει γενική εποπτεία.
Όσον αφορά την παρακολούθηση της υλοποίησης της απόφασης αυτής, η χρήση του μοντέλου του Πρωτοτύπου είναι αυτή που θα εγγυηθεί την επιτυχία του ανασχεδιασμού του ΠΣ.
Υπάρχουν χρήστες όπως ο Γεωργίου και ο Νικολάου οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν συνεχή έλεγχο και αξιολόγηση του νέου ΠΣ βάση πρωτοτύπων και της εμπειρίας που αποκόμισαν από τη χρήση του παλιού ΠΣΜ. Καταλληλότερος βέβαια είναι ο Νικολάου που όπως προαναφέρθηκε ως υποδιευθυντής του τμήματος έχει γενική εποτεία.

Ανώνυμος είπε...

5020169 – Λίνα

Οι προτάσεις που έχουν δωθεί στην κα. Δημητρίου είναι τρεις από διαφορετικά στελέχη της εταιρείας. Συγκεκριμένα από :
1. κ. Γεωργίου (Στέλεχος Μάρκετινγκ): εσωτερική δημιουργία Συστήματος με άτομα ανάθεσης ένας Τεχνικός και του ιδιου.
2. κ. Ανδρέου (Διευθ.Τμ.Πληροφορικης): εξωτερική ανάθεση σε εταιρεία που εφοδιάζει την μεγαλύτερη ανταγωνίστρια εταιρεία.
3. κ. Νικολάου (Υποδιευθ.Τμ.Μάρκετινγκ): εξωτερική ανάθεση σε γνωστή εταιρεία Πληροφορικής και τις σχετικές προδιαγραφές από τον ίδιο.
Τις παραπάνω τρεις προτάσεις που έχει η κα. Δημητρίου θα εξετάσουμε, αναλύοντας και αποφαςίζοντας υπέρ ή κατά αυτής ανάλογα με τη κάθε (πιο) πιθανή περίπτωση που ενδέχεται να υφίσταται. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.
Από τη στιγμή που ο κ. Ανδρέου Διευθυντής Τμήματος Πληροφορικής, δεν θεωρεί εφικτή την εσωτερική ανάπτυξη του νέου Π.Σ.Μ. δεν το λαμβάνουμε καν υπόψιν μας. Εφόσον με «εφικτή» θεωρούμε και εννοούμε την έλλειψη ικανοτήτων του Τμ.Πληροφορικής ή ότι η κάλυψη και η επιβάρυνση σε φόρτο εργασίας των αρμοδίων είναι τόσο επιβαρυμένη που θα έπρεπε να παγώσουν άλλα projects-προϊόντα της εταιρείας για να αναλλάβουν την εσωτερική ανάπτυξη του Συστήματος.
Ας υποθέσουμε πως, η εταιρεία δε σημειώνει πρωτότυπες ανάγκες σε σχέση με τον ανταγωνισμό και πως τα ήδη υπάρχοντα Π.Σ.Μ. μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της. Από τη στιγμή που τονίστηκε πως υπάρχει μεγαλύτερη ανταγωνίστρια εταιρεία, εκλαμβάνω πως εννοούμε 1ος και άμεσος ανταγωνιστής. Τότε, συμπεραίνω πως η εταιρεία είναι «ακολουθήσα». Οπότε είναι άσκοπο και δεν επρόκειτο να επιφέρει κάτι το διαφορετικό ένα Π.Σ.Μ. το οποίο θα δημιουργηθεί εξ αρχής (απο το μηδεν) εφόσον δε θα υπάρχουν νέες πληροφορίες της αγοράς (νέες για την εταιρεία ναι, νέες για την αγορά όχι). Άρα η κάλυψη των αναγκών από Π.Σ.Μ. που ήδη υπάρχει στην αγορά μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Στην περίπτωση που οι ανάγκες της εταιρείας δεν καλύπτονται ούτε με customized product της αγοράς. Τότε θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά την επένδυση σε κατασκευή Π.Σ.Μ. από την αρχή ή ακόμα καλύτερα στην βελτίωση, ανάπτυξη και εμπλουτισμό ενός ήδη υπάρχον Π.Σ.Μ. μιας εταιρείας (για τη μείωση ή κράτηση της τιμής σε χαμηλά επίπεδα).
Σε οποιαδήποτε περίπτωση θα πρέπει να δημιουργηθεί μια επιτροπή που θα καταγράψει τις ανάγκες, το πρόβλημα, τη λύση και θα συνεργαστεί στενά με την εξωτερική εταιρεία Πληροφορικής. Η επιτροπη θα πρεπει να αποτελείται από άτομα του Τμ.Μάρκετινγκ (ανάγκες, ορισμός προβλημάτων/ελλείψεων) καθώς και του Τμ.Πληροφορικής (σενάρια πραγματοποίησης των προβλημάτων) της εταιρείας. Τα άτομα του Τμ.Πληροφορικής που θα ανήκουν στην επιτροπή θα είναι υπεύθυνα για την συντήρηση και αναβάθμιση του Συστήματος καθώς και για την εκπαίδευση/καθοδήγηση του προσωπικού που θα έχει άμεση σχέση με το Σύστημα (για την μείωση των εκροών και την ανεξαρτητοποίησή της από την κατασκευαστική εταιρεία).

Ανώνυμος είπε...

5050117 Ευαγγελία Τουρκοχωρίτη

Σύμφωνα με τη μελέτη περίπτωσης η Δημητρίου, η διευθύντρια του τμήματος Μάρκετινγκ μιας εταιρίας παραγωγής προϊόντων καθαρισμού, αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα, το τμήμα της έχει ένα πληροφοριακό σύστημα(ΠΣΜ) το οποίο επεξεργάζεται πληροφορίες σχετικά με τις δαπάνες μάρκετινγκ και τις μηνιαίες πωλήσεις κάθε κωδικού, όμως αδυνατεί να απαντήσει σε κάποια ερωτήματα που αφορούν τον ανταγωνισμό.
Έτσι, συζητώντας το πρόβλημα αυτό με 3 διαφορετικά στελέχη της επιχείρησης, ο καθένας της πρότεινε μια διαφορετική λύση. Ο Γεωργίου, ένα νέο στέλεχος χωρίς ιδιαίτερη ειδίκευση στους Η/Υ, της πρότεινε να αναλάβει ο ίδιος με τη βοήθεια ενός τεχνικού από το τμήμα πληροφορικής, την ανάπτυξη ενός νέου ΠΣΜ. Από την άλλη, ο Ανδρέου ο διευθυντής του τμήματος Πληροφορικής, της σύστησε να προμηθευτούν ένα έτοιμο ΠΣΜ από την αγορά και μάλιστα ίδιο με αυτό του μεγαλύτερου ανταγωνιστή τους, καθώς πιστεύει ότι δεν είναι εφικτή η εσωτερική ανάπτυξη ενός νέου πληροφοριακού συστήματος. Τέλος, ο Νικολάου, ο υποδιευθυντής του τμήματος μάρκετινγκ, πρότεινε να αναθέσουν την κατασκευή του νέου ΠΣΜ σε μια εταιρία πληροφορικής αφού ετοιμάσει ο ίδιος τις προδιαγραφές του νέου συστήματος. Αυτό που πρέπει να αποφασίσει η κ. Δημητρίου είναι ποια μέθοδο δημιουργίας θα ακολουθήσι για το νέο ΠΣΜ.
Κατά τη γνώμη μου, η καλύτερη πρόταση είναι του υποδιευθυντή ΜΚΤ κύριου Νικολάου. Πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερο να ανατεθεί σε κάποια εταρία πληροφορικής η ανάπτυξη του νέου ΠΣΜ αφού δεν υπάρχει πρόβλημα με τον προϋπολογισμό και καθώς αυτοί πυ θα το αναλάβουν θα έχουν απόλυτη εξειδίκευση στον τομέα της πληροφορικής και κατ’ επέκταση των πληροφοριακών συστημάτων, κάτι που δε διαθέτει ο Γεωργίου. Έπειτα, θα ήταν καλύτερο ο Νικολάου να καθορίσει τις πληροφοριακές απαιτήσεις του νέου συστήματος σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες της εταιρίας και όχι να αγοραστεί ένα ίδιο σύστημα με αυτό του ανταγωνιστή, καθώς οι ανάγκες της κάθε επιχείρησης είναι διαφορετικές με αποτέλεσμα οι απαιτήσεις από ένα πληροφοριακό σύστημα να είναι εξίσου διαφορετικές.
Βέβαια το σύστημα που θα παραχθεί θα πρέπει να δοκιμαστεί ώστε να διαπιστωθεί αν αποδίδει όπως αναμενόταν και αν καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της επιχείρησης, για αυτό καλό θα ήταν κατά τη μετατροπή από το παλιό στο νέο σύστημα, να λειτουργήσουν για κάποιο διάστημα παράλληλα τα δύο συστήματα ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα σε περίπτωση μη σωστής λειτουργίας του νέου ΠΣΜ.

Ανώνυμος είπε...

5050057 – Μακρής Γιώργος

Η περίπτωση την οποία αντιμετωπίζουμε αφορά την αντικατάσταση ενός παλιού πληροφοριακού συστήματος στο τμήμα μάρκετινγκ από ένα νέο και πιο εξελιγμένο που θα δίνει επιπλέον την δυνατότητα για επεξεργασία στοιχείων σχετικά με τον ανταγωνισμό. Η ανάπτυξη του νέου ΠΣΜ μέσα στην επιχείρηση, όπως πρότεινε ο κ. Γεωργίου απορρίπτεται καθώς δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Επίσης, η αγορά έτοιμου ΠΣΜ και μάλιστα ίδιου με εκείνο της ανταγωνίστριας εταιρίας δεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή καθώς είναι πολύ πιθανό να προκύψουν προβλήματα ασυμβατότητας ανάμεσα στις λειτουργίες του ΠΣΜ και στις ανάγκες του τμήματος. Η πιο αξιόπιστη λύση, προσωπικά, θεωρώ ότι είναι η ανάθεση κατασκευής του πληροφοριακού συστήματος από μια εταιρία πληροφορικής σε στενή συνεργασία πάντα με το τμήμα μάρκετινγκ. Οι πληροφορίες και οι προδιαγραφές που θα δώσουν τα στελέχη της επιχείρησης στην εταιρία πληροφορικής για την ανάπτυξη ενός πλήρως συμβατού ΠΣΜ σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η επιχείρηση δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα προϋπολογισμού καθιστούν την τελευταία αυτή επιλογή την πλέον καταλληλότερη για την επιχείρηση. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρία πληροφορικής θα λάβει αυτές τις προδιαγραφές βάσει των οποίων θα προχωρήσει στην κατασκευή του ΠΣΜ το οποίο στην συνέχεια μπορεί να αξιολογηθεί από την ίδια την επιχείρηση προκειμένου να γίνουν οι τελικές διορθώσεις έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πληροφοριακό σύστημα που θα καλύπτει τις ιδιαίτερες ανάγκες του τμήματος.

Ανώνυμος είπε...

Η κ. Δημητρίου τίθεται αντιμέτωπη μ'ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, την αδυναμία του Πληροφοριακού Συστήματος Μάρκετινγκ να ανταπεξέλθει σε νέα δεδομένα που παρουσιάστηκαν από τις διαφημιστικές καμπάνιες και την αντικατάστασή του με ένα νέο. Εξετάζει,λοιπόν,τρεις περιπτώσεις:
-ανάπττυξη του Π.Σ.Μ από τον Γεωργίου,νέο στέλεχος του τμήματος που γνωρίζει υπολογιστές από χόμπυ
-αγορά έτοιμου Π.Σ.Μ από ανταγωνιστή
-εξωτερική ανάθεση δημιουργίας Π.Σ.Μ από εταιρεία Πληροφορικής
Η 1η ενναλακτική της εσωτερικής ανάπτυξης Π.Σ.Μ ενώ θα ωφελούσε οικονομικά την επιχείρηση σ'ένα βαθμό,καθίσταται αναμφίβολη.Κι αυτό γιατί η ανάπτυξη του Π.Σ.Μ θα προκύπτει από ερασιτεχνική γνώση της Πληροφορικής από τον Γεωργίου,και,επιπλέον,ο Γεωργίου είναι νέο στέλεχος του τμήματος που σημαίνει ότι πιθανόν να μην γνωρίζει επαρκώς τις ακριβείς απαιτήσεις και ανάγκες του Μάρκετινγκ.Συνεπώς,μια δημιουργία Π.Σ.Μ ενδεχομένως να επέφερε αργότερα μη αποτελεσματική λήψη αποφάσεων και επιπρόσθετο κόστος προσαρμογής,δηλαδή αύξηση των λειτουργικών εξόδων της εταιρείας.
Εξετάζοντας τη 2η εναλλακτική επιλογή,η αγορά ενός έτοιμου τυποποιημένου Π.Σ.Μ από ανταγωνιστή θα αποτελούσε κάτι παραπάνω από αφελής κίνηση για την εταιρεία.Συγκεκριμένα,ενώ η επιλογή αυτή θα την απαλλάσσει από κόστος χρόνου και ανάπτυξης, το Π.Σ.Μ που θα προμηθευτεί θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ανταγωνιστή,στις δικές του στρατηγικές,στόχους και στη δική του κουλτούρα και θα αποκλείει από τις προδιαγραφές τις επιχείρησης.Συν τοις άλλοις,η εταιρεία θέλει να είναι ανταγωνιστική των άλλων,επομένως δεν θα διάλεγε Π.Σ.Μ ίδιο με αυτό της μεγαλύτερης ανταγωνίστριας.Θα προτιμούσε ένα διαφορετικό,πιο εκσυγχρονισμένο και πιο αποδοτικό Πληροφοριακό Σύστημα.
Τέλος,η εξωτερική ανάθεση δημιουργίας Π.Σ.Μ ενώ αποτελεί επιπλέον κόστος για την επιχείρηση,αυτό αντισταθμίζεται από πολλά πλεονεκτήματα που έχει αυτή η εναλλακτική:εκφράζεται από τον υποδιευθυντή που γνωρίζει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του τμήματος,οπότε υπάρχει μια μεγαλύτερη αξιοπιστία στο λόγο του.Επίσης,το Π.Σ.Μ θα υλοποιηθεί από ειδικούς,χρησιμοποιώντας εξελιγμένο τύπο λογισμικού,προσαρμοσμένο στις στρατηγικές λήψης απόφασης της εταιρείας που θα τους έχουν δοθεί.Όπως αποδεικνύεται η επιλογή αυτή είναι η πιο αποτελεσματική με την προϋπόθεση η ίδια η επιχείρηση,λαμβάνοντας υπόψη τη μέθοδο του πρωτοτύπου,θα επιμεληθεί τη συντήρησή του,ώστε να το προσαρμόζει στις μεταβολλές του περιβάλλοντος. m5050053

Ανώνυμος είπε...

5050100 Πολυχρονιου Αλεξης

Συμφωνα με την συζητητηση μας στο μαθημα καταληξαμε ότι η καλύτερη «λυση» είναι η διατηρηση του υπαρχοντος συστηματος και η αναβαθμιση του ώστε να καλυπτει τις νεες αναγκες πληροφορησης . Το έργο θα ανατεθεί σε εξωτερικούς συνεργατες με την συμβολη κυριως του Υποδιευθυντη ΜΚΤ και λιγοτερο του Γεωργιου, ενώ απαραιτητες είναι και οι συνεχεις δοκιμες το ΠΣΜ ώστε να ανταποκριθει στις προσδοκιες και να διορθωθουν αποκλίσεις που μπορει να προκυψουν.
Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι θέσαμε βήματα και ορισαμε διαδικασια σε ένα προβλημα που μπορει να εχει πολύ περισσοτερες πτυχες. Η πληροφορια σαν εννοια είναι πολύ δυναμικη σε σχεση με το περιβαλλον της, οποτε απλα μια αναβαθμιση που την εμπεριεχει μπορει να μην λυσει και καθολου το προβλημα της διευθυντριας. Βεβαια από αποψη απλα παρουσιασης των νεων πληροφοριων σιγουρα θα καλυφθουμε αλλα πιστευω ότι το προβλημα μπορει να ναι πολύ βαθυτερο.
Η εμπειρια των ηδη υπαρχοντων επιχειρηματικων δραστηριοτητων που διατηρουμε πολλες φορες οδηγει σε στερεοτυπη αντιμετώπιση των προβληματων και η κατάργηση τους ειναι προκληση για τολμηρους διευθυντες , βεβαια από την άλλη δεν μπορεις να αλλαζεις τον τροπο λειτουργιας του οργανισμου με κάθε νέο προβλημα.
Εγω πιστευω ότι στο χαρτι οντως η λυση που συζητησαμε και στο μαθημα είναι η πιο λογικη αλλα σε μια πραγματικη κατασταση τα ζητηματα και οι συσχετισμοι που θα μελετουσαμε θα ταν πολύ πιο περιπλοκοι και η πιθανες λυσεις πολύ πιο απροβλεπτες οσο αφορα το αποτελεσμα τους.

Ανώνυμος είπε...

Σιαματά Αθηνά 5050106

Η Δημητρίου ως διευθύντρια του τμήματος Μάρκετινγκ καλείται να πάρει μια απόφαση σχετικά με το ΠΣΜ της εταιρίας. Αν και ως τώρα ήταν ικανοποιημένη από το ΠΣ, πλέον αντιμετωπίζει το πρόβλημα ότι το ΠΣ δεν μπορεί να επεξεργαστεί το μεγάλο όγκο πληροφοριών που τώρα έχει στη διάθεση της η επιχείρηση.

Το δίλλημα το οποίο έχει να αντιμετωπίσει η Δημητρίου είναι αν ,για να λύσει το πρόβλημα που προέκυψε, πρέπει να προχωρήσει σε ανασχεδιασμό του υπάρχοντος συστήματος ώστε να εξελιχθεί και να ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες, ή αν πρέπει να αγοράσει ένα εντελώς νέο σύστημα.

Οι εναλλακτικές προτάσεις τις οποίες έχει η Δημητρίου είναι οι εξής: μια πρώτη εναλλακτική είναι η πρόταση του Γεωργίου να ανασχεδιαστεί το σύστημα εσωτερικά από τον ίδιο και έναν τεχνικό, η δεύτερη πρόταση είναι αυτή του Νικολάου δηλαδή να ανασχεδιαστεί το σύστημα εξωτερικά από μια εταιρία πληροφορικής με τη δική του καθοδήγηση, και τέλος ο Ανδρέου πρότεινε την αγορά ενός νέου ΠΣΜ.

Η πρόταση που κατά τη γνώμη μου πρέπει να επιλεγεί είναι αυτή του Νικολάου δηλαδή η εξωτερική ανάθεση. Μια εταιρία πληροφορικής έχει σαφώς μεγαλύτερη πείρα και εξειδίκευση στα ΠΣ και με την καθοδήγηση του Νικολάου, αλλά και του Γεωργίου ακόμα,θα έχει καλύτερα αποτελέσματα. Από την άλλη η πρόταση του Γεωργίου απορρίπτεται διότι ο ίδιος και ο τεχνικός δεν έχουν την απαραίτητη εμπειρία και γνώση ώστε να αναδιαμορφώσουν κατάλληλα το ΠΣ. Επίσης, απορρίπτεται και η πρόταση του Ανδρέου διότι ,καθώς το σύστημα πέραν αυτής της δυσλειτουργίας δεν παρουσιάζει άλλο σοβαρό πρόβλημα και οι χρήστες το γνωρίζουν καλά και το χρησιμοποιούν, δεν υπάρχει λόγος αγοράς νέου.

Σε αυτή την περίπτωση θα χρησιμοποιήσουμε το μοντέλο του Πρωτοτύπου καθώς το ΠΣ έχει ξαναλειτουργήσει και οι χρήστες έχουν εμπειρία σε αυτό. Ο Νικολάου και ο Γεωργίου για παράδειγμα μπορούν κατά διαστήματα να ελέγχουν τη διαδικασία ανασχεδιασμού του συστήματος, να κάνουν παρατηρήσεις και να ζητούν διορθώσεις και αλλαγές σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης.

Ανώνυμος είπε...

m5050127
Η κα Δημητρίου έχει να αντιμετωπίσει την δυσλειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος Διοίκησης, δηλαδή την αδυναμία του να υποστηρίξει τις ανάγκες σε σχέση με τα ζητήματα του ανταγωνισμού, που εμφανίστηκαν έπειτα από την συλλογή στοιχείων από τις διαφημιστικές καμπάνιες. Το πρόβλημα της είναι η αντικατάστασή του ΠΣΜ, καθώς μέχρι τώρα ήταν ικανοποιημένη από την λειτουργία του απλά θέλει να του προσθέσει νέες πληροφορίες κι επιπρόσθετα θέλει το νέο σύστημα να υποστηρίζει τις εσωτερικές διαδικασίες. Το βασικό της δίλημμα είναι αν η αντικατάσταση θα γίνει μέσω ανασχεδιασμού του υπάρχοντος συστήματος ή μέσω αγοράς ενός νέου συστήματος. Οι εναλλακτικές που έχει είναι:
α)Η πρόταση του Γεωργίου που είναι, ανασχεδιασμός του υπάρχοντος συστήματος από τον ίδιο και με την βοήθεια ενός τεχνικού.
β) Η πρόταση του Νικολάου που είναι, ανασχεδιασμός του υπάρχοντος συστήματος από μια γνωστή εταιρεία πληροφορικής και με τη βοήθεια του ίδιου που προσφέρθηκε να ετοιμάσει τις σχετικές προδιαγραφές και,
γ)Η πρόταση του Ανδρέου που είναι, αγορά ενός έτοιμου συστήματος από την αγορά και μάλιστα αυτό που χρησιμοποιεί η μεγαλύτερη ανταγωνιστική εταιρεία.
Εγώ θα πρότεινα στην κα Δημητρίου να επιλέξει την πρόταση του κου Νικολάου, αφού δεν υπάρχει πρόβλημα προϋπολογισμού, διότι οι τεχνικοί που θα αναλάβουν το σχεδιασμό του συστήματος είναι έμπειροι στα ΠΣ κι επίσης ο κος Νικολάου να συμμετέχει στην επιτροπή για να καθορίσει τις νέες προδιαγραφές του συστήματος σύμφωνα με τις ανάγκες του τμήματος μάρκετινγκ .Χρήσιμη θα ήταν και η παρουσία του κου Γεωργίου στην επιτροπή, εφόσον παρουσίασε ενδιαφέρον.
Ο ανασχεδιασμός του συστήματος από τον κο Γεωργίου αν
και δεσμεύει λιγότερους οικονομικούς πόρους, απορρίπτεται καθώς δεν είναι εφικτό να αναπτυχθεί ένα νέο ΠΣΜ εσωτερικά. Επίσης και η αγορά ενός έτοιμου συστήματος απορρίπτεται επειδή ο οργανισμός θα έπρεπε να προσαρμόσει τις απαιτήσεις του στα χαρακτηριστικά αυτού κάτι το οποίο θα ήταν περιοριστικό. Το γεγονός ότι η μεγαλύτερη ανταγωνιστική εταιρεία χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο σύστημα δεν είναι ενδεικτικό καθώς η εταιρεία αυτή είναι πιθανό να έχει διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις. Για την υλοποίηση της απόφασης αυτής θα πρότεινα να χρησιμοποιηθεί το μοντέλο του Πρωτοτύπου. Ο κος Νικολάου και ο κος Γεωργίου, βάση της εμπειρίας που έχουν από το παλιό σύστημα και βάση πρωτοτύπων, θα μπορούν να ελέγχουν και να αξιολογούν συστηματικά το νέο πληροφοριακό σύστημα και να κάνουν διορθώσεις έτσι ώστε να προσαρμοστεί τέλεια στις ανάγκες του τμήματος.

Ανώνυμος είπε...

Καταρχας θεωρω βασικο να μελετηθουν οι υπαρχουσες συνθηκες, καθως και η λειτουργια την οποια θα κληθει να εξυπηρετησει το νεο ΠΣΜ.
Συγκεκριμενα, λοιπον, αυτο θα παρελαμβανει, οπως και προηγουμενως, τις δαπανες marketing για καθε ενα προιον που πωλει η επιχειρησει, καθως και τις μηνιαιες πωλησεις που επιφερει καθενα απο αυτα. Αυτο που αποτελει αδυναμο σημειο και , επομενως, εναρκτηρια αναγκη για ανανεωση ή αντικατασταση του υπαρχοντος ΠΣΜ ειναι η απαντηση σε ερωτηματα που αφορουν τους ανταγωνιστες.
Για τον λογο αυτο, καθως και για το οτι η αναγκη τωρα ειναι να χτυπησει τον ανταγωνισμο, χρησιμοποιωντας τα στοιχεια που η ιδια η επιχειρηση εχει συλλεξει απο τις διαφημιστικες καμπανιες που ετρεξαν τελευταια, και λυση δεν ειναι να σπευσει να μιμηθει τα πληροφοριακα του συστηματα. Προφανως, η εταιρεια φαινεται να εχει ενα δυνατο προσωπο στην αγορα, ενω παραλληλα το μεχρι τωρα ΠΣΜ της ικανοποιουσε τις αναγκες της, δεν ηταν δηλαδη ατελες ως προς τη βαση του, μονο, τελευταιως, ως προς συγκεκριμενα στοιχεια, που πλεον μπορει να ενταξει, αφου τα εχει στη διαθεση της.
Επομενως, ειμαι αρνητικα διακειμενη προς την αποψη του Ανδρεου, για πληρη ενσωματωση του ανταγωνιστικου ΠΣΜ στην επιχειρηση, ποσο μαλλον αφου ενα τετοιο βημα εχει πολλες φορες επιφοβα αποτελεσματα ως προς την επιτυχια του να λειτουργησει και να ενσωματωθει επιτυχως ενα στοιχειο, ουσιαστικα ξενο, που δεν λαμβανει υποψη του τα ιδιατερα χαρακτηριστικα και τις αναγκες της υφισταμενης επιχειρησης, μεσα σε αυτην.
Παραλληλα, βεβαια, λογω κυριως και της θεσης του Ανδρεου, η αποψη του οτι δεν μπορει να δημιουργηθει εσωτερικα ενα νεο ΠΣΜ οφειλει να ληφθει σοβαρα υποψην εκ μερους της Δημητριου. Οι γνωσεις του πανω στο θεμα πρεπει να την προτρεψουν να τον εμπιστευτει ως προς αυτο, οποτε και να απορριφθει η προταση του Γεωργιου, ο οποιος αν και στελεχος mrk, οποτε οι γνωσεις του σε αυτο το κομματι ειναι σαφως υπολογισιμες, δεν εχει γνωσεις απο υπολογιστες, παρα μονο απο χομπι. Εξαλλου, το δικο του σεναριο ειναι και το φθηνοτερο, ομως η επιχειρηση, συμφωνα με τον Νικολαου, δεν αντιμετωπιζει τετοιο θεμα. Επομενως, καθως γεγονος ειναι οτι το ΠΣΜ της επιχειρησης αποτελει βασικο κομματι της, στο οποιο πρεπει να επενδυσει, με μεγαλυτερο εστω κοστος, η αποψη του Νικολαου ειναι η καλυτερη απο αυτην την πλευρα. Παραλληλα βεβαια, συμφωνω και με το κομματι της προτασης του για αναθεση του σοβαρου αυτου εργου σε μια εξωτερικη, εμπειρη εταιρεια, αλλα ταυτοχρονα η ιδια η επιχειρηση που εξεταζουμε θα καθορισει σαφως τις προδιαγραφες του εργου. Με τον τροπο αυτο, θα ειναι σιγουρο οτι το νεο ΠΣΜ θα ικανοποιει πληρως τις ειδικες αναγκες της επιχειρησης και θα εχει ενσωματωσει ολα εκεινα τα χαρακτηριστικα της ιδιαιτερης κουλτουρας της, ωστε το τελικο αποτελεσμα να μπορει να αφομοιωθει και αρα να λειτουργησει ως αναποσπαστο κομματι της.

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η εν λόγω επιχείρηση είναι η δυσλειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος του τμήματος Μάρκετινγκ. Οπότε για να ξεπεραστεί προκύπτει το δίλημμα του αν θα ανασχεδιάσει το παλιό Σύστημα ή θα αγοράσει ένα νέο.

Για να το πετύχει αυτό έχει 3 εναλλακτικές επιλογές, είτε να ανασχεδιαστεί μέσα στην επιχείρηση από τον κο Γεωργίου και το τμήμα Πληροφορικής, είτε έξω από την επιχείρηση με outsourcing με βάση τις προδιαγραφές που θα ορίσει ο κος Νικολάου ή να αγοράσει νέο ίδιο με αυτό του ανταγωνιστή.

Αν η επιχείρηση επιλέξει τον πρώτο τρόπο πιστεύω ότι δεν θα είναι αποτελεσματικός διότι η επιχείρηση ελλείπετε εξειδικευμένου προσωπικού για κάτι τέτοιο (άλλωστε ο κος Γεωργίου ασχολείται μόνο από χόμπι με τους υπολογιστές).

Αν αποφασίσει να αγοράσει το ίδιο με του ανταγωνιστή υπάρχει ο κίνδυνος αυτό να μην ταιριάζει με τις απαιτήσεις της επιχείρησης και τα κόστη για την προσαρμογή του πακέτου θα είναι μεγάλα.

Οπότε η επιχείρηση πρέπει να επιλέξει τον ανασχεδιασμό του παλαιού Συστήματος με εξωτερική ανάθεση. Με τον τρόπο αυτόν θα ικανοποιεί τις αρχικές ανάγκες της επιχείρησης αλλά και τις νέες απαιτήσεις, η επιχείρηση διαθέτει το απαραίτητο budget και η εξειδικευμένη εταιρία έχει το κατάλληλο προσωπικό για την ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος.

Για να το πετύχει αυτό θα χρησιμοποιήσει το Μοντέλο του Πρωτοτύπου, ώστε μετά τις ανάγκες που θα καθορίσει ο κος Νικολάου και την ανάπτυξη του πρωτοτύπου αυτό να χρησιμοποιηθεί από την επιχείρηση για να διαπιστωθεί αν καλύπτει τις ανάγκες της, και αν προκύψουν νέες να καθορίσει εκ νέου τις ανάγκες της. Συνεπώς, η αλληλεπίδραση αυτή θα καταλήξει στο τελικό επιθυμητό Σύστημα.

Όσον αφορά την παρακολούθηση της απόφασης, εφόσον το Σύστημα θα έχει αναπτυχθεί από εξωτερική εταιρία, αυτή θα αναλάβει και την συντήρησή του μετά την εγκατάσταση.

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η εν λόγω επιχείρηση είναι η δυσλειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος του τμήματος Μάρκετινγκ. Οπότε για να ξεπεραστεί προκύπτει το δίλημμα του αν θα ανασχεδιάσει το παλιό Σύστημα ή θα αγοράσει ένα νέο.

Για να το πετύχει αυτό έχει 3 εναλλακτικές επιλογές, είτε να ανασχεδιαστεί μέσα στην επιχείρηση από τον κο Γεωργίου και το τμήμα Πληροφορικής, είτε έξω από την επιχείρηση με outsourcing με βάση τις προδιαγραφές που θα ορίσει ο κος Νικολάου ή να αγοράσει νέο ίδιο με αυτό του ανταγωνιστή.

Αν η επιχείρηση επιλέξει τον πρώτο τρόπο πιστεύω ότι δεν θα είναι αποτελεσματικός διότι η επιχείρηση ελλείπετε εξειδικευμένου προσωπικού για κάτι τέτοιο (άλλωστε ο κος Γεωργίου ασχολείται μόνο από χόμπι με τους υπολογιστές).

Αν αποφασίσει να αγοράσει το ίδιο με του ανταγωνιστή υπάρχει ο κίνδυνος αυτό να μην ταιριάζει με τις απαιτήσεις της επιχείρησης και τα κόστη για την προσαρμογή του πακέτου θα είναι μεγάλα.

Οπότε η επιχείρηση πρέπει να επιλέξει τον ανασχεδιασμό του παλαιού Συστήματος με εξωτερική ανάθεση. Με τον τρόπο αυτόν θα ικανοποιεί τις αρχικές ανάγκες της επιχείρησης αλλά και τις νέες απαιτήσεις, η επιχείρηση διαθέτει το απαραίτητο budget και η εξειδικευμένη εταιρία έχει το κατάλληλο προσωπικό για την ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος.

Για να το πετύχει αυτό θα χρησιμοποιήσει το Μοντέλο του Πρωτοτύπου, ώστε μετά τις ανάγκες που θα καθορίσει ο κος Νικολάου και την ανάπτυξη του πρωτοτύπου αυτό να χρησιμοποιηθεί από την επιχείρηση για να διαπιστωθεί αν καλύπτει τις ανάγκες της, και αν προκύψουν νέες να καθορίσει εκ νέου τις ανάγκες της. Συνεπώς, η αλληλεπίδραση αυτή θα καταλήξει στο τελικό επιθυμητό Σύστημα.

Όσον αφορά την παρακολούθηση της απόφασης, εφόσον το Σύστημα θα έχει αναπτυχθεί από εξωτερική εταιρία, αυτή θα αναλάβει και την συντήρησή του μετά την εγκατάσταση.

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η εν λόγω επιχείρηση είναι η δυσλειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος του τμήματος Μάρκετινγκ. Οπότε για να ξεπεραστεί προκύπτει το δίλημμα του αν θα ανασχεδιάσει το παλιό Σύστημα ή θα αγοράσει ένα νέο.

Για να το πετύχει αυτό έχει 3 εναλλακτικές επιλογές, είτε να ανασχεδιαστεί μέσα στην επιχείρηση από τον κο Γεωργίου και το τμήμα Πληροφορικής, είτε έξω από την επιχείρηση με outsourcing με βάση τις προδιαγραφές που θα ορίσει ο κος Νικολάου ή να αγοράσει νέο ίδιο με αυτό του ανταγωνιστή.

Αν η επιχείρηση επιλέξει τον πρώτο τρόπο πιστεύω ότι δεν θα είναι αποτελεσματικός διότι η επιχείρηση ελλείπετε εξειδικευμένου προσωπικού για κάτι τέτοιο (άλλωστε ο κος Γεωργίου ασχολείται μόνο από χόμπι με τους υπολογιστές).

Αν αποφασίσει να αγοράσει το ίδιο με του ανταγωνιστή υπάρχει ο κίνδυνος αυτό να μην ταιριάζει με τις απαιτήσεις της επιχείρησης και τα κόστη για την προσαρμογή του πακέτου θα είναι μεγάλα.

Οπότε η επιχείρηση πρέπει να επιλέξει τον ανασχεδιασμό του παλαιού Συστήματος με εξωτερική ανάθεση. Με τον τρόπο αυτόν θα ικανοποιεί τις αρχικές ανάγκες της επιχείρησης αλλά και τις νέες απαιτήσεις, η επιχείρηση διαθέτει το απαραίτητο budget και η εξειδικευμένη εταιρία έχει το κατάλληλο προσωπικό για την ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος.

Για να το πετύχει αυτό θα χρησιμοποιήσει το Μοντέλο του Πρωτοτύπου, ώστε μετά τις ανάγκες που θα καθορίσει ο κος Νικολάου και την ανάπτυξη του πρωτοτύπου αυτό να χρησιμοποιηθεί από την επιχείρηση για να διαπιστωθεί αν καλύπτει τις ανάγκες της, και αν προκύψουν νέες να καθορίσει εκ νέου τις ανάγκες της. Συνεπώς, η αλληλεπίδραση αυτή θα καταλήξει στο τελικό επιθυμητό Σύστημα.

Όσον αφορά την παρακολούθηση της απόφασης, εφόσον το Σύστημα θα έχει αναπτυχθεί από εξωτερική εταιρία, αυτή θα αναλάβει και την συντήρησή του μετά την εγκατάσταση.

Ανώνυμος είπε...

Η κα Δημητρίου είναι σε γενικές γραμμές ευχαριστημένη από το υπάρχων ΠΣΜ, το πρόβλημα λοιπόν έγκειται μόνο όσον αφορά στον ανταγωνισμό. Προφανώς έχει αντιληφθεί ότι ένα ΠΣΜ για να είναι και μακροχρόνια εξίσου αποδοτικό απαιτείται να είναι αρκετά καινοτομικό και ικανό να μάχεται ενάντιας σε δυνατούς ανταγωνιστές. Το σύστημα θέλει εκσυγχρονισμό και καλό συντονισμό με τα υπόλοιπα συστήματα που υποστηρίζουν τις λειτουργίες της επιχείρησης. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη στείρα υιοθέτηση του συστήματος των ανταγωνιστών που θα αποτελούσε ενέργεια αποτυχίας αφού για όλα τα νεοεισερχόμενα σε μια εταιρεία στοιχεία απαιτείται μια διαδικασία προσαρμογής που θα το έκανε ίσως κατάλληλο για τις προδιαγραφές της. Επιπλέον η πρόταση του κου Γεωργίου είναι λίγο θέμα εμπιστοσύνης. Πόσο πρόθυμος είσαι να εμπιστευτείς ένα νέο στέλεχος το οποίο μπορεί όντως να φέρνει νέες ιδέες στην επιχείρηση δεν την γνωρίζει όμως αρκετά καλά και δεν έχει εντρυφήσει αρκετά στα συστήματα που η εταιρεία χρησιμοποιεί. Εξάλλου ο τρόπος συντονισμού που θα χρησιμοποιούσε πιθανώς να είναι αρκετά ερασιτεχνικός εφόσον και ο ίδιος δεν είναι επαγγελματίας σε θέματα τεχνικά, πράγμα βέβαια που αμβλύνεται με τη βοήθεια που ζήτησε από το τεχνικό τμήμα δεν μπορεί όμως να μετριάσει την ανησυχία για το αν είναι ικανός και έμπειρος να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες. Επιπροσθέτως, ανησυχία προκαλεί και η πρόταση του κου Νικολάου να αναθέσουμε σε μια ξένη εταιρεία τη δημιουργία ενός πληροφοριακού συστήματος, γιατί ακόμα και πολύ σωστά να δοθούν οι προδιαγραφές πόσο κατανοητές θα είναι από αυτήν και πόσο θα μπορούν να ανταποκριθούν στην επιθυμία της επιχείρησης να σταθεί δυναμικά απέναντι σε κάθε είδος πηγής ανταγωνισμού, όπως οι πελάτες οι προμηθευτές και οι αντίπαλες εταιρείες. Η ιδανική λύση θα ήταν καλή γνώση της εταιρείας, καινοτομικές και αποτελεσματικές ιδέες συνοδευόμενα από προθυμία για προσφορά βοήθειας και δουλειάς καθώς και εξειδίκευση. Η ορθή λοιπόν απόφαση θα ήταν η συνεργασίας του κου Νικολάου, του κου Γεωργίου και ενός τεχνικού από το τμήμα πληροφορικής.

Ανώνυμος είπε...

5050048

Η κα Δημητρίου είναι σε γενικές γραμμές ευχαριστημένη από το υπάρχων ΠΣΜ, το πρόβλημα λοιπόν έγκειται μόνο όσον αφορά στον ανταγωνισμό. Προφανώς έχει αντιληφθεί ότι ένα ΠΣΜ για να είναι και μακροχρόνια εξίσου αποδοτικό απαιτείται να είναι αρκετά καινοτομικό και ικανό να μάχεται ενάντιας σε δυνατούς ανταγωνιστές. Το σύστημα θέλει εκσυγχρονισμό και καλό συντονισμό με τα υπόλοιπα συστήματα που υποστηρίζουν τις λειτουργίες της επιχείρησης. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη στείρα υιοθέτηση του συστήματος των ανταγωνιστών που θα αποτελούσε ενέργεια αποτυχίας αφού για όλα τα νεοεισερχόμενα σε μια εταιρεία στοιχεία απαιτείται μια διαδικασία προσαρμογής που θα το έκανε ίσως κατάλληλο για τις προδιαγραφές της. Επιπλέον η πρόταση του κου Γεωργίου είναι λίγο θέμα εμπιστοσύνης. Πόσο πρόθυμος είσαι να εμπιστευτείς ένα νέο στέλεχος το οποίο μπορεί όντως να φέρνει νέες ιδέες στην επιχείρηση δεν την γνωρίζει όμως αρκετά καλά και δεν έχει εντρυφήσει αρκετά στα συστήματα που η εταιρεία χρησιμοποιεί. Εξάλλου ο τρόπος συντονισμού που θα χρησιμοποιούσε πιθανώς να είναι αρκετά ερασιτεχνικός εφόσον και ο ίδιος δεν είναι επαγγελματίας σε θέματα τεχνικά, πράγμα βέβαια που αμβλύνεται με τη βοήθεια που ζήτησε από το τεχνικό τμήμα δεν μπορεί όμως να μετριάσει την ανησυχία για το αν είναι ικανός και έμπειρος να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες. Επιπροσθέτως, ανησυχία προκαλεί και η πρόταση του κου Νικολάου να αναθέσουμε σε μια ξένη εταιρεία τη δημιουργία ενός πληροφοριακού συστήματος, γιατί ακόμα και πολύ σωστά να δοθούν οι προδιαγραφές πόσο κατανοητές θα είναι από αυτήν και πόσο θα μπορούν να ανταποκριθούν στην επιθυμία της επιχείρησης να σταθεί δυναμικά απέναντι σε κάθε είδος πηγής ανταγωνισμού, όπως οι πελάτες οι προμηθευτές και οι αντίπαλες εταιρείες. Η ιδανική λύση θα ήταν καλή γνώση της εταιρείας, καινοτομικές και αποτελεσματικές ιδέες συνοδευόμενα από προθυμία για προσφορά βοήθειας και δουλειάς καθώς και εξειδίκευση. Η ορθή λοιπόν απόφαση θα ήταν η συνεργασίας του κου Νικολάου, του κου Γεωργίου και ενός τεχνικού από το τμήμα πληροφορικής.

Ανώνυμος είπε...

m5040064-Ληξουργιώτη Έφη
Οι προτεινόμενες λύσεις στο πρόβλημα της κ.Δημητρίου είναι οι εξής:
1.Ανάπτυξη του συστήματος από τον κ.Γεωργίου με τη βοήθεια τεχνικού της εταιρείας.
2.Αγορά έτοιμου ΠΣΜ ίδιο με της ανταγωνίστριας εταιρείας.
3.Κατασκευή του ΠΣΜ από γνωστή εταιρεία πληροφορικής.
Η πρώτη λύση, δηλ. αυτή του κ. Γεωργίου είναι αρκετά ικανοποιητική καθώς ο ίδιος γνωρίζει τις ανάγκες του τμήματος και σε συνεργασία με το τεχνικό τμήμα της εταιρείας θα μπορούσαν να φτιάξουν ένα σύστημα που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της εταιρείας. Βέβαια αυτή η επιλογή ελλοχεύει τον κίνδυνο εκμετάλλευσης από τον κ. Γεωργίου, ο οποίος μπορεί να ζητήσει κάτι σε αντάλλαγμα ή και να δεχτεί πρόταση συνεργασίας μα ανταγωνίστρια εταιρεία.
Η αγορά ΠΣΜ ίδιου με αυτό της ανταγωνίστριας εταιρείας δεν είναι και τόσο καλή επιλογή διότι δεν είναι απαραίτητο επειδή καλύπτει τις ανάγκες της άλλης εταιρείας να μπορεί να καλύψει και της δικής μας. Επίσης, η κίνηση αυτή θα είχε άσχημο αντίκτυπο στην ψυχολογία των υπαλλήλων και θα κλόνιζε την πίστη τους στην εταιρεία αφού η ίδια θα ¨αντέγραφε¨ τους ανταγωνιστές και δεν θα προσπαθούσε να δημιουργήσει κάτι δικό της.
Τέλος , μία καλή λύση θα ήταν η ανάπτυξη του συστήματος από επαγγελματίες, αφού σύμφωνα με τον κ. Νικολάου δεν υπάρχει πρόβλημα προϋπολογισμού, με τον όρο βέβαια να δοθούν οι απαραίτητες προδιαγραφές στην εταιρεία πληροφορικής και να γίνει ακριβής περιγραφή των αναγκών προκειμένου να δημιουργηθεί το κατάλληλο σύστημα.
Κάτι που θα πρέπει να προσεχτεί ιδιαίτερα προκειμένου να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις είναι ο τρόπος που θα επικοινωνήσει η διευθύντρια την απόφασή της.
Ίσως θα πρέπει να προτείνει μια συνεργασία και των τριών για να δημιουργήσουν από κοινού το πλάνο που θα δώσουν στην εταιρεία πληροφορικής, ώστε να μην νιώσει κάποιος από αυτούς άσχημα και αντιδράσει.

Ανώνυμος είπε...

m5040164-Δέλα

Έχοντας υπόψη όλες τις προτεινόμενες λύσεις για τις οποίες καλούμαστε να πάρουμε μία απόφαση, στη θέση της Κας Δημητρίου θα θεωρούσα καταλληλότερη προς αξιοποίηση την πρόταση του Κου Νικολάου για εξωτερική ανάθεση σε εταιρεία πληροφορικής.
Κατά τη γνώμη μου αυτή θα ήτανε η πιο σωστή κίνηση και ταυτόχρονα η πιο αποτελεσματική, αφού υπάρχει έτσι η δυνατότητα κατασκευής κάποιου ιδανικού ΠΣΜ για την εταιρεία της Νικολάου προσαρμοσμένο στις ανάγκες της. Η δυνατότητα καταβολής διαθέσιμου κεφαλαίου για να γίνει η αγορά υπάρχει και θα μπορούσε μέσω της εταιρείας πληροφορικής να υπάρξει παροχή ουσιώδης εκπαίδευσης για να μπορεί να γίνει συντήρηση μέσα από την ίδια την εταιρεία της Δημητρίου.
Η προτεινόμενη λύση του κυρίου Νικολάου θα βοηθήσει την επιχείρηση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τον ανταγωνισμό γιατί παρέχει το σημαντικότατο πλεονέκτημα τησ προσαρμογής του ΠΣΜ της εταιρείας στα μέτρα της και στις ανάγκες και στόχους που θα ήθελε να καλύψει μέσα από τον κύκλο εργασιών της.
Απορρίπτω την λύση του Γεωργίου, αφού υπάρχει ο διαθέσιμος προϋπολογισμός για εξωτερική ανάθεση και επειδή κατα τη γνώμη μου αμφισβητούνται οι ικανότητές του. Επίσης δεν θεωρώ την λύση του Ανδρέου ιδανική γιατι ένα πρόγραμμα έτοιμο απο την αγορά δεν θα ήταν προσαρμοσμένο στις ανάγκες και στα μέτρα της επιχείρησης και επίσης αν λόγω του νέου προγράμματος και της διαφορετικότητάς του προέκυπταν προβλήματα όσον αφορά τη συμβατότητα και τις εφαρμογές αυτο θα μπορούσε να φέρει αρνητικές συνέπειες και να κόστιζε σημαντικό χρόνο και χρήμα.

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα της διευθύντριας

Σε αυτή τη μελέτη περίπτωσης αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της κας Δημητρίου η οποία είναι διευθύντρια μάρκετινγκ και στο τμήμα διαθέτει ένα ΠΣΜ που εκτελεί μία ορισμένη επιχειρησιακή λειτουργία. Το υπάρχον ΠΣΜ αποδείχθηκε αποδοτικό αλλά όχι ευπροσάρμοστο, εφόσον υπάρχει αδυναμία να δεχθεί και να επεξεργαστεί κάποια νέα δεδομένα.
Συνεπώς, η κα Δημητρίου επιθυμεί να βρει την καταλληλότερη μέθοδο ανάπτυξης ενός νέου ΠΣΜ και για τον λόγο αυτό συμβουλεύεται κάποιους συναδέλφους της. Το δίλλημα έγκειται ,δηλαδή, στο αν θα πρέπει να ανασχεδιάσει το υπάρχον σύστημα ή να αγοράσει καινούριο. Για το βασικό αυτό δίλλημα χρειάζεται να εξετάσει κατ’ αρχάς ποιοι είναι οι χρήστες του μελλοντικού συστήματος και επίσης τι ανάγκες υπάρχουν σε πληροφοριακούς πόρους καθώς και τι οικονομικούς πόρους διαθέτει η επιχείρηση. Για τους παραπάνω λόγους η κα Δημητρίου συμβουλεύθηκε τους παρακάτω συναδέλφους:
> ο κος Γεωργίου είναι στέλεχος τμήματος μάρκετινγκ (δηλαδή άμεσα ενδιαφερόμενος και χρήστης του συστήματος) πρότεινε να ανατεθεί σε εκείνον και ένα τεχνικό από το τμήμα πληροφορικής η δημιουργία της μεθόδου ανάπτυξης ενώ δήλωσε ότι γνωρίζει υπολογιστές από χόμπι.
> έπειτα ο διευθυντής πληροφορικής κος Ανδρέου εξέφρασε την δυσπιστία του ως προς το εγχείρημα αυτό και κατέδειξε ως λύση την αγορά έτοιμου λογισμικού ίδιο με του ανταγωνιστή.

Η δήλωση αυτή επιβεβαιώνει την αδυναμία εφαρμογής της πρότασης του κου Γεωργίου η οποία κρίνεται επίσης ακατάλληλη λόγω της έλλειψης εξειδίκευσης από πλευράς του.

Η πρόταση όμως του κου Ανδρέου, της μίμησης του ανταγωνισμού χάνει διότι δεν λαμβάνει υπ’ όψιν την διαφορετικότητα των αναγκών που πιθανόν υπάρχουν σχετικά με την επιχείρηση και τον ανταγωνιστή της. Επίσης ένα πρόγραμμα έτοιμο από την αγορά είναι συνήθως δύσκολο να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των χρηστών του ΠΣΜ που καλείται να δημιουργήσει.
> Η τελευταία λύση και την οποία θα πρότεινα έρχεται από τον κο Νικολάου , υποδιευθυντή τμήματος μκτ (δυνητικός χρήστης του νέου ΠΣΜ) η οποία προτρέπει στην εξωτερική ανάθεση ανάπτυξης του συστήματος από ανθρώπους που είναι γνώστες του αντικειμένου.
Όπως ξεκαθαρίζεται ο προϋπολογισμός καλύπτει αυτή την ενέργεια η οποία όμως συνήθως καταλήγει στο να μη δαπανώνται χρήματα σε ανωφελείς προσπάθειες αλλά μόνο σε απαραίτητες ενέργειες.
Ακόμη και αυτή όμως η λύση δεν έρχεται χωρίς προβλήματα εφόσον θα πρέπει για να είναι αποτελεσματική να δοθεί έμφαση στην επικοινωνία μεταξύ διαχειριστή ΠΣΜ (τμήμα μάρκετινγκ) και του παροχέα ώστε να ξεκαθαριστούν οι πληροφοριακές ανάγκες του μελλοντικού συστήματος και ο βαθμός προσαρμοστικότητας σε μελλοντικές αλλαγές.
Τέλος, μία μέθοδος υλοποίησης του σχεδίου αυτού που παρέχει συνεχή αξιολόγηση καθώς και δυνατότητα αλλαγής μη αποδοτικών στοιχείων του ΠΣΜ πριν αυτό λειτουργήσει , είναι η μέθοδος του πρωτοτύπου.

Πέρρου Μαρία 5050094

Ανώνυμος είπε...

5050026

Η Δημητρίου, διευθύντρια του τμήματος μάρκετινγκ βρίσκεται αντιμέτωπη με τρεις αντικρουόμενες προτάσεις και καλείται να επιλέξει την καταλληλότερη. Αυτές οι προτάσεις αποτελούν απλά ιδέες και δεν συνοδεύονται από στοιχεία, που να τεκμηριώνουν την υπεροχή τους έναντι των άλλων. Απαιτείται εκτεταμένος έλεγχος από την Δημητρίου.
Η πρόταση του Γεωργίου θα μπορούσε να οφελήσει την επιχείρηση, αφού ουσιαστικά το ΠΣΜ, όντας σχεδιασμένο από μέσα ενδέχεται να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της αλλά και να στοχεύει απ'ευθείας στην πηγή των προβλημάτων της. Επιπρόσθετα η διαδικασία εκμάθησης αλλά και υϊοθέτησης του από τα μέλη της οργάνωσης θα είναι συντομότερη αφού οι δημιουργοί του θα γνωρίζουν τους υπαλλήλους αλλά και την όλη κουλτούρα της επιχείρησης. Η πρόταση όμως του Γεωργίου δεν μοιάζει παρά με μια φιλική δήλωση υποστήριξης προς την Δημητρίου, ο ίδιος δεν ειδικεύεται στον χώρο της ανάπτυξης τέτοιων λογισμικών και δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το βαθμό στον οποίο η υλοποίηση της ιδέας του είναι εφικτή. Στην συνέχεια μάλιστα επικοινωνώντας με τον διευθυντή του τμήματος πληροφορικής, τον Ανδρέου, κατέστη σαφές πως μια τέτοια ενέργεια δεν μπορεί να υποστηριχθεί στο εσωτερικό της επιχείρησης.
Ο Ανδρέου με την σειρά του τάχθηκε υπέρ της αγοράς ενός έτοιμου ΠΣΜ, προτείνοντας αυτό που χρησιμοποιεί η μεγαλύτερη ανταγωνίστρια εταιρεία. Μια τέτοια αγορά δεν θα οφελήσει πραγματικά τον οργανισμό, θα αποτελεί στην ουσία μια ενέργεια αντιγραφής ή και ταύτισης με τον ανταγωνισμό και όχι μια ενέργεια με απώτερο σκοπό την απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Ακόμη ένα τέτοιο λογισμικό είναι πιθανό να μην "δένει" με την επιχείρηση και τις ανάγκες της.
Ο Νικολάου προτείνει την ανάθεση της κατασκευής του ΠΣΜ σε μια γνωστή εταιρεία πληροφορικής, αν το επιτρέπει βέβαια ο προϋπολογισμός. Εγώ προσωπικά θα υλοποιούσα αυτήν την πρόταση. Οι προηγούμενες μπορεί να είναι οικονομικά περισσότερο ανώδυνες αλλά δεν επιλύουν το πρόβλημα παρά για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Ένα νέο λογισμικό ειδικά κατασκευασμένο για την επιχείρηση μπορεί να είναι ακριβό αλλά θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αφού τα προβλήματα θα έχουν αναλυθεί σε βάθος από ειδικούς. Θα μπορούσαν να ενισχύσουν αυτό το ταίριασμα με το να αναθέσουν, σε κάποιο στέλεχος της εταιρείας τους, την επίβλεψη του έργου. Ο Γεωργίου θα ήταν πρόθυμος. Τέλος αν αυτό το ΠΣΜ χαρακτηρίζεται από ευελιξία και προσαρμοστικότητα σε διαφορετικές απαιτήσεις τότε θα αποτελέσει μια επένδυση για το μέλλον.

Ανώνυμος είπε...

5050023-Ευσταθίου Πέρσα
Η κ. Δημητρίου είναι διευθύντρια μάρκετινγκ σε μια εταιρεία παραγωγής προϊόντων καθαρισμού. Έχει να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που αφορά το πληροφοριακό σύστημα μάρκετινγκ, το οποίο δεν ικανοποιεί πια τις ανάγκες της επιχείρησης για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Επομένως βρίσκεται μπροστά στο δίλλημα να ανασχεδιαστεί το υπάρχον σύστημα ή να αγοραστεί καινούργιο.
Μετά από συζητήσεις προέκυψαν οι παρακάτω εναλλακτικές. Πρώτον, ο Γεωργίου πρότεινε να αναλάβει την ανάπτυξη νέου συστήματος με τη βοήθεια τεχνικού από το τμήμα πληροφορικής. Δεύτερον, ο Ανδρέου ισχυρίστηκε ότι η επιχείρηση δεν έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει νέο σύστημα εσωτερικά και πρότεινε να αγοραστεί καινούργιο, όμοιο μ’ αυτό της μεγαλύτερης ανταγωνιστικής εταιρείας. Τέλος ο Νικολάου πρότεινε να ετοιμάσει τις προδιαγραφές και να ανατεθεί ο σχεδιασμός σε μια εταιρεία πληροφορικής καθώς τα έξοδα μπορούν να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό.
Η πρόταση του Γεωργίου απορρίπτεται γιατί ο διευθυντής του τμήματος πληροφορικής κατέστησε σαφές ότι αυτό το εγχείρημα δεν είναι δυνατό να ολοκληρωθεί εσωτερικά από την εταιρεία μας. Η πρόταση του Ανδρέου ν’ αγοραστεί σύστημα ίδιο μ’ αυτό του ανταγωνιστή απορρίπτεται γιατί δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της εταιρείας μας. Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πληροφοριακό σύστημα λειτούργησε αποδοτικά για τον ανταγωνιστή μας δεν εξασφαλίζει την ίδια αποδοτικότητα για την εταιρεία μας που θέλει να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες. Επιπλέον η κίνηση αυτή κρύβει κόστη που αφορούν την προσαρμογή του νέου συστήματος στις διαδικασίες της εταιρείας μας, καθώς μπορεί να χρειαστεί καινούργιες που να το υποστηρίζουν.
Το σύστημα πρέπει να ανασχεδιαστεί εξωτερικά. Δηλαδή να οριστούν οι προδιαγραφές και να σχεδιαστεί από μια εταιρεία πληροφορικής. Καταρχήν η διαδικασία αυτή καλύπτεται από τον προϋπολογισμό που έχει τεθεί ενώ είναι απαραίτητη η εμπειρία που έχει αποκτηθεί από τη χρήση του παλαιού πληροφοριακού συστήματος μάρκετινγκ και προσφέρεται από τον Νικολάου. Θα συσταθεί επιτροπή που θα ελέγχει την πορεία του αναπτυσσόμενου συστήματος και θα αποτελείται από τον Νικολάου αλλά και τον Γεωργίου που προσφέρθηκε να βοηθήσει. Έτσι μπορούν να διατυπωθούν καλύτερα οι ανάγκες της επιχείρησης.
Η καλύτερη μέθοδος να αναπτυχθεί το νέο σύστημα είναι το μοντέλο του πρωτοτύπου. Χρειαζόμαστε συνεχείς αξιολογήσεις κατά τη διάρκεια της κατασκευής του. Διευκολύνεται έτσι ο έλεγχος του συστήματος από τα στελέχη χρησιμοποιώντας την εμπειρία τους στο έπακρον, καθώς η συμμετοχή τους είναι ενεργή. Τέλος η μέθοδος αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να επαναλάβουμε τις φάσεις μέχρι να επιτευχθεί η πλήρης ικανοποίηση των αναγκών των μελλοντικών χρηστών.

Ανώνυμος είπε...

Παπαϊωάννου Κωνσταντίνα_5050091

Πιστεύω ότι η λύση θα βρεθεί ανάλογα με τις δυνατότητες προσαρμογής του ήδη υπάρχοντος συστήματος στις πληροφορίες που χρειαζόμαστε.

Αν υπάρχει δυνατότητα να κάνουμε κάποιες βελτιώσεις στο τωρινό σύστημα έτσι ώστε να εισάγουμε τα δεδομένα που υπάρχουν στην επιχείρηση μας από τις διαφημιστικές καμπάνιες τότε αυτό πρέπει να γίνει, δεδομένου ότι το σύστημά μας ως έχει τώρα αναφέρθηκε ότι λειτουργει ικανοποιητικά. Επομένως πρέπει πρώτα να συζητήσουμε με τους ειδικούς πληροφορικής της εταιρίας αν μπορούν να το τροποποιήσουν.Αν είναι εφικτό, τότε αυτό θα κάνουμε αφού αφενός προφανώς θα μας κοστίσει και λιγότερο και αφετέρου δεν θα χρησιμοποιούμε το ίδιο σύστημα με την ανταγωνιστική εταιρία, αλλά ένα σύστημα προσαρμοσμένο αποκλειστικά στις δικές μας ανάγκες, κάτι το οποίο θα μας προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Έτσι θα αναθέσουμε το έργο στην ομάδα πληροφορικής μας υπό την επίβλεψη του κυρίου Γεωργίου.

Αν η γλώσσα προγραμματισμού που έχει χρησιμοποιηθεί είναι δύσκολη και οι ειδικοί μας δεν μπορούν να αναλάβουν το πρότζεκτ, τότε έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα στην ανάπτυξη λογισμικού από εξωτερικούς συνεργάτες και στην αγορά του ίδιου πακέτου με τον ανταγωνιστή μας. Η πρώτη επιλογή θα μας προσφέρει μεν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αλλά θα κοστίσει περισσότερο. Η δεύτερη είναι πιο φθηνή αλά θα είναι σαν να βαδίζουμε στα χνάρια άλλων, χάνουμε την καινοτομική μας διάθεση.

Σε αυτό το δίλλημα έρχεται να απαντήσει ο προϋπολογισμός του μήματος μάρκετινγκ. Δηλαδή αν 'το αντέχει το πορτοφόλι μας' φυσικά θα ζητήσουμε από τον κ Νικολάου να μελετήσει τις ανάγκες μας και να θέσει τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Διαφορετικά θα συμβιβαστούμε με το πακέτο του ανταγωνισμού

Ανώνυμος είπε...

m5050020
Η κ.Δημητρίου αντιμετωπίζει ένα βασικό δίλλημα να επιλέξει ένα νέο Π.Σ. που θα υποστηρίζει τις νέες διαδικασίες,το οποίο είτε θα το αγοράσει καινούργιο είτε θα προκύψει απο σχεδιασμό του παλιού.
Επειδή όμως το καινούργιο Π.Σ. (ίδιο με του ανταγωνιστή που είναι πρόταση του Ανδρέου) θα είναι ιδιαίτερα δαπανηρό και θα υποστηρίζει δικές του διαδικασίες,οπότε είναι πολύ πιθανό να μην προσαρμοστεί απόλυτα στις διαδικασίες της επιχείρησης,θα πρότεινα να επιλέξει τον ανασχεδιασμότου παλιού Π.Σ. αφού είναι αρκετά ικανοποιητικό και το μόνο που χρειάζεται είναι πρόσθετα data.
Ο ανασχεδιασμός μπορεί να γίνει είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά.Επειδή όμως δεν έχουμε πρόβλημα με τον προυπολογισμό του έργου και χρειζόμαστε έμπειρους τεχνικούς,κάτι που δεν έχουν οι αρμόδιοι στην επιχείρηση,καλό θα ήταν ο ανασχεδιασμός να δοθεί σε μια εταιρεία πληροφορικής μαζί με τις απαραίτητες προδιαγραφές και διευκρυνήσεις.Το έργο για να έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας θα πρέπει να στηριχθεί στο μοντέλο του πρωτοτύπου.
Η πορεία του έργου θα εποπτεύεται και θα αξιολογήται σε τακτά χρονικά διαστήματα απο το κ.Νικολάου που έκανε την πρόταση και είναι υποδιευθηντής το τμήματος Μαρκετινγκ.

Ανώνυμος είπε...

m5050046
Η κα Δημητρίου, διευθύντρια του τμήματος μάρκετινγκ μιας μεγάλης εταιρείας παραγωγής προϊόντων καθαρισμού, αντιμετωπίζει δίλημμα σχετικά με τον τρόπο που θα παραχθεί το νέο πληροφοριακό σύστημα. Το πληροφοριακό σύστημα που έχει η επιχείρηση αποδελτιώνει και επεξεργάζεται πληροφορίες που αφορούν τις δαπάνες μάρκετινγκ και τις μηνιαίες πωλήσεις κάθε κωδικού. Η προσθήκη νέων δεδομένων που συλλέχθηκαν από τις τρέχουσες διαφημιστικές καμπάνιες δημιούργησε προβλήματα στο σύστημα αυτό που δεν μπορεί να απαντήσει σε κάποια ερωτήματα σχετικά με τον ανταγωνισμό. Επομένως, είναι αναγκαία η ανάπτυξη νέου ΠΣΜ. Της έχουν προτείνει 3 εναλλακτικές επιλογές.
Αρχικά, ένα νέο στέλεχος του τμήματος μάρκετινγκ, του Γεωργίου, που ασχολείται με τους υπολογιστές από χόμπι της πρότεινε να το αναπτύξει ο ίδιος με τη βοήθεια ενός τεχνικού. Όμως, η πρόταση του Γεωργίου συνεπάγεται μεγάλο κόστος και μεγάλη εξειδίκευση και όπως της ανέφερε ο Ανδρέου, διευθυντής του τμήματος πληροφορικής δεν είναι εφικτή, ο οποίος πρότεινε να χρησιμοποιήσουν ένα έτοιμο ΠΣΜ και ειδικά το ίδιο με την άμεση ανταγωνίστριά τους. Η δική του πρόταση συνεπάγεται και αυτή μεγάλο κόστος-κόστος προσαρμογής, συντήρησης και εκσυγχρονισμού. Η τρίτη εναλλακτική ήταν η πρόταση του Νικολάου, υποδιευθυντή του τμήματος μάρκετινγκ, που πρότεινε εξωτερική ανάθεση που σύμφωνα με τον προϋπολογισμό είναι εφικτή και μάλιστα ο ίδιος πρότεινε να ετοιμάσει τις προδιαγραφές.
Κατά τη γνώμη μου, πιο συμφέρουσα πρόταση είναι του Νικολάου. Το κόστος της είναι μικρότερο από των άλλων δύο και η εξωτερική ανάθεση εγγυάται εξειδίκευση. Ένα πρόβλημα που ανακύπτει είναι η πιθανότητα διαρροής των πληροφοριών σχετικά με το νέο ΠΣΜ. Επίσης, η επιχείρηση πρέπει να αποφασίσει για το αν η συντήρηση θα αναληφθεί επίσης εξωτερικά ή θα την αναλάβει η ίδια. Τέλος, για να διασφαλιστεί η ικανοποίηση της επιχείρησης από το νέο σύστημα πρέπει να δημιουργηθεί αρχικά ένα πρωτότυπο από την επιχείρηση που θα αναλάβει την ανάπτυξη, ώστε να μπορεί να ελεγχθεί από την επιχείρηση της Δημητρίου αν αυτό την ικανοποιεί.

Ανώνυμος είπε...

m5050171- Πλατή Χρυσάνθη

Στην συγκεκριμένη μελέτη περίπτωσης η κυρία Δημητρίου, διευθύντρια του τμήματος Μάρκετινγκ της επιχείρησης, καλείται να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων που αφορούν τον ανταγωνισμό.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι το εξής:
Με το ήδη υπάρχον Πληροφοριακό Σύστημα η διευθύντρια είναι αρκετά ικανοποιημένη αφού έχει πρόσβαση σε ένα μεγάλο όγκο πληροφοριών και δεδομένων.
Το μειονέκτημα του συστήματος που εντοπίζει εκείνη εστιάζεται στην ανυπαρξία οργάνωσης και αρχειοθέτησης των δεδομένων γεγονός που δυσκολεύει το έργο της. Η διαδικασία αυτή δεν είναι καθόλου εύκολη καθώς πολλές πηγές πληροφόρησης είναι διάσπαρτες και ο όγκος των δεδομένων αρκετά μεγάλος. Γενικότερα η επεξεργασία τέτοιου είδους πληροφοριών και η συσχέτιση τους με τους διαθέσιμους πόρους της επιχείρησης είναι μια ιδιαίτερα σύνθετη υπόθεση η οποία απαιτεί την εφαρμογή οικονομικών και μαθηματικών μοντέλων.

Συνεπώς η κυρία Δημητρίου προκειμένου να δώσει λύση στο πρόβλημα της απευθύνθηκε σε τρία άτομα της επιχείρησης για να αντιμετωπίσει το βασικό δίλλημα που την απασχολεί.
Το δίλλημα έχει δυο πτυχές:
1)Τον ανασχεδιασμό του προγράμματος ή
2)Την αγορά νέου.

Η πρώτη πρόταση του κυρίου Γεωργίου είναι αρκετά αισιόδοξη. Αναλαμβάνει τον ανασχεδιασμό του προγράμματος με την βοήθεια ενός τεχνικού από το τμήμα πληροφορικής της ίδιας της επιχείρησης. Ένα αρκετά παρακινδυνευμένο εγχείρημα, αφενός γιατί ο ίδιος δεν διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις πληροφορικής και αφετέρου γιατί ένα ΠΣΜ σε ολοκληρωμένη μορφή ενσωματώνει πολύπλοκες τεχνολογικές εφαρμογές και υπηρεσίες.
Η δεύτερη πρόταση του κυρίου Ανδρέου αναφέρεται στην αγορά ενός έτοιμου ΠΣΜ και μάλιστα τελευταίας τεχνολογίας όπως αυτό που χρησιμοποιεί η ανταγωνίστρια εταιρία. Η συγκεκριμένη λύση κατά την γνώμη μου είναι αρκετά δαπανηρή. Μπορεί να κοστίσει στην εταιρία περισσότερο σε σχέση με τις υπηρεσίες που θα μπορούσε να προσφέρει.
Η τρίτη πρόταση προέρχεται από τον κύριο Νικολάου, ο οποίος προτείνει τον ανασχεδιασμό ενός ΠΣΜ σε μια εταιρία πληροφορικής εκτός επιχείρησης. Η ανάληψη μιας τέτοιας δραστηριότητας συνεπάγεται την καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ του στελέχους marketing της εταιρίας το οποίο θα διατυπώσει τις προδιαγραφές του νέου συστήματος και των τεχνικών που θα αναλάβουν την υλοποίηση του.

Κατά την γνώμη μου, αυτό που έχω να προτείνω στην κυρία Δημητρίου είναι τον ανασχεδιασμό του ήδη υπάρχοντος ΠΣΜ από μια εταιρία πληροφορικής εκτός επιχείρησης. Η κυρία Δημητρίου θα πρέπει να καταστήσει σαφές σε αυτήν την εταιρία που θα το κατασκευάσει ότι το νέο ΠΣΜ θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των έμπειρων στελεχών της επιχείρησης . Το μοντέλο ουσιαστικά που παρέχει αυτήν την δυνατότητα είναι το μοντέλο του Πρωτοτύπου.
Το συγκεκριμένο μοντέλο θεωρείται ως η πλέον κατάλληλη μεθοδολογία ανάπτυξης ΠΣ σε περιπτώσεις δυναμικών εταιριών που διαθέτουν ένα έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον με συνεχείς μεταβολές στην επιχειρησιακή συμπεριφορά και οργάνωση. Ουσιαστικά διαμορφώνουμε ένα μοντέλο που ικανοποιεί τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των διαφόρων επιπέδων της διοικητικής διάρθρωσης μιας επιχείρησης. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσουμε ένα ΠΣ το οποίο θα επιδέχεται και βελτιώσεις στο μέλλον και θα μπορεί να προσαρμοστεί σε αλλαγές που θα το επιβάλλουν οι συνεχείς μεταβολές του επιχειρησιακού περιβάλλοντος.

Ανώνυμος είπε...

5040017

Η Κα Δημητρίου στο πρόβλημα της να φτιάξει ένα νέο ΠΣΜ που να μπορεί να απαντάει στα ερωτήματα του ανταγωνισμού έχει τρεις εναλλακτικές:
1) Εσωτερική ανάπτυξη από κ. Γεωργίου (τμήμα Μάρκετινγκ) και τεχνικό τμήματος Πληροφορικής
2) Αγορά έτοιμου πληροφοριακού συστήματος ίδιου με του ανταγωνισμού
3) Εξωτερική ανάθεση της κατασκευής του Πληροφοριακού Συστήματος

Η πρώτη επιλογή δεν φαίνεται η καλύτερη αφού ο Κος Γεωργίου δεν έχει την απαραίτητη εξειδίκευση και δεν μπορεί Κα Δημητρίου να είναι σίγουρη για το αποτέλεσμα.

Η δεύτερη επιλογή επίσης δεν είναι καλή γιατί ένα έτοιμο δοκιμασμένο σύστημα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα ικανοποιεί τις δικές τους ανάγκες και θα λύσει το πρόβλημα τους.

Τέλος η τρίτη λύση δείχνει η καλύτερη αφού υπάρχουν και οι απαραίτητοι πόροι. Αυτό γιατί το νέο ΠΣΜ θα δημιουργηθεί από άτομα εξειδικευμένα με τις απαραίτητες γνώσεις. Πρέπει μόνο να προσέξει η εταιρία να εμπλακεί επαρκώς στη διαδικασία ώστε να καταλάβουν οι τεχνικοί τις ανάγκες της και τις απαιτήσεις της.

Ανώνυμος είπε...

m 5050085
Η διευθύντρια του τμήματος Μάρκετινγκ κα Δημητρίου στο πρόβλημα που έχει σχετικά με τη διαχείριση κάποιων δεδομένων συζητά με τρεις διαφορετικούς υπαλλήλους αναζητώντας μια λύση. Η πρώτη πρόταση έρχεται από τον κύριο Γεωργίου νέο στέλεχος του τμήματος μάρκετινγκ ο οποίος προτείνει να δημιουργηθεί εσωτερικά ένα MIS με τη βοήθεια ενός τεχνικού της πληροφορικής. Η συγκεκριμένη πρόταση απορρίπτεται άμεσα μιας και ο διευθυντής του τμήματος πληροφορικής πιστεύει ότι δεν είναι εφικτή η ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος εσωτερικά. Παράλληλα προτείνει την αγορά ενός MIS που χρησιμοποιείται και από τους ανταγωνιστές. Ούτε και αυτή η πρόταση θεωρείται κατάλληλη αφού ένα ‘’κοινό’’ πληροφοριακό σύστημα που μπορεί να χρησιμοποιείται από τον μεγάλο ανταγωνιστή δεν σημαίνει ότι μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της συγκεκριμένης επιχείρησης αφού δεν είναι ανεπτυγμένο και προσαρμοσμένο σε αυτή. Ωστόσο η πρόταση του κου Νικολάου υποδιευθυντή του τμήματος Μάρκετινγκ για την κατασκευή ενός MIS με ανάθεση σε εξωτερική επιχείρηση, με κόστος μέσα στα πλαίσια του προϋπολογισμού και ανεπτυγμένο με προδιαγραφές που αφορούν μόνο τη συγκεκριμένη επιχείρηση είναι η πιο σωστή επιλογή. Το MIS που θα αναπτυχθεί θα μπορεί να προσαρμόζεται σε τυχόν αλλαγές που θα συμβαίνουν στη επιχείρηση και επομένως δεν θα απαιτείται η συνεχής αντικατάσταση του.

Ανώνυμος είπε...

m5050024
Η κ.Δημητρίου είναι διευθύντρια στο τμήμα Μάρκετινγκ.Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει αφορά το πληροφοριακό σύστημα μάρκετινγκ,το οποίο παρουσίαζε αδυναμία σε ερωτήματα σχετικα με τον ανταγωνισμό λόγω έλλειψης πληροφοριών.Οι προτάσεις που δέχεται η κ.Δημητρίου είναι τρείς:
• Η πρώτη προέρχεται από απο ένα νέο στέλεχος του τμήματος μάρκετινγκ,τον κ.Γεωργίου,ο οποίος προτείνει την ανάπτυξη ενός νέου συστήματος,σε συνεργασία με τον υπεύθυνο πληροφορικής.Δεδομένου όμως ότι ο ίδιος δεν έχει αρκετή γνώση υπολογιστών και είναι νέος στην εταιρία,αυτό να έχει σαν αποτέλεσμα η σχεδίαση του νέου συστήματος να μην είναι και τόσο αποτελεσματική.Απ’την άλλη το γεγονος να μην συμμετέχουν οι τελικοί χρήστες στην δημιουργία του συστήματος θα έχει ως συνέπεια οι τελικοί χρήστες να αντιμετώπισουν δυσκολίες όσον αφορά την προσαρμογή τους στις απαιτήσεις του νέου συστήματος,καθώς και σητν διαχείρισή του.Επίσης,αφού δεν θα έχει σχεδιαστεί απ’τους ίδιους ίσως να μην λαμβάνει επαρκώς υπόψη του τις ανάγκες τους.
• Η δεύτερη πρόταση προέρχεται απ’τον διευθυντή του τμήματος πληροφορικής,τον κ.Ανδρέου,ο οποίος πιστεύει ότι η ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος δεν είναι εφικτή εσωτερικά απ’την επιχείρηση και προτείνει να αγοράσουν έτοιμο το νέο σύστημα.Μάλιστα προτείνει το σύστημα αυτόνα είναι το ίδιο με αυτό των ανταγωνιστών.Η πρόταση αυτή είναι προβληματική γιατί ενδέχεται το σύστημα να μην ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες της εταιρείας απ’τη στιγμή που δεν θα έχει σχεδιαστεί σε απόλυτη αντιστοιχία με τις δικές τις ανάγκες.
• Η τρίτη πρόταση προέρχεται απ’τον κ.Νικολάου,υποδιευθυντή του τμήματος μάρκετινγκ,ο οποίος υποστηρίζει ότι η εταιρεία μπορεί να αντιμετωπίσει το κόστος ενός νέου Π.Σ.Μ και επίσης να το σχεδιάσει απ’την αρχή ακόμα και αν η ίδια δεν διαθέτει τους απαιτούμενους εσωτερικούς πόρους.Αυτό μπορεί να γίνει με εξωτερική ανάθεση σε μία άλλη εταιρεία.Βέβαια ο κ.Νικολάου θα αναλάβει την δημιουργία προδιαγραφών για το νέο σύστημα.Με βάση αυτές τις προδιαγραφές θα σχεδιαστεί το νέο σύστημα,το οποίο αν τελικά ικανοποιεί τους τελικούς χρήστες θα μείνει ως έχει,διαφορετικά θα επενασχεδιαστεί με βάση τις ανάγκες τους.
Απ’τις προτάσεις η πιο συμφέρουσα είναι του κ.Νικολάου,η οποία λαμβάνει υπόψη της και το κοστος ανάπτυξης του Π.Σ και τις ανάγκες των τελικών χρηστών.Επίσης βλέπουμε ότι η επιχείρηση δεν είναι σε απόσταση απ’την κατασκευή του Π.Σ και έτσι μπορεί να ελέγξει την δημιουργία του απ’την άλλη εταιρεία.

Ανώνυμος είπε...

5020159 Δρόκαλος

Και σε αυτή τη περίπτωση που εξετάζουμε πρέπει αρχικά να γνωρίζουμε πω πρέπεινα κινηθούμε και τα βήματα είναι γνωστά . Η ανάλυση της παρούσας κατάστασης ειναι το πρώτο βήμα. έτσι παρατηρούμε τη δυσλειτουργία του Π.Σ . Ε΄νώ ο όγκος των πλήροφοριών είναι υπεραρκετός η αρχειοθέτηση και χρησιμοποίηση τους για αποφάσεις μκτ παρουσιάζει προβλήματα.
Το δεύτερο βήμα είναι να εντοπιστεί το δίλλημα. Αυτό έγκειται στο ή να υποστηριχθεί η εσωτερική διαδικάσία ή να αγοραστεί καινούργιο Π.Σ ή να υπάρξει ανασχεδιασμός του ήδη υπάρχοντος.
Αυτές είναι και οι εναλλακτικές. Έχουμε τον ανασχεδιασσσμό του Π.Σ είτε εσωτερικά(Γεωργίου) είτε εξωτερικά(νικολάου) ή Την αγορά νέου(ανδρέου) όμοιου με ανταγωνιστη.
Έχοντας υπόψη την ικανοποίηση της κ.Δημητρίου απο το υπάρχον Π.Σ και με τα δεδομάνα που έχουμε πιο σωστή επιλογή φαίνεται να είναι ο ανασχεδιασμός του υπάρχοντος Π.Σ με συμμετοχη του κ. Νικο΄λάου και στις προδιαγραφές και στη μετέπειτα πορεία του Π.Σ.

Ανώνυμος είπε...

5050079 - Γιώργος Ντελαλής

Το παρόν case study αναφέρεται σε μια διευθύντρια τμήματος ΜΚΤ η οποία καλείται να πάρει μια σημαντική απόφαση βλέποντας ότι το παρόν της πληροφοριακό σύστημα ΜΚΤ παρουσιάζει αδυναμίες στο να απαντήσει σημαντικά θέματα περί ανταγωνισμού. Συνεπώς το κυρίαρχο δίλημμα είναι εφ'όσον αποφασιστεί η αλλαγή του παρόντος ΠΣΜ, ποιά εναλλακτική απο τις τρείς παρουσιαζόμενες μεθόδους ανάπτυξης ενός νέου ΠΣΜ θα ακολουθηθεί. Θεωρώ πως η πρόταση του Γεωργίου με εσωτερική ανάπτυξη του ΠΣΜ με την μέθοδο του πρωτοτύπου είναι και η καταλληλότερη απο τις τρείς και αυτό αφού η επιχείρηση είναι παρούσα συνεχώς στην υλοποίηση του νέου ΠΣΜ το οποίο θα είναι και απόλυτα συμβατό με τις πληροφοριακές απαιτήσεις της. Παράλληλα με την μέθοδο αυτή το κόστος θα είναι το μικρότερο απο τις τρείς εναλλακτικές. Σημαντική όμως προϋπόθεση που πρέπει να τηρηθεί είναι η επίβλεψη και η συμμετοχή στη διαδικασία του σχεδιασμού και της υλοποίησής του, απο τον κ. Νικολάου αφού αυτός θα είναι και τελικός χρήστης του νέου ΠΣΜ. Η λύση του κ. Ανδρέου περί αγοράς έτοιμου ΠΣΜ από την αγορά δεν είναι καθόλου σωστή αφού ενδέχεται να μην είναι συμβατό με τις απαιτήσεις της εταιρείας και με τα ξεχωριστά της χαρακτηριστικά αλλά και θα υπήρχε η πιθανότητα σε τέτοια περίπτωση να αυξηθεί κατά πολύ το κόστος του ΠΣΜ μέσω των πολλών αναβαθμίσεων που θα απαιτούνταν. Τέλος, η λύση του κ. Νικολάου περί εξωτερικής ανάθεσης ενώ θα φαινόταν αρχικά ώς την πλέον κατάλληλη, το κόστος εφαρμογής της είναι μεγάλο και η εταιρεία δεν έχει καθόλου συμμετοχή στην διαδικασία ανάπτυξης του νέου ΠΣΜ.

(ΥΠ: Ζητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη στιγμή που βρήκα να απαντήσω)

Ανώνυμος είπε...

5030032 - Μαριέττα Ζαρογιαννοπούλου

Η παρούσα κατάσταση έχει ως εξής: Το πληροφοριακό σύστημα μάρκετινγκ λειτουργεί μεν καλά αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να ενσωματώσει, να επεξεργαστεί και να χρησιμοποιήσει τα επιπλέον δεδομένα για να υποστηρίξει αποφάσεις μάρκετινγκ. Επομένως το Π.Σ. πρέπει να ανασχεδιαστεί.
Το βασικό δίλλημα εδώ είναι αν πρέπει να ανασχεδιαστεί το υπάρχον Π.Σ. ή αν πρέπει να αγοραστεί νέο.
Οι εναλλακτικές είναι τρεις:
- Ανασχεδιασμός του Π.Σ. εσωτερικά (Γεωργίου)
-Ανασχεδιασμός του Π.Σ. εξωτερικά (Νικολάου)
- Αγορά νέου Π.Σ. (Ανδρέου)
Με το δεδομένο ότι η Δημητρίου είναι ικανοποιημένη από τη λειτουργία του υπάρχοντος Π.Σ., απλά πρέπει αυτό να επεξεργάζεται πρόσθετα δεδομένα που σε αυτή τη φάση δεν είναι προγραμματισμένο να κάνει, συμπεραίνουμε ότι το Π.Σ. υποστήριζε σωστά τις εσωτερικές επιχειρησιακές διαδικασίες τις οποίες όμως η επιχείρηση δε θέλει να αλλάξει εκ βάθους (όπως θα γινόταν με ένα νέο Π.Σ. - βλ. Κεφ 13) αλλά να επεκτείνει. Για αυτό λοιπόν επιλέγω τον ανασχεδιασμό.
Αυτός θα γίνει εξωτερικά για να έχουμε επαγγελματισμό και ειδίκευση και γιατί δεν έχουμε σοβαρό περιορισμό στον προϋπολογισμό. Στη διαδικασία βέβαια κρίσιμη θα είναι η παρουσία του Νικολάου και μετά του Γεωργίου.
Για να γίνει η παρακολούθηση της υλοποίησης θα φροντίσω η εταιρεία που θα αναλάβει το project να εφαρμόσει το μοντέλο του πρωτοτύπου ώστε να εμπλακούν οι χρήστες και να εξασφαλιστεί η ικανοποίησή τους.Αυτό θα επιτευχθεί εξάλλου και με τη συμμετοχή του Νικολάου - υποδιευθυντή στο project καθώς γνωρίζει πολύ καλά τις λειτουργίες και ανάγκες του τμήματος. Με τον τρόπ ο αυτό υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποφευχθεί η αποτυχία στον ανασχεδιασμό του Π.Σ.Μ.