Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2007

Τι Πληροφοριακά Συστήματα έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις;

Αυτή τη βδομάδα θα ήθελα να ρίξετε μια ματιά σε επιχειρήσεις που ο καθένας από σας έχει εύκολα πρόσβαση και να δούμε τι κατηγορίες Πληροφοριακών Συστημάτων (ΠΣ) θα συναντήσετε, και ποιες λειτουργίες της επιχείρησης υποστηρίζουν.

Συγκεκριμένα σας προτείνω να επικοινωνήσετε με μια επιχείρηση στην οποία έχετε εύκολα πρόσβαση, είτε γιατί εργαστήκατε στο παρελθόν, είτε γιατί εργάζετε εκεί κάποιος φίλος ή συγγενής σας. Αυτό που θέλουμε να μάθουμε είναι:
(α) τι κατηγορίες ΠΣ διαθέτουν (TPS, MIS, κλπ) και πόσα σε κάθε κατηγορία
(β) Αυτά τα ΠΣ ποιες λειτουργίες της επιχείρησης υποστηρίζουν (Μάρκετινγκ, Οικονομικά, Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, κλπ);
(γ) Τέλος, ποιο πληροφοριακό σύστημα θεωρεί η επιχείρηση πλέον ζωτικό για τη λειτουργία της;
Για δική σας ευκολία προτείνω να αποφύγετε μικρές επιχειρήσεις (λιγότερα από 10 άτομα προσωπικό). Περιμένω νέα σας.

51 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

m5040043
Καλησπέρα σας, δυστυχώς την εβδομάδα που μας πέρασε δεν μας πέρασε δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω το μάθημά σας και δεν έχω πάρει ακόμα τις επιχειρήσεις. Ελπίζω να μην υπάρχει πρόβλημα να τις πάρω στο μάθημα της Τρίτης. Θα ήθελα ακόμα να ρωτήσω: Επιτρέπεται να επικοινωνήσουμε και με επιχειρήσεις εκτός της λίστας που θα μας δώσετε;

andritalap είπε...

Με συγχωρείτε για την ανάρτηση αυτού του σχολίου εδώ μιας και δεν έχει να κάνει με το θέμα αλλά φαντάζομαι αυτήν την απορία θα την έχουν και άλλοι συνάδελφοι που έχουν πάρει την εργασία σας. Στα ερωτηματολόγια Yes & No υπάρχουν 2 σελίδες στο τέλος που αναφέρετε να συμπληρωθούν μόνο από τον Επικεφαλή Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων. Στην περίπτωση που η εταιρία δεν έχει υπεύθυνο επικοινωνίας ή στην περίπτωση που εμείς μιλήσουμε και μας συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο αλλός εργαζόμενος και όχι ο υπεύθυνος επικοινωνίας τι γίνεται? Αφήνουμε τις 2 αυτές σελίδες κενές?

Ευαγγελάτος Ανδρέας είπε...

Η απάντηση είναι Ναι και για τα δύο προηγούμενα σχόλια.

Πάντως, επειδή όπως καταλαβαίνω θα υπάρξουν κι άλλες απορίες σχετικές με την εργασία, θα ανεβάσω σχετικό post την Τετάρτη ώστε να πηγαίνουν σε αυτό το συγκεκριμένο post οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις που αφορούν την έρευνα.

Ανώνυμος είπε...

m5030032 - Ζαρογιαννοπούλου Μαριέττα

Μια κατασκευαστική εταιρεία στέλεχος της οποίας ρώτησα σχετικά χρησιμοποιεί δύο πληροφοριακά συστήματα, ένα TPS και ένα MIS. Το πρώτο είδος αφορά το Λογιστικό τμήμα στο λειτουργικό επίπεδο και συγκεκριμένα λειτουργίες όπως η μισθοδοσία, εισπρατέοι και πληρωτέοι λογαριασμοί, Γενικό Καθολικό, και όλες οι νομικά απαιτούμενες λειτουργίες.
Το MIS αντιθέτως είναι στο διοικητικό επίπεδο και αφορά το τμήμα της παραγωγής (project management) και συγκεκριμένα εκτελεί τις εξής λειτουργίες: καταγραφή εργασιών, ομάδες εργασίας, υπεύθυνοι, προτεραιότητες και προθεσμίες, υλικά, εκτιμώμενη διάρκεια και κόστος. Στη συνέχεια το εκτιμώμενο κόστος και διάρκεια συγκρίνεται με το πραγματικό και γίνεται ποιοτική αξιολόγηση για υπευθύνους και εργασίες. Βγαίνουν στατιστικά στοιχεία, στοιχεία ποιοτικά όπως η συνέπεια και αναγνωρίζονται τα αντικείμενα εργασίας που είναι εκτός χρονοδιαγράμματος.

Ανώνυμος είπε...

Πετσίτη Πατρίτσια Α.Μ. : m5050097
Όνομα εταιρείας: Western Union Α.Ε.
Αριθμός εργαζομένων:75 (στα κεντρικά γραφεία)
Τόπος Εγκατάστασης: Αθήνα (κεντρικά γραφεία & 3 υποκαταστήματα)
Αντικείμενο εταιρείας: ηλεκτρονική μεταφορά χρηματικών ποσών
Τρόπος λειτουργίας: Αντιπρόσωποι της εταιρείας σε όλη την Ελλάδα αναλαμβάνουν, έπειτα από την κράτηση ορισμένης προμήθειας, να αποστείλουν συγκεκριμένο χρηματικό ποσό που έχει προκαταβάλλει ο πελάτης-αποστολέας σε οποιαδήποτε χώρα σε λιγότερο από 10 λεπτά μέσω Internet. Ο παραλήπτης μπορεί να παραλάβει άμεσα το χρηματικό ποσό που του έχει αποσταλλεί, προσκομίζοντας στον κοντινότερό του αντιπρόσωπο της εταιρείας ένα συγκεκριμένο κωδικό που του παρέχει ο αντιπρόσωπος που έχει αναλάβει την αποστολή. Η διαδικασία αυτή εξασφαλίζει ταχύτατη μεταφορά χρημάτων ακόμη και σε ώρες και μέρες μη λειτουργίας των τραπεζών.
Αριθμός τμημάτων εταιρείας: 6 (τμήματα λογιστηρίου, εξυπηρέτησης, μηχανογράφησης, marketing, ανάπτυξης δικτύου, νέων εργασιών)
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ
1)TPS:Χρησιμοποιείται από το τμήμα λογιστηρίου και αφορά τη μισθοδοσία. Καταγράφονται σε αυτό τα προσωπικά στοιχεία των εργαζομένων, οι μέρες και ο λόγος απουσίας τους καθώς και ο αριθμός των υπερωριών. Το χειρίζεται ο Υπεύθυνος Μισθοδοσίας ο οποίος ενημερώνει τον Οικονομικό διευθυντή ενώ το λογιστικό πρόγραμμα που χρησιμοποιείται είναι το ERP.
2)TPS:Χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των ημερήσιων εσόδων από κάθε υποκατάστημα. Ελέγχεται ο αριθμός των εμβασμάτων και το ύψος καθενός στο τέλος της ημέρας. Ο έλεγχος πραγματοποιείται αυτόνομα από κάθε υποκατάστημα.
3)TPS: Χρησιμοποιείται από το τμήμα μηχανογράφησης προκειμένου να εξασφαλίζεται η μοναδικότητα κάθε κωδικού-password συναλλάγής (το σημαντικότερο ΠΣ).
4)TPS: Χρησιμοποιείται από το τμήμα εξυπηρέτησης για την εύρεση του πλησιέστερου αντιπροσώπου, μετά από αίτημα κάποιου πελάτη.
5)MIS: Χρησιμοποιείται από τον Οικονομικό Διευθυντή για τον υπολογισμό του ετήσιου προϋπολογισμού.
6)DSS: Χρησιμοποιείται από τον Οικονομικό Διευθυντή για τη διαμόρφωση μιας γενικής εικόνας των ημερησίων εσόδων όλων των υποκαταστημάτων (τροφοδοτείται από τα TPS των υποκαταστημάτων)

Ανώνυμος είπε...

Πολυκάρπου Ζωή 5010200

Μίλησα με μία εταιρία πληροφοριακών συστημάτων με το όνομα ΙΛΥΔΑ.
Η επιχείρηση χρησιμοποιεί ένα πληροφοριακό σύστημα M.I.S. Το οποίο είναι χωρισμένο σε δυο βασικές λειτουργίες:
Τη διαχείριση των οικονομικών της επιχείρησης (πωλήσεις, αγορές, αποθήκες, πάγια κ.λ.π.)
Και τη διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού της (παρουσίες, απουσίες, ταξίδια, άδειες, μισθοδοσία κ.λ.π.)
Και τα δυο πληροφοριακά συστήματα θεωρούνται ζωτικής σημασίας αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό για την παρακολούθηση της πορείας της επιχείρησης είναι αυτό της οικονομικής διαχείρισης.

Ανώνυμος είπε...

Γεωργακοπούλου - Ντάβου Βασιλική
5050013
Μέσω μίας προσέγγισης την οποία πραγματοποίησα στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, έλαβα την πληροφόρηση ότι ο οργανισμός εφαρμόζει ένα E.R.P σύστημα. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται το S.A.P, ένα πολυσύνθετο σύστημα με πολλά επιμέρους τμήματα. Ουσιαστικά, αποτελείται από μία ομάδα συστημάτων τα οποία συνεργάζονται στο μοίρασμα και τη σύνδεση των πληροφοριών δημιουργώντας όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε η έκφραση, ένας "κύβος". Ενδεικτικά, Στα πλαίσια του Financial Information(F.I) καταχωρούνται οι Γενικές Λογιστικές Εγγραφές, δηλαδή εγγραφές οι οποίες προέρχονται από το λογιστήριο. Στο Sales Devision(S.D) καταχωρούνται δεδομένα τα οποία αφορούν στις διάφορες πωλήσεις, στο Material Management (M.M) πραγματοποιείται επίβλεψη των εμπορευμάτων και κατ'επέκταση η διαχείρηση των αποθηκών και στο Human Resources (H.R) εισάγονται στοιχειά μισθοδοσίας. Επιπλέον, στο σύστημα είναι δυνατό να εισαχθεί το budget και μέσω αυτού να εντοπίζονται/ερευνόνται οι αποκλίσεις στην επίτευξη των στόχων του οργανισμού, ποιοί στόχοι πραγματοποιήθηκαν και σε ποιό βαθμό και ποιοί όχι. Στην κορυφή των παραπάνω τμημάτων του συστήματος, υπάρχει το επονομαζόμενο Business Wearhouse το οποίο αναλαμβάνειτην οργάνωση των πληροφοριών τα οποία εισάγονται στο σύνολο του συστήματος και την έκδοση εξειδικευμένων reports τα οποία απευθύνονται σε άτομα υπεύθυνα της διοίκησης των διάφορων λειτουργιών. Όσον αφορά στα δεδομένα που εξάγονται από το σύστημα και τα τμήματα από τα οποία αξιοποιούνται αυτά τα δεδομένα, μου δώθηκαν τα εξής παραδείγματα. Το τμήμα πωλήσεων, η εμπορική διεύθυνση και γενικότερα ο οικονομικός διευθυντής βάσει των reports του S.D παρακολουθούν την πορεία των πωλήσεων και γνωρίζουν αναπάσα στιγμή όλες τις λεπτομέρειες οι οποίες αφορούν σε μία συναλλαγή. Το τμήμα Marketing και ο διευθυντής αυτού, βάσει των ίδιων reports ή άλλων διαφοροποιημένων από το F.I, παρακολουθούν τις τεχνικές προβολής. Ολοκληρώνοντας, σημειώθηκε ότι η υποστήριξη και η συντήρηση του συστήματος ανατίθεται στο τμήμα μηχανογράφησης και σε έναν αριθμό προγραμματιστών. Τέλος, έγινε αναφορά στο γεγονός ότι υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση στα δεδομένα του συστήματος, δηλαδή υπάρχει αντιστοιχία προσώπων και πληροφοριών στις οποίες αυτά έχουν δικαίωμα πρόσβασης π.χ για το H.R υπάρχουν προσωπικά δεδομένα τα οποία είναι κλειδωμένα.

Ανώνυμος είπε...

Η εταιρεία BERGMANN KORD στην οποία εργαζόμουν χρησιμοποιούσε ένα πληροφοριακό σύστημα το οποίο είχε δημιουργήσει ο προγραμματιστής της εταιρείας, προσαρμόζοντας το στις ιδιαίτερες ανάγκες της και υποστήριζε τις λειτουργίες του λογιστηρίου, των πωλήσεων, της διαχείρισης της αποθήκης και της reception. Βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος ήταν η μεγάλη του ευελιξία, καθώς μπορούσε εύκολα να προσαρμοστεί στις μεταβολές του προσωπικού και των προσφερόμενων προιόντων που λάμβαναν χώρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να διορθώνει λάθη που γίνονταν στην εισαγωγή των στοιχείων, δεδομένου ότι χρησιμοποιούνταν από πολλά διαφορετικά άτομα, καθώς και η ευκολία μάθησής του ακόμη και από άτομα που είχαν μικρή γνώση από Η/Υ.Για την ασφάλεια του συστήματος, δεν είχαν όλοι οι εργαζόμενοι πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες, αλλά μόνο στα αντίστοιχα τμήματα που τους αφορούσαν, ενώ ο έλεγχος και η αναδιοργάνωση του συστήματος γινοταν σε εβδομαδιαία βάση από τον προγραμματιστή της εταιρείας.Επίσης, καθώς η εταιρεία διατηρεί 2 υποκαταστήματα στην Αθήνα, είχε δημιουργηθεί δίκτυο που συνέδεε τα συστήματα των 2 υποκαταστημάτων. Δηλαδή οποιαδήποτε καταχώρηση γινόταν από το 1 κατάστημα, ενημερωνόταν αυτόματα το σύστημα του άλλου καταστήματος σε πραγματικό χρόνο.
m5030024-ΔΑΕΛΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

Ανώνυμος είπε...

m5040081 - Μπάμπαλη Λουκία

Για τη μελέτη των πληροφοριακών συστημάτων για τα ελληνικά δεδομένα ήρθα σε επαφή με ένα στέλεχος φαρμακευτικής εταιρείας.
Στην επιχείρηση χρησιμοποιείται σύστημα TPS, όπως άλλωστε και στις περισσότερες, για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Επίσης, υπάρχουν συστήματα MIS για τον καθορισμό του προϋπολογισμού της επιχείρησης καθώς και για να εξεταστούν τυχόν νέες επενδύσεις. Επίσης, υπάρχει σύστημα για τον έλεγχο των αποθεμάτων το οποίο όμως δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και χρησιμοποιηθεί συστηματικά δεδομένου ότι ακόμα προτιμάται να διεκπεραιώνονται οι εργασίες τηλεφωνικά. Ένα τέτοιο σύστημα θα διευκόλυνε ιδιαίτερα την επιχείρηση, ωστόσο πολλά είναι και τα φαρμακεία που δεν προτιμούν να έχουν τέτοιο σύστημα γιατί δε θέλουν να "δίνουν λογαριασμό"
για το τι κάνουν στις αποθήκες τους. Τέλος, η συγκεκριμένη εταιρεία έχει σύστημα για να ελέγχει το ωράριο των εργαζομένων. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας ρωτήσω:ποιό από τα συστήματα είπατε στο μάθημα ότι χρησιμοποιείται για αυτήν τη διαδικασία;ESS;
Η επιχείρηση θεωρεί σημαντικά για τη λειτουργία της όλα τα συστήματα που χρησιμοποιεί και μάλιστα από συζήτηση που είχα με το στέλεχος για τα υπόλοιπα ΠΣΔ συμπέρανα ότι η χρήση περισσότερων τετοιων συστημάτων θα ήταν σημαντικό εργαλείο. Ωστόσο, είναι δύσκολη η εφαρμογή τους και η εξοικείωση των εργαζομένων αλλά και των πελατών.

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτα Σκυλλάκου - 5050107

Η επιχείρηση την οποία προσέγγισα είναι η "Γερμανός ΑΒΕΕ". Η συγκεκριμένη επιχείρηση χρησιμοποιεί 4 πληροφοριακά συστήματα:
1) SRS (Singular Retail System): Το σύστημα αυτό υποστηρίζει τις λειτουργίες των πωλήσεων, της παραγγελιοδοσίας και του μάρκετινγκ. Συγκεκριμένα, οι υπάλληλοι του κάθε καταστήματος το χρησιμοποιούν για έκδοση αποδείξεων, οι αποθήκες για έλεγχο και αποστολή παραγγελιών και τα στελέχη του μάρκετινγκ για να εκδίδουν στατιστικές αναφορές. Είναι ένα σύστημα που εξυπηρετεί σε λειτουργικό (διευθυντές καταστήματος), διευθυντικό (διευθυντές τμημάτων) και στρατηγικό (γενικός διευθυντής) επίπεδο. Συνεπώς, είναι ένα σύστημα που περιλαμβάνει TPS, MIS και ESS.
2) CELL-SELL: Το σύστημα αυτό υποστηρίζει τις λειτουργίες των πωλήσεων (συνδέσεις internet), και το τμήμα οικονομικών για στατιστική και για έλεγχο & επίλυση των προβληματικών συνδέσεων. Χρησιμοποιείται από τους πωλητές και από τον οικονομικό διευθυντή (διευθυντικό επίπεδο). Άρα το σύστημα αυτό συνδυάζει TPS και MIS.
3) EPOS: Το σύστημα αυτό υποστηρίζει τις λειτουργίες των πωλήσεων. Συγκεκριμένα το χρησιμοποιούν οι υπάλληλοι και οι διευθυντές καταστημάτων (λειτουργικό επίπεδο) για νέες συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας. Το σύστημα αυτό εντάσσεται στην κατηγορία ΠΣ TPS.
4) INTRANET: Το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται από όλους τους εργαζόμενους του ομίλου (υπάλληλοι, διευθυντές, γενικός διευθυντής) και είναι μία βάση δεδομένων για όλα τα προιόντα της επιχείρησης και δίνει ως εκροές στατιστικές αναφορές. Χρησιμοποιείται σε λειτουργικό, διευθυντικό και στρατηγικό επίπεδο. Άρα, συνδυάζει TPS, MIS και ESS.

Ανώνυμος είπε...

m5030078-Μπράτος Αντώνης: Αναζήτησα πληροφορίες για τα ΠΣ που χρησιμοποιεί η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας (ΕΤΕ). Συγκεκριμένα το ΠΣ του λογιστηρίου ονομάζεται SAP και ανήκει στην κατηγορία των DSS, καθώς εκτός από τις συνήθεις λειτουργίες, όπως μισθοδοσία, μπόνους κ.ά, χρησιμοποιείται και για στοχοθεσία και απευθύνεται σε διοικητικά στελέχη. Πρόκειται για ERP σύστημα, κομμάτια του οποίου έχει αγοράσει η ΕΤΕ. Επίσης χρησιμοποιούν ένα MIS σύστημα με το όνομα Business Object που πρόκειται για ένα reporting system καταναλωτικής και κτηματικής πίστης. Στο σύστημα αυτό εισάγονται όλα τα στοιχεία δανείων και πωλήσεων και τα εξαγόμενα παρουσιάζουν την επίτευξη ή μη των στόχων που έχουν τεθεί. Ένα άλλο σύστημα που χρησιμοποιούν στην ΕΤΕ είναι αυτό της έγκρισης δανείων, το ΣΗΔΑΔ (εσωτερικό σύστημα), το οποίο και αυτό υπάγεται στην κατηγορία των DSS. Σε αυτό τα δεδομένα που εισάγονται είναι τα στοιχεία του πελάτη και τα χαρακτηριστικά του προϊόντος (δανείου) που τον ενδιαφέρει. Κατά την επεξεργασία εξετάζονται και άλλοι παράμετροι όπως αν ο πελάτης υπάγεται στο πρόγραμμα Τειρεσίας, άλλες υποχρεώσεις προς την ΕΤΕ ή άλλες τράπεζες και ένα scoring system. Τα αποτελέσματα που εξάγονται προτείνουν την έγκριση (και ως ποιο ποσό) ή την απόρριψη του δανείου. Τέλος, το on-line σύστημα συναλλαγών της ΕΤΕ ανήκει στην κατηγορία TPS, καθώς διαχειρίζεται καθημερινές συναλλαγές και απευθύνεται σε προσωπικό εκτελεστικού επιπέδου. Στο σύστημα αυτό εισάγονται στοιχεία όπως ο αριθμός λογαριασμού του πελάτη, τα ποσά που συναλλάσσονται, ημερομηνίες και άλλα συναφή και τα εξαγόμενα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την ολοκλήρωση των συναλλαγών και παρουσιάζουν τα στοιχεία όπως υφίστανται στη νέα τους πλέον κατάσταση.

Ανώνυμος είπε...

Βασίλεος Δαββέτας - 5050017

Η επιχείρηση που μελέτησα είναι το ξενοδοχείο ATHENS LYCABETUS. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο χρησιμοποιεί ένα πληροφοριακό σύστημα του οποίου το όνομα είναι SUNSOFT ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.
Το συγκεκριμένο ΠΣ εξυπηρετεί 3 λειτουργίες: τις πωλήσεις, τα οικονομικά και το λογιστήριο.
Όσον αφορά στις πωλήσεις χρησιμοποιείται από τους υπαλλήλους του bar για έκδοση αποδείξεων και από τους υπαλλήλους στη reception για κρατήσεις και κλείσιμο δωματίων. Σε αυτό το επίπεδο (λειτουργικό) μπορεί να περιγραφεί ως ένα TPS σύστημα.
Όσον αφορά το Λογιστήριο, χρησιμοποιείται από το λογιστή του ξενοδοχείου για την καταχώρηση λογιστικών δεδομένων και την έκδοση συγκεκριμένων αναφορών σχετικών με τη λογιστική κατάσταση της επιχείρησης. Λειτουργεί σε διευθυντικό επίπεδο και αποτελεί ένα MIS σύστημα.
Τέλος, όσον αφορα τα οικονομικά, χρησιμοποιείται από τον οικονομικό διευθυντή για έλεγχο των οικονομικών στοιχείων της επιχείρησης. Λειτουργεί και εδώ σε διευθυντικό επίπεδο και γι' αθτό το λόγο θεωρείται ένα MIS σύστημα.

Ανώνυμος είπε...

m5050111

Επικοινωνώντας με την εταιρεια "Συρματοσχοινοτεχνικη,Συνοδινος και Σια Ο.Ε.",που απασχολεί περίπου 30 υπαλλήλους,πήρα τις εξής πληροφορίες σχετικά με τα πληροφοριακά συστήματα που χρησιμοποιούν:
Σε λειτουργικό επίπεδο,χρησιμοποιείται ενα σύστημα TPS,το λεγόμενο PAY ROLL,το οποίο εξυπηρετεί αφένός μεν την λειτουργία του λογιστηρίου καθώς αφορά στη μισθοδοσία,αφ'ετέρου δε τη λειτουργία των ανθρώπινων πόρων καθώς παράλληλα αποτελεί και λεπτομερές αρχείο του προσωπικού της επιχείρησης.Επίσης, βασικό πρόγραμμα που χρησιμοποιει η επιχειρηση ειναι το Εμπορικό προγραμμα Control της Singular το οποίο τοποθετείται στην κατηγορία ΜΙS.Το σύστημα αυτό,σε διοικητικό επίπεδο,συνδιάζει διαχείριση-παρακολούθηση πωλήσεων και παρακολούθηση πελατολογιου(εξυπηρετώντας τη λειτουργια Πωλήσεις και Μαρκετινγκ), έλεγχο αποθεμάτων(λειτουργία Παραγωγής)καθώς και ανάλυση τιμολόγησης(συνδιασμός συστήματος DSS).Ενα ακόμη σύστημα MIS που χρήσιμο για την επιχείρηση είναι το Cash & Flow (χρηματοοικονομική ροή) μέσω του οποίου γίνεται καθορισμός του ετήσιου προύπολογισμού εξόδων.Επίσης, σε λειτουργικό επίπεδο υπάρχει σύστημα παρακολουθησης ημερήσιων εσόδων σε φύλλα Excell(TPS) το οποίο εξυπηρετεί τη Χρηματοοικονομική λειτουργία της εταιρείας καθώς και σύστημα παρακολούθησης του ωραρίου των εργαζομένων.
Ολα τα παραπάνω συστήματα είναι ζωτικά για την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης,ίσως με ιδιαίτερη έμφαση στο Εμπορικό Control που ελέγχει και εξυπηρετεί ποικίλες λειτουργίες της επιχείρησης.

Ανώνυμος είπε...

5050004-Αποστολάκη Ειρήνη

Στα πλαίσια της άσκησης, προσέγγισα ένα εκτελωνιστικό γραφείο.
Αρχικά, η συγκεκριμένη επιχείρηση χρησιμοποιεί ένα πληροφοριακό σύστημα TPS, στο οποίο εισάγονται τα λεπτομερή δεδομένα κάθε τρέχουσας καθημερινής συναλλαγής, δηλαδή τα πλήρη στοιχεία κάθε υπόθεσης εκτελωνισμού που λαμβάνει χώρα. Το TPS εξυπηρετεί την Χρηματοοικονομική λειτουργία σε συνδυασμό με αυτή των Πωλήσεων, καθώς επιτρέπει την παρακολούθηση του πελατολογίου και την ταμειακή διαχείριση της ημέρας μέσω της τιμολόγησης των πελατών με χρήση προκαθορισμένων τιμοκαταλόγων. Η διαχείριση και η παρακολούθηση των Πωλήσεων σε διοικητικό επίπεδο γίνεται με τη βοήθεια ενός συστήματος MIS. Με το σύστημα MIS τα στελέχη έχουν πρόσβαση στις καρτέλες, τα ισοζύγια αλλά και τα πλήρη στοιχεία τόσο των πελατών όσο και των συνεργατών της επιχείρησης, και επιπλέον είναι σε θέση να μελετούν διάφορα στατιστικά στοιχεία ανά χώρα προορισμού / προέλευσης, ανά μέσο / τρόπο μεταφοράς, ανά ποσοστό κέρδους υπόθεσης εκτελωνισμού κ.ά. Επίσης, σε χρηματοοικονομικό επίπεδο, αναρτάται μέσω του συστήματος το Βιβλίο εσόδων / εξόδων, η Συγκεντρωτική Κατάσταση Τιμολογίων και η Κατάσταση Επαγγελματικών Δαπανών, και επίσης πραγματοποιείται η Διαχείριση του Φ.Π.Α. Το σύστημα παρέχει στους χρήστες του και επιπρόσθετες διευκολύνσεις, όπως για παράδειγμα ο αυτόματος υπολογισμός των δασμών και των φόρων που απαιτούνται ανά διασάφηση, ο υπολογισμός των νομισματικών ισοτιμιών κ.ά.
Η επιχείρηση θεωρεί ζωτικά για τη λειτουργία της και τα 2 παραπάνω πληροφοριακά συστήματα. Οι πληροφορίες που παρέχει το TPS είναι απαραίτητες για να προκύψουν τα συμπεράσματα του MIS, τα οποία με τη σειρά τους είναι απαραίτητα προκειμένου να διατηρήσει την ανταγωνιστική της θέση.

Ανώνυμος είπε...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΠΟΣΙΟΥ - 5050070
Στο περιφερειακό Γενικό Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών στιςμέρες μας εργάζονται περίπου 1800 άτομα και μπορούν να νοσηλεύονται 500 άτομα στις αντίστοιχες διαθέσιμες θέσεις. Το κεντρικό κτίριο βρίσκεται στην πλατεία Αγ. θωμά στο Γουδή και διαθέτει ένα ακόμα παράρτημα στηνόδό Σεβαστουπόλεως για αιματολογικά περιστατικά τα οποία δε μπορούν να φιλοξενηθούν στο πρώτο κτίριο.
Προφανώς, σε ένα τέτοιο οργανισμό τα πληροφοριακά συστήματα είναι πολύπλοκα καθώς χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να εξυπηρετηθει το κοινό καλό της υγείας και για να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Πρώτο πληροφοριακό σύστημα είναι το ΙΑΣΙΣ μετηλεφωνική γραμμή 1564. Σ' αυτό ο ενδιαφερόμενος μπορεί να κλείσει τηλεφωνικά ραντεβού στο νοσοκομείο που τον ενδιαφέρει, με τον ιατρό που τον ενδιαφέρει χωρίς να μετακινηθεί ως το κισέ του νοσοκομείου. Η επαφή του ασθενή γίνεται με έναν αυτόματο τηλεφωνητή και ηχογραφημένα μηνύματα. Δεύτερο πληροφοριακό σύστημα είναι το ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ του Κ.Η.Υ.Κ.Υ. (Κέντρο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Κοινωνικών Υπηρεσιών). Στο σύστημα ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ είναι μηχανιγραφημένα τα προγράμματα που χρησιμοποιούνται από κάθε εργαζόμενο σε αντίστοιχο γραφείο. Δηλαδή, στο γραφείο κίνησης πληροφορίες εισάγονται για το ποιοι ασθενείς εισήγχθησαν και εξήγχθησαν από το νοσοκομείο και που φιλοξενήθηκαν. Στη φαρμακαποθήκη καθορίζονται τα είδη των φαρμάλων και η ποσότητα που παραγγέλνεται. Στο γραφείο των υλικών κρίνεται η κίνηση όλων των υλικών αναλωθέντων για την εύρωστη λειτουργία του νοσοκομείου. Στο γραφείο των νοσηλείων καθορίζονται τα έξοδα των ασθενών καθώς και οι χρεώσεις στα ταμεία των ασφαλισμένων. Επίσης, υπάρχει το σύστημα διατροφής που κρίνει με βάση τον κάθε ασθενή τι πρέπει να βγαίνει από την αποθήκη τροφίμων. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για την εφαρμογή των χειρουργείων όπου καθορίζονται ανάλογα με τα προκαθορισμένα χειρουργεία τα υλικά που χρειάζονται. Στο λογιστήριο καθορίζονται πως θα πληρωθούν οι προμηθευτές. Τέλος, σ' αυτό το μηχανογραφημένο σύστημα συγκαταλέγεται και το γραφείο προμηθειών όπου διοργανώνονται διαγωνισμοί (καθότι δημόσιος οργανισμός) και υπογράφονται συμβάσεις με τους προμηθευτές.Για οποιοδήποτε πρόβλημα με το σύστημα αρμόδιο είναι το Κέντρο Υπολογιστών του νοσοκομείου.
Το πληροφοριακό σύστημα για το προσωπικό αφορά το ποιους απασχολεί το νοσοκομείο, ως μόνιμους, έκτακτους, συμβασιούχους ή σε πρακτική, όμως, προς το παρόν δεν είναι μηχανογραφημένο.
Άρα, τα πληροφοριακά συστήματα που χρησιμοποιούνται είναι συστήματα πληροφοριών διοίκησης (MIS) καθώς επίσης συστήματα επεξεργασίας συναλλαγών (ΤPS).

Ανώνυμος είπε...

m5050081
Η ΕΑΣ ΑΒΕΕ απασχολεί 2000 άτομα και χρησιμοποιεί ένα Σύστημα Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων, το SAP ERP κι ένα πακέτο Διαχειρίσεως Προσωπικού Μισθοδοσίας, το Microsoft Money.
Συγκεκριμένα, το SAP ERP χρησιμοποιείται για τη διαχείριση προμηθειών, λογιστηρίου, αποθηκών, πωλήσεων, επιδομάτων, ποιοτικού ελέγχου, και για τον προγραμματισμό και τη διαχείριση της παραγωγής. Το Microsoft Money υποστηρίζει μόνο τη διαχείριση της μισθοδοσίας.
Όπως αντιλαμβανόμαστε, το SAP ERP στηρίζει το μεγαλύτερο μέρος των λειτουργιών της επιχείρησης και θεωρείται από αυτήν ως το πλέον ζωτικό σύστημα για τη λειτουργία της. Μελλοντικά μαλιστα, το Microsoft Money που στηρίζει όπως είπαμε τη διαχείριση μισθοδοσίας επρόκειτο ν'αντικατασταθεί από το SAP ERP στον τομέα αυτό.

Ανώνυμος είπε...

m5050045

Για την πραγματοποίηση της εργασίας επέλεξα να έρθω σε επαφή με μια οικογενειακή επιχείρηση που εμπορεύεται υφάσματα. Το όνομα της εταιρείας είναι ΠΑΙΒΑΝΑΣ Α.Ε.. Η συγκεκριμένη επιχείρηση αποτελείται από 3 καταστήματα στην περιοχή της Αργολίδας και απασχολεί 15 εργαζομένους.
Αρχικά, η επιχείρηση χρησιμοποιεί ένα σύστημα επεξεργασίας συναλλαγών (TPS). Όσον αφορά την λειτουργία του λογιστηρίου, χρησιμοποιεί ένα σύστημα μηνιαίας μισθοδοσίας και πληρωμών μέσω παρακολούθησης των ωραρίων αλλά και των υπερωριών των εργαζομένων της. Ακόμα όσον αφορά την λειτουργία των χρηματοοικονομικών γεγονότων, χρησιμοποιεί ένα σύστημα παρακολούθησης των ημερήσιων εσόδων και εξόδων σε καθένα από τα 3 καταστήματά της, μέσω καταγραφής των εσόδων και εξόδων σε φύλλα Excel.
Επίσης χρησιμοποιεί ένα πληροφοριακό σύστημα διοίκησης (MIS). Η λειτουργία των πωλήσεων στηρίζεται σε ένα σύστημα παρακολούθησης των ημερησίων πωλήσεων των 3 καταστημάτων της. Ακόμα, όσον αφορά την λειτουργία της παραγωγής, η επιχείρηση χρησιμοποιεί ένα πληροφοριακό σύστημα, το οποίο ενημερώνει για την κατάσταση των αποθεμάτων της αλλά έχει και την δυνατότητα να ελέγχει αυτά.
Τέλος, χρησιμοποιεί ένα σύστημα αξιολόγησης απόδοσης (DSS) των 3 καταστημάτων της, το οποίο την ενημερώνει για την συνολική εικόνα του κάθε καταστήματος.
Για τον λόγο ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση στηρίζεται κατά βάση στις πωλήσεις των προϊόντων της είναι εύλογο να θεωρεί ζωτικό για την εύρυθμη λειτουργία της το σύστημα το οποίο παρακολουθεί τις ημερήσιες πωλήσεις και των 3 καταστημάτων της.

Ανώνυμος είπε...

m5050060
Απευθύνθηκα σε μία εταιρεία η όποια ασχολείται με την πώληση καινούριων αυτοκινήτων, την Auto Marin A.E .Η επιχείρηση αύτη έχει τα καταστήματά της στο κέντρο της Αθήνας και απασχολεί συνολικά 60εργαζόμενους.Εκτος από την πώληση καινούριων αυτοκινήτων διαθέτει και συνεργείο.Η επιχείρηση αυτή χρησιμοποιεί ένα σύστημα επεξεργασίας συναλλαγων(TPS) το οποίο αφορά την καταγραφή των καθημερινών πωλήσεων καινούριων αυτοκινήτων,τις παραγγελίες ανταλλακτικών για το συνεργείο της καθώς και τον έλενχο της μισθοδοσίας της.Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά την λειτουργία του λογιστηρίου η εταιρεία με την χρήση του TPS μπορεί να καθορίσει σωστά την μηνιαία μισθοδοσία των υπαλλήλων της καθώς και τις υπερωρίες τους.Επίσης η λειτουργεία των πωλήσεων της διευκολύνετε με το TPS καθώς γίνετε άμεση και λεπτομερή καταχώρηση των νέων παραγγελειών.Τέλος το σύστημα επεξεργασίας συναλλαγών χρησιμοποιείται και για την καταχώρηση των πλήρης στοιχείων του κάθε εργαζομένου της(ηλικία,γνώσεις,σπουδές κτλ.)δηλαδή βοηθάει την λειτουργεία του ανθρώπινου δυναμικόυ.Τώρα όσον αφορά το πληροφοριακό σύστημα διοίκησης(MIS) η Auto Marin A.E χρησιμοποιεί ένα τέτοιο σύστημα για την καταγραφή τόσο των πωλήσεων σε αυτοκίνητα όσο και σε ανταλλακτικά αυτοκίνητων έτσι ώστε να γίνετε συγκρίση είτε με τους μηνιαίες είτε με τους ετήσιους στόχους που έχουν καθοριστεί άπο την δίοικηση της επιχείρησης.Έτσι χρησιμοποιώντας ένα MIS η διοίκηση της εταιρείας αυτής μπορεί να είναι γνώστης των αποτελεσμάτων της τόσο των οικονομίκων όσο και των πωλήσεων και να διαμορφώσει ανάλογη νέα στρατηγική ή να διατηρήση την ίδια.Αύτα τα δύο πληροφοριακά συτήματα έχουν σπουδαία σημασία για την εύρυθμη και επιτυχημένη λειτουργία της εταιρείας αυτης.Αύτο διότι το TPS βοηθάει στην καταγραφή των καθημερινών συναλλαγών της επιχείρησης οι οποίες είναι πολυ κρίσιμες και το MIS δίνει την ευκαιρία διαφόρων συγκρίσεων οι οποίες μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχουν καθώς μέσα από αυτές θα διαπιστωθεί η πορεία της επιχείρησης.

Ανώνυμος είπε...

m5050101-Ράπτη Μυρτώ
Στα πλαίσια της εργασίας απευθύνθηκα στον όμιλο εταιριών Σαράντης.Α.Ε.. Ο όμιλος έχει εταιρίες σε 8 χώρες. Κάθε εταιρεία απεικονίζει τις συναλλαγές της χρησιμοποιώντας σύστημα ERP. Ακόμα, χρησιμοποιεί WMS (Warehouse management), με το οποίο κάθε εταιρεία διαχειρίζεται τα αποθέματα της, αναφορικά με την παραλαβή τους, αποθήκευση τους και τη διακίνηση τους. Χρησιμοποιεί σύστημα SFA (Sales force automation) με το οποίο παραλαμβάνονται οι παραγγελίες των πελατών από τους πωλητές. Το software αυτό είναι εγκατεστημένο σε laptops ή σε PDA’s και βοηθάει να μεταφέρονται οι παραγγελίες από απόσταση στα κεντρικά της εταιρείας. Επίσης χρησιμοποιεί EDI (Electronic data interchange) με το οποίο οι πελάτες μπορούν να συνδεθούν από απόσταση με την εταιρεία και να τοποθετήσουν ηλεκτρονικά τις παραγγελίες τους χωρίς τη μεσολάβηση των πωλητών. Επίσης οι πελάτες ενημερώνονται on line για όλες της εξελίξεις μέσα στην εταιρεία και εκμεταλλεύονται σε πραγματικό χρόνο όλες τις προσφορές επί των προϊόντων. Τέλος, όλα τα ERP’s των εταιρειών ενημερώνουν κεντρικά πληροφοριακά συστήματα (BIA / Business Intelligence APPLICATIONS) σε επίπεδο Ομίλου όπως τα Business Viewer (Consolidation tool), Business Planner (Forecasting & Budgeting tool), Demand Requirements Planning (Optimization tool). Όλα τα ανωτέρω πληροφοριακά συστήματα υποστηρίζουν τις εξής λειτουργίες
1. Οικονομικό
2. Πωλήσεις
3. Marketing
4. Supply Chain (Εφοδιαστική αλυσίδα που σημαίνει Παραγωγή, Προμήθειες, Planning, Logistics)
5. HR (Ανθρώπινοι πόροι)
6. Administration (διοίκηση της εταιρείας).
Ο όμιλος κατατάσσει τα συστήματα αυτά με την εξής σειρά σπουδαιότητας:
1. SFA
2. ERP
3. WMS
4. BIA
5. EDI

Ανώνυμος είπε...

Έπειτα από επικοινωνία με τον Προϊστάμενο Μηχανογράφησης του Ομίλου Επιχειρήσεων Ι. Λάτση πληροφορήθηκα τα εξής:
Η επιχείρηση χρησιμοποιεί ευρέως πληροφοριακά συστήματα για την υποστήριξη των επιμέρους διευθύνσεών της. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει σύστημα TPS το οποίο υποστηρίζει τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού, το οποίο χρησιμοποιείται από τους αρμόδιους υπαλλήλους και έχει ως κύριο αντικείμενο τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του Ομίλου. Αντίστοιχο σύστημα χρησιμοποιεί και η διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων μέσω του οποίου υποστηρίζεται το πρόγραμμα δημοσίων σχέσεων του Ομίλου. Τα συστήματα αυτά είναι εκτελεστικού επιπέδου και εξασφαλίζουν την διεκπεραίωση των καθημερινών εργασιών που είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του Ομίλου.
Εκτός από αυτά τα συστήματα, στη Νομική Υπηρεσία, υπάρχει πληροφοριακό σύστημα το οποίο υποστηρίζει τις εφαρμογές ενός «ηλεκτρονικού δικηγορικού γραφείου». Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν οι εφαρμογές «ALMA» και η Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών «ΝΟΜΟΣ». Η πρώτη εφαρμογή αναλαμβάνει την αρχειοθέτηση όλων των δικαστικών και λοιπών σχετικών εγγράφων της Διεύθυνσης, ενώ διαθέτει και ειδικές καταχωρήσεις σχετικά με τη πορεία των υποθέσεων, τα δικαστήρια που αυτές δικάζονται, τους διαδίκους καθώς και την έκδοση της απόφασης. Η δεύτερη εφαρμογή εξυπηρετεί στην αναζήτηση της ελληνικής όσο και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και νομολογίας, εγκυκλίων και Υπουργικών Αποφάσεων. Όπως είναι φυσικό, οι δύο αυτές εφαρμογές χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τους δικηγόρους του τμήματος, ενώ ο προϊστάμενος του ενημερώνει την Ανώτατη Διοίκηση για την έκβαση κάθε υπόθεσης.
Ωστόσο, το πιο σημαντικό πληροφοριακό σύστημα του Ομίλου αποτελούν οι λογιστικές εφαρμογές που υποστηρίζουν τόσο την οικονομική όσο και την εμπορική διαχείριση, ενώ η χρήση του έχει ανατεθεί κατά κύριο λόγο σε λογιστές. Πρόκειται για ένα αμιγές MIS αφού πέρα από την ενημέρωση των απαραίτητων από τη νομοθεσία λογιστικών εγγραφών, το σύστημα αυτό διαθέτει και ένα κομμάτι με το οποίο σε τακτά χρονικά διαστήματα ο Οικονομικός Διευθυντής εκδίδει reports τα οποία αποστέλλονται στην Ανώτατη Διοίκηση.
5050102 - Χρήστος Ρουσσάκης

Ανώνυμος είπε...

Ο όμιλος επιχειρήσεων ΚΟΞΑΡΑΚΗΣ Α.Ε. έχει ως αντικείμενο την προώθηση πακέτων τηλεφωνίας και internet , πιστωτικών καρτών, την πώληση αυτοκινήτων και καλλυντικών. Έχουν δημιουργήσει ένα δικό τους πληροφοριακό σύστημα διοίκησης που καλύπτει όλες τις εσωτερικές του λειτουργίες. Μέσω αυτού γίνεται ο πελατειακός και προμηθειακός έλεγχος. Ελέγχονται δηλαδή πελατολόγια, πληρωμές, προσωπικό και πιο συγκεκριμένα καταχωρούνται όλοι οι νέοι πελάτες, παρακολουθείται η παραγωγή των πωλητών και καθορίζεται η μισθοδοσία τους. Με αυτό το σύστημα ελέγχονται οι παραγγελίες έτσι ώστε αν υπάρξει κάποια αλλαγή ή ακύρωση, ενημερώνονται αυτόματα οι καταστάσεις για την ατομική και τμηματική απόδοση, για την αντίστοιχη μισθοδοσία και τη συνολική παραγωγή του ομίλου. Ως βοηθητικό εργαλείο χρησιμοποιείται το excell , κυρίως για την εξαγωγή στατιστικών στοιχείων(ατομικών και τμηματικών). Τέλος, όσον αφορά στις εξωεπιχειρησιακές του συναλλαγές και δραστηριότητες, επικοινωνούν με απλά e-mail με τους συνεργάτες τους.
m5050114 - ΤΑΣΟΥΛΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Ανώνυμος είπε...

5050099
Η εταιρία στην οποία απευθύνθηκα για τη συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών έχει ως αντικείμενο την εμπορία καφέ και τη παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης. Καταρχήν, διαθέτει σύστημα TPS το οποίο χρησιμοποιείται για τη μηνιαία μισθοδοσία συμπεριλαμβανομένων των bonus, τη παρακολούθηση του πελατολογίου, τη ταμειακή διαχείριση της ημέρας και τα αρχεία του προσωπικού. Τα στοιχεία αυτά διαχειρίζονται αντίστοιχα από τον οικονομικό διευθυντή , το τμήμα πωλήσεων, το προϊστάμενο του λογιστηρίου και τον προϊστάμενο της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού. Το MIS χρησιμοποιείται για τη διαχείριση πωλήσεων από τον προϊστάμενο πωλήσεων και τον έλεγχο των αποθεμάτων από τον προϊστάμενο διαχείρισης παραγγελιών και αποθήκης. Επίσης, σε διοικητικό επίπεδο το εν λόγω σύστημα βοηθά στην κατάρτιση του προϋπολογισμού που αποτελείται από τους επιμέρους προϋπολογισμούς πωλήσεων και εξόδων. Με βάση αυτά τα στοιχεία οργανώνεται και το πλάνο επενδύσεων από τον οικονομικό και τον γενικό διευθυντή. Τέλος, το ESS ενσωματώνοντας όλα αυτά τα δεδομένα συμβάλλει στη στοχοθεσία, τη κατάρτιση του πλάνου της 5αετίας και τη πρόβλεψη των κερδών. Τα παραπάνω συστήματα υποστηρίζουν τις χρηματοοικονομικές λειτουργίες της επιχείρησης, τις πωλήσεις και τις λειτουργίες του ανθρώπινου δυναμικού ενώ από άποψη σπουδαιότητας ιδιαίτερα σημαντικά θεωρούνται τα συστήματα επεξεργασίας συναλλαγών μιας και αποτελούν τη κύρια πηγή πληροφόρησης των υπόλοιπων συστημάτων.

Ανώνυμος είπε...

Θεοδωροπούλου Χαραλαμπία Α.Μ.:m5050028
Όνομα εταιρίας: Neokem ΑΕ
Αριθμός εργαζομένων: 113
Τομέας δραστηριότητας επιχείρησης: Bιομηχανικά χρώματα

Ύστερα από επικοινωνία με τον υπεύθυνο μηχανοργάνωσης της εταιρίας Neokem κατάφερα να συλλέξω τα εξής στοιχεία όσον αφορά στα πληροφοριακά συστήματα που χρησιμοποιεί η εταιρεία:
α) ERP: Η ΝΕΟΚΕΜ ΑΕ, διαθέτει ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα ERP (Enterprise Resource Planning) με ενσωματωμένα modules όσον αφορά τα τμήματα διαχείρισης.
β) MRP: Ένα MRP (Manufacturing Resource Planning) τρέχει κάτω από ένα Module, όσον αφορά τα τμήματα της παραγωγής και των προμηθειών.
γ) CRM: To CRM (Customer Relationship Management) αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των πωλήσεων και του Marketing.
δ) WMS: Την λύση στις αποθήκες και τις διανομές της εταιρίας αποτελεί ένα WMS (Warehouse Management System)
ε) Η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού, διαθέτει ένα ξεχωριστό από το παραπάνω σύστημα διαχείρισης. Η κλασική Payroll εφαρμογή την βοηθάει να διαχειρίζεται συλλογικές συμβάσεις, μισθούς, bonus και άδειες εργαζομένων.
Με βάση τα λεγόμενα του υπεύθυνου της εταιρίας για τα πληροφοριακά συστήματα το πιο ζωτικό σύστημα για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης ειναι το MRP.Είναι το σύστημα που επηρεάζει κατά πολύ τη λειτουργία κάθε παραγωγικής μονάδας.Είναι το σύστημα που ξεκινά και βασίζεται πάνω του η δομή της παραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ο υπεύθυνος της Neokem "Η κοστολόγηση προϊόντων και η απόδοση των μηχανημάτων και των εργατών πολλές φορές εξαρτάται από το πόσο αποδοτικό είναι το πληροφοριακό σου σύστημα ή κατά πόσο το εκμεταλλεύεσαι..."

Ανώνυμος είπε...

Α.Μ: 5050041

Η «Δίοδος ΕΠΕ» χρησιμοποιεί ένα πληροφοριακό σύστημα μεταφορών και logistics, το οποίο λέγεται “ORIAN ATLAS”. Είναι ουσιαστικά ένα σύστημα TPS στο οποίο εισάγονται λεπτομερή δεδομένα συναλλαγών, τα οποία μετά από επεξεργασία δίνουν αναλυτικές αναφορές και καταστάσεις που τις χρησιμοποιούν οι υπάλληλοι και ο προϊστάμενος. Συνοπτικά, το μενού του συστήματος είναι το εξής:
Στα «Αρχεία» εισάγονται δεδομένα των πελατών, των προμηθευτών (μεταφορικές εταιρίες και ιδιώτες με αυτοκίνητα) και των οίκων εξωτερικού (εταιρίες και εργοστάσια εξωτερικού).
Στις «Συναλλαγές» εισάγονται δεδομένα στις μερίδες των μεταφορών (δηλαδή στοιχεία της φόρτωσης), τιμολόγια από άλλες εταιρίες και φορτωτικές οδηγών.
Επίσης, εισάγονται στοιχεία επιταγών και διαχείρισης παγίων.
Απ΄τα δεδομένα αυτά, έπειτα από επεξεργασία, εξάγονται ενημερωτικά αποτελέσματα στο μενού «Στατιστικά» για το ισοζύγιο υπηρεσιών και μερίδας και στο μενού «Πληροφορίες» απ’όπου εξάγεται συγκεντρωτική κατάσταση τιμολογίων προμηθευτών, πελατών για αγορές και πωλήσεις εμπορευμάτων, λήψη υπηρεσιών, καταβολή/είσπραξη αμοιβών, καταβολή/είσπραξη αποζημιώσεων κ.τ.λ.
Στο μενού «Βιβλία» εξάγονται αποτελέσματα επίσημα (που χρησιμοποιούνται και για την εφορία), όπως αναλυτικό/γενικό καθολικό, ημερολόγιο, ισοζύγιο πελατών/προμηθευτών/λογαριασμών.
Επίσης, όταν εισάγονται στα «Αρχεία» στις καρτέλες πελάτη/προμηθευτή τιμολόγιο και φορτωτική αντίστοιχα, το σύστημα εξάγει την απόδειξη της συναλλαγής.
Επιπλέον, από στοιχεία που εισάγονται στα «Αρχεία» και στις «Συναλλαγές», εξάγεται μία κατάσταση που δείχνει την πορεία της φόρτωσης και ένα συνοδευτικό έγγραφο για τον οδηγό (CMR) που περιέχει τη διεύθυνση φόρτωσης/αποστολής, ημερομηνία φόρτωσης κ.τ.λ.
Επιπρόσθετα, η εταιρία χρησιμοποιεί συστήματα γραφείου (DTS), όπως EXCEL για την εισαγωγή δεδομένων εισπράξεων, πληρωμών, συναλλαγών με τράπεζες για την ταμειακή διαχείριση της ημέρας. Επίσης, χρησιμοποιεί EXCEL και για τη διαμόρφωση του αρχείου του προσωπικού (μισθοδοσίες, άδειες, υπερωρίες κ.τ.λ).
Τέλος, το σύστημα λειτουργεί και ως MIS, αφού ο προϊστάμενος παρακολουθεί τον ετήσιο προϋπολογισμό και την πορεία των κερδών προκειμένου να πάρει αποφάσεις για μελλοντικές επενδύσεις (π.χ για το αν θα ανοίξει κάποιο υποκατάστημα σε κάποια άλλη πόλη).

Ανώνυμος είπε...

M5050044 – Kωνσταντίνος Κολιβάνης

Η εταιρεία με την οποία ήρθα σε επαφή ονομάζεται ATLANTIS και απασχολεί 12 εργαζομένους. Χρησιμοποιεί τέσσερα πληροφοριακά συστήματα τα οποία συνδέονται με τρεις λειτουργίες της επιχείρησης: τις πωλήσεις, τα χρηματοοικονομικά και τη παραγωγή.
Όσον αφορά, τη λειτουργία των πωλήσεων η εταιρεία χρησιμοποιεί 2 πληροφοριακά συστήματα. Το πρώτο είναι σύστημα TPS όπου εισάγονται οι παραγγελίες των προϊόντων προς πώληση και το δεύτερο είναι σύστημα MIS στο οποίο καταχωρούνται οι πωλήσεις της ημέρας.
Επίσης, υπάρχει ένα ακόμα MIS σύστημα. Ο υπεύθυνος, σε αυτό το σύστημα, καταχωρεί και ελέγχει της πωλήσεις της ημέρας. Το σύστημα αυτό αφορά την λειτουργία της παραγωγής.
Τέλος, το πληροφοριακό σύστημα που συνδέεται με τα χρηματοοικονομικά της εταιρείας, είναι ένα TPS σύστημα στο οποίο καταχωρούνται από το λογιστήριο τα έσοδα και τα έξοδα.
Μετά τη συζήτηση με τον υπεύθυνο της επιχείρησης μου έδωσε να καταλάβω ότι το πιο ζωτικό πληροφοριακό σύστημα είναι το TPS όπου καταχωρούνται οι παραγγελίες.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι ο Κολιβάνης Κων/νος με αριθμό μητρώου 5050044.Θα ήθελα να διορθώσω ένα λάθος μου στην εργασία για τις επιχειρήσεις.στην τρίτη παράγραφο στο σύστημα MIS καταχωρούνται τα αποθέματα και όχι οι πωλήσεις όπως αναφέρω λανθασμένα.Συγγνώμη για τη διόρθωση αλλα επειδή ανέβασα την εργασία μου μόλις λίγα λέπτα πριν θεώρησα οτι θα μπορέσετε να δεχθείτε την διόρθωση.

Ανώνυμος είπε...

m5050069
Η εταιρεία η οποία επισκεύτηκα ονομάζεται Metalaxis και αποτελεί εξουσιοδοτημένο διανομέα κάποιων καταξιωμένων εταιρειών,όπως volvo,honda,mitsubishi.Για την καλύτερη λειτουργείας της η εταιρεία χρησιμοποιεί κάποια πληροφοριακά συστήματα.Πιο αναλυτικά,διαθέτει ένα σύστημα TPS και ένα σύστημα MIS.Το σύστημα TPS αποτελεί τη βάση της πληροφοριακής δομής της επιχείρησης,δηλαδή μέσω αυτού συλλέγονται και καταγράφονται από τα διάφορα τμήματα στοιχεία για τις καθημερινές τυποποιημένες λειτουργείες της.Έτσι το TPS διαδραματίζει ζωτικής σημασίας ρόλο για τη διαχείρηση των πωλήσεων/αγορών,καθώς και για τους διάφορους προυπολογισμούς και τον προγραμματισμό παραγωγής,παραλαβών και παραδόσεων.Το σύστημα MIS εξυπηρετεί το διοικητικό,οργανωτικό επίπεδο εφοδιάζοντας τα διοικητικά στελέχη με κατηγοριοποιημένες πληροφορίες,που προέρχονται από συστήματα προηγούμενου επιπέδου ή αρχεία περασμένων χρήσεων.Και τα δύο συστήματα κρίνονται εξαιρετικής σημασίας,υπερέχοντας σε ένα βαθμό το TPS,καθώς στηρίζει τη λειτουργεία της εταιρείας σε καθημερινή βάση.Από την άλλη πλευρά βέβαια χωρίς τις συγκρίσεις που προσφέρει και το MIS η εταιρεία δε θα μπορούσε να κρίνει αντικειμενικά αν προοδεύει στην πάροδο των ετών.

Ανώνυμος είπε...

m5050073- Μπουμπλίνη Αικατερίνη

Η επιχείρηση την οποία προσέγγισα είναι η «ΛΗΤΩ ΜΑΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Α.Ε.» η οποία εδρεύει στο Ν.Ψυχικό και απασχολεί περί τους 250 εργαζόμενους.
Πιο συγκεκριμένα, τα συστήματα που χρησιμοποιούνται κατά βάση στην επιχείρηση είναι TPS και αφορούν:
1. Την καταχώρηση των χρεώσεων των πελατών καθώς και τη μεταβίβασή τους στο Λογιστήριο όπου γίνεται ο τελικός τους έλεγχος και εκδίδεται το τιμολόγιο. Τα στοιχεία αυτά βρίσκονται στην αρμοδιότητα του Οικονομικού τμήματος.
2. Την καταχώρηση των στοιχείων των παραγγελιών σε ειδικά για τo «ΛΗΤΩ» κατασκευασμένο πρόγραμμα από την Computer Team. Τα στοιχεία αυτά συμπληρώνονται από το δελτίο αποστολής της παραγγελίας και το τιμολόγιο, και αφορούν το τμήμα Μηχανογράφησης, στην αρμοδιότητα του οποίου βρίσκονται οι Προμηθευτές.
3. Την καταχώρηση των στοιχείων της μισθοδοσίας του Προσωπικού από εργαζόμενους της Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων. Τα τελευταία αυτά στοιχεία, λόγω της ευαισθησίας που τα διέπει, καταχωρούνται με τη μορφή ομαδοποιημένων δεδομένων, στα οποία έχουν πρόσβαση στελέχη από κάποιο επίπεδο τμημάτων και άνω.
Στο Μαιευτήριο χρησιμοποιείται επίσης ένα MIS που περιλαμβάνει συνοπτικά τις εισαγωγές των πελατισσών (τοκετούς κτλ.) με τη μορφή ποιοτικών δεδομένων, και τα Έσοδα, με τη μορφή ποσοτικών δεδομένων. Τα στοιχεία αυτά περνούν με τη μορφή text αρχείων, γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας (με τη χρήση του MS Office: Excel ή Access) και βρίσκονται στη διάθεση του Οικονομικού Διευθυντή, για τους ελέγχους που προβλέπονται.
Τέλος υπάρχει ένα σύστημα DSS, καθώς, ανάλογα με τις αποφάσεις και τις απαιτήσεις της Διοίκησης, ανατίθενται συγκεκριμένες εργασίες στα τμήματα, με σκοπό την παρουσίαση από τα τελευταία, συγκεκριμένων καταστάσεων -πέραν των αναλύσεων που εκδίδονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. μηνιαίες, τριμηνιαίες κτλ.). Οι καταστάσεις αυτές παρουσιάζονται ομαδοποιημένες και μπορεί να αφορούν ερωτήματα του τύπου: «ποσες οι γεννήσεις αγοριών το έτος 2005». Τα συγκεκριμένα αυτά στατιστικά στοιχεία και οι αναλύσεις προκύπτουν έπειτα από αίτημα της Διοίκησης και αποτελούν σημαντική πηγή πληροφορίας για τη λήψη των αποφάσεων του Μαιευτηρίου, ενώ βοηθούν και στις αποφάσεις του τμήματος Μάρκετινγκ, που μπορεί να αφορούν την έκδοση περιοδικού εντύπου και τη διεξαγωγή μελλοντικών ερευνών.

Ανώνυμος είπε...

Σιαματά Αθηνά - m5050106

Η επιχείρηση με την οποία ήρθα σε επαφή είναι η γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ. Στη ΜΕΒΓΑΛ χρησιμοποιούνε ένα ERP σύστημα το λεγόμενο SAP το οποίο αποτελείται από επιμέρους συστήματα TIPS k MIS.Συγκεκριμένα χρησιμοποιούν το F.I.(FINANCIAL) το οποίο εξυπειρετεί τη χρηματοοικονομική λειτουργία της επιχείρησης κ χρησιμοποιείται από διευθυντές κ στελέχη τησ πρώτης γραμμής για την έκδοση τιμολογίων, αποδείξεων πληρωμών, κοστολόγηση προιόντων κλπ., το H.R.(HUMAN RESOURCES) το οποίο αφορά το αωθρώπινο δυναμικό για την έκδοση μισθοδοσίας κ την αξιολόγηση του των εργαζομένων κ χρησιμοποιείται από διευθυντές κ στελέχη της πρώτης γραμμής, το P.I.(PRODUCTION) το οποίο εξυπηρετεί τη λειτουργία της παραγωγής για τον έλεγχο των αποθεμάτων κ την παραγωγή των προϊόντων κ χρησιμοποιείται από διευθυντές μέσου επιπέδου, το M.M.(MATERIAL MANAGEMENT) το οποίο χρησιμοποιείται από την αρχική αίτηση αγοράς μέχρι κ την τελική αγορά του προϊόντος κ τη διαχείρηση των αποθεμάτων κ όσον αφορά το οικονομικό κόστος της αποθήκευσής των εμπορευμάτων κ το οποίο χρησιμοποιείται από διευθυντές μέσου επιπέδου καθώς και ένα σύστημα που χρησιμοποιείται για τις πωλήσεις των υποκαταστημάτων κ ενημερώνει τον οικονομικό διευθυντή όπωσ επίσης κ ένα σύστημα που συλλέγει στατιστικά στοιχεία πωλήσεων κ ενημερώνει τους διευθυντές μέσου επιπέδου σχετικά με την πορεία των πωλήσεων της επιχείρησης.(εδώ θέλω να ρωτήσω αν αυτό το τελευταίο σύστημα ανήκει στα MIS ή στα DSS). Επίσης η επιχείρηση μου είπε ότι ενώ αρχικά χρησιμοποιούσε ένα σύστημα A/S400 κ στη συνέχεια χρησιμοποίησε το A/S400 σε επικοινωνία με το SAP τελικά κατέληξε στο SAP γιατί της δίνει καλύτερη πληροφόρηση.

Ανώνυμος είπε...

Η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Kantor Management Consultants στην οποία απευθύνθηκα χρησιμοποιεί ΠΣ που σε γενικές γραμμές εντάσσονται στην κατηγορία των MIS. Αυτά μπορούν να χωριστούν σε δύο κύριες κατηγορίες: το σύστημα KEIS (Kantor Enterprise Information Systems), το οποίο περιλαμβάνει προγράμματα τύπου SAP και άλλα ξεχωριστά συστήματα που εξαρτώνται ως ένα βαθμό απο το KEIS. Το SAP αποτελείται από δύο βασικά συστήματα: το R/3 και το BW. Το R/3 είναι το βασικό σύστημα που περιλαμβάνει εργαλεία για τον έλεγχο των δραστηριοτήτων, τα projects της εταιρείας, τον έλεγχο, την κοστολόγηση έργων, τα χρηματοοικονομικά, τις πωλήσεις και τη διανομή, τη διαχείρηση υλικού και τους ανθρώπινους πόρους. Το BW είναι ένα αποθετήριο δεδομένων που χρησιμοποιείται για τη σύνταξη των αναφορών του SAP. Άλλα συστήματα περιλαμβάνουν λογισμικό WEB-SPHERE που χρησιμοποιηθήκε για τη διαμόρφωση του εταιρικού portal, των διαγραμμάτων ροής εργασιών, και του συστήματος email και webmail της εταιρείας. Τέλος άλλες εφαρμογές περιλαμβάνουν τις αναφορές διαχείρισης χρόνου, τον οικονομικό έλεγχο και τον προϋπολογισμό και το business plan της επιχείρησης. Όλα τα συστήματα είναι αλληλεξαρτώμενα και ολοκληρωμένα μεταξύ τους, αν και η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Χάρη στην ολοκλήρωση έχει παρατηρηθεί μείωση λαθών καθώς η πληροφορία εισέρχεται μία φορά, και επειδή η σημαντική πληροφορία βρίσκεται online και είναι προσβάσιμη από τα στελέχη σε οποιοδήποτε από τα γραφεία της εταιρείας και αν βρίσκονται, βοηθά πολύ στον έλεγχο των μεσαίων στελέχων από τα ανώτερα, στην υποστήριξη και την επίλυση αποριών. Ακόμη προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στην τήρηση του προϋπολογισμού και εν γένει τις εγκρίσεις και με σωστό στήσιμο του συστήματος, σωστή τροφοδοσία και συνεργασία μεταξύ των στελεχών έχει παράσχει σημαντική βοήθεια σε μια εταιρεία όπως η Kantor με μεγάλη γεωγραφική διασπορά (Αθήνα, Θεσσαλονική, Λονδίνο, Βρυξέλλες, Βαρσοβία, Βουκουρέστι) και μεγάλη πολυπλοκότητα στα εκτελούμενα έργα. Μητροπούλου Ειρήνη 5050062

Ανώνυμος είπε...

Υστερα από προσέγγιση του οργανισμού ΟΤΕ,μερικά από τα πολυάριθμα πληροφοριακά συστήματα που χρησομοποιεί για τη διεκπεραίωση των εργασιών είναιτα ακόλουθα:τα πληροφοριακά συστήματα Ήφαιστος και Jeniva ,τα οποία είναι συστήματα υποστήριξης αποφάσεων DSS και χρησιμοποιούνται για κοστολόγηση πωλήσεων και ανάλυση τιμολόγησης,το πληροφοριακό σύστημα TPS που χρησιμοποιείται από το τμήμα Λογιστηρίου και αφορά τη μισθοδοσία των υπαλλήλων και μέσω του λογιστικού προγράμματος ERP χειρίζεται τα οικονομικά του οργανισμού, το σύστημα WCRM, το οποίο ενημερώνεται από το τμήμα μηχανογράφησης για τις περιπτώσεις φορητότητας που έχουν ολοκληρωθεί και που αυτόματα ενημερώνουν τη βάση του τμήματος Ι.Ν (Intelligent Network),το πληροφοριακό σύστημα CRM που χρησιμοποιείται για παραγγελιοληψία,ειδικά προγράμματα "αποθήκες" που καθοδηγούνται από συστήματα MIS και είναι υπεύθυνα για τη διαχείριση των πωλήσεων και των αποθεμάτων, σύστημα TPS,το οποίο περιλαμβάνει αρχεία των υπαλλήλων ,τα προσωπικά τους στοιχεία και τυχόν απουσίες(ρεπό,άδειες),σύστημα WONS που χρησιμοποιεί καρτέλες λογαριαμών για τυχόν βλάβες τηλεφώνων,μη επιδιορθώσεις ή κατάργησης τηλεφώνου, ενώ,τέλος, το πληροφοριακό σύστημα ESS θα υπάρξει μελλοντικά για να διαχειρίζεται προβλέψεις προϋπολογισμών και τάσεις πωλήσεων πακέτων τηλεφωνίας.m5050053

Ανώνυμος είπε...

Τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών ΤΖΑΝΕΤΟΣ Α.Ε. χρησιμοποιούν ως πληροφοριακό σύστημα διοίκησης το πρόγραμμα ΕΠΑΦΟΣ. Το σύστημα αυτό έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες φροντιστηρίων. Σε αυτό καταγράφονται τα στοιχεία των μαθητών, διαμορφώνονται οι καρτέλες των διδάκτρων, ρυθμίζονται οι πληρωμές των μαθητών και οι αμοιβές των καθηγητών και κόβονται οι αντίστοιχες αποδείξεις. Επίσης μέσω αυτού του προγράμματος γίνεται και ο καθορισμός των τμημάτων. Ακόμη δίνονται οι απαραίτητες βεβαιώσεις σπουδών και πιστοποιήσεις παρακολούθησης σε όσους μαθητές το επιθυμούν ανάλογα με την πορεία τους. Για τη λειτουργία του εν λόγω προγράμματος, απαραίτητη είναι η εγκστάσταση του Microsoft Office. Το πρόγραμμα αυτό,ως ειδικά διαμορφωμένο για φροντιστήρια, καλύπτει απόλυτα όλες τις ανάγκες ενός φροντιστηρίου και δίνει λύσεις σε κάθε πιθανό πρόβλημα που μπορεί να προκύψει.
m5050121 - ΤΣΑΚΑΛΗ ΑΡΙΑΔΝΗ

Ανώνυμος είπε...

m5050085
Επικοινώνησα με τον υπεύθυνο μιας ξενοδοχειακής μονάδας, η οποία απασχολεί περίπου 70 υπαλλήλους. Η εν λόγω επιχείρηση χρησιμοποιεί τα συστήματα TPS και MIS. O λογιστής χρησιμοποιεί το TPS για λειτουργίες όπως τη μισθοδοσία, την εισαγωγή δεδομένων από τιμολόγια, τις καρτέλες με τους λογαριασμούς, το αναλυτικό και γενικό καθολικό. Ο Main Coureur χρησιμοποιεί κι αυτός το TPS σε λειτουργίες όπως η Main Courante(M/C), το βιβλίο πόρτας(εικόνα του ξενοδοχείου σε καθημερνή βάση), οι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και το ισοζύγιο. Το MIS χρησιμοποιείται από την υπεύθυνη κρατήσεων για να καταχωρεί τις κρατήσεις και τα δωμάτια ενώ παράλληλα φορτώνονται όλα τα παραπάνω δεδομένα σε καθημερινή βάση προκειμένου να προκύψουν στατιστικά στοιχεία σε μηνιαία, τριμηνιαία, ετήσια κλπ βάση.

Ανώνυμος είπε...

m5040095
Στο τμήμα του ΟΤΕ όπου εργάζομαι, χρησιμοποιούνται 3 πληροφοριακά συστήματα. Τα 2 από αυτά τα συστήματα, τα διαχειρίζονται οι front office υπάλληλοι και είναι TPS καθώς διαχειρίζονται τις συναλλαγές με τους πελάτες. Συγκεκριμένα τα ονόματα των 2 συστημάτων είναι WOMS και ΔΕΛΦΟΙ. Το πρώτο καταχωρεί αιτήσεις των πελατών που μπορεί να αφορούν απόκτηση νέων προιόντων, κατάργηση άλλων, κλπ..Το δεύτερο σύστημα καταχωρεί βλάβες και συνδέεται με συστήματα άλλων τμημάτων, πχ. των τεχνικών. Όσον αφορά το πρώτο σύστημα, αυτό συνδέεται με τον ΠΡΟΜΗΘΕΑ, όπου στέλνει και τις αιτήσεις που χρειάζονται επιπλέον επεξεργασία. Το τελευταίο σύστημα είναι επιπέδου γνώσης(KWS) και το διαχειρίζονται οι back office υπάλληλοι. Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ συνδέεται επίσης με συστήματα άλλων τμημάτων για ανταλλαγή δεδομένων. Φυσικά όλα τα συστήματα είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό, αφού μάλιστα συνδέονται με άλλα συστήματα ή μεταξύ τους, για ανταλλαγή δεδομένων.

Ανώνυμος είπε...

m5050057
Για τις εκδόσεις Πατάκη το πιο ζωτικό ΠΣ που χρεισιμοποιούν είναι to ERP OPTISOFT
Ένα ERP που καλύπτει τις ανάγκες Εμπορικής και λογιστικής διαχείρισης αλλά και της Μισθοδοσίας .
Επίσης περιέχει ενσωματωμένο MIS.
Για τις on line συνναλαγές χρησιμοποιεί το SHOP-key ένα ΠΣ που ανήκει στα CMS

Ανώνυμος είπε...

m5050039
Εγώ ασχολήθηκα με τη Unicef που είναι επιχείρηση-οργανισμός. Η αλήθεια είναι ότι προκειται για μια μικρή επιχείρηση, που αποσχολεί γύρω στα δέκα άτομα. Μιλώντας λοιπόν με μία εργαζόμενη του τμήματος Marketing μου ανέφερε πως το Πληροφοριακό Σύστημα που χρησιμοποιούν στη Unicef ονομάζεται "S1 ΠΑΝΟΡΑΜΑ". Το συγκεκριμένο λοιπόν πρόγραμμα εκτελεί πολλές από τις λειτουργίες της επιχείρησης όπως για παράδειγμα πωλήσεις, λογιστικά, αποθήκη προϊόντων, πελατολόγιο, πακέτα εισπράξεων. Το συγκεκριμένο Πληροφοριακό Σύστημα μπορεί να χαρακτηριστεί ως TPS αλλά και MIS καθώς χρησιμοποιείτε εξίσου και από τους υπαλλήλους-πωλήσεις, αποθήκη, πελατολόγιο-καθώς επίσης και σε διευθυντικό επίπεδο από τα ανώτερα στελέχη-λογιστήριο, εισπράξεις.

Ανώνυμος είπε...

A.M: 5030029

Η εταιρία Bonito Α.Ε.Β.Ε, με την οποία ήρθα σε επαφή, δραστηριοποιείται στην παραγωγή παγωτού εδώ και 30 χρόνια. Στους πελάτες της συγκαταλέγονται ζαχαροπλαστεία, αρτοποίεια,επώνυμες αλυσίδες super market, κ.ά. Στα πλαίσια της μελέτης μας, επισκέφθηκα την ανωτέρω εταιρία προκειμένου να διαπιστώσω τι είδους πληροφοριακά συστήματα χρησιμοποιεί. Έπειτα από από συνέντευξη με τον γενικό διευθυντή της εταιρίας, διαπίστωσα πως η επιχείρηση χρησιμοποιεί έναν τύπο πληροφοριακού συστήματος και συγκεκριμένα τα Συστήματα Επεξεργασίας Συναλλαγών (TPS). Ειδικότερα, η εταιρία κάνει χρήση ενός συστήματος επεξεργασίας συναλλαγών μισθοδοσίας, ονόματι "Anaconda". Το συγκεκριμένο πληροφοριακό σύστημα παρέχει παράλληλα τη δυνατότητα παρακολούθησης των ημερήσιων ωρών εργασίας των εργαζομένων. Εκτός από το συγκεκριμένο πληροφοριακό σύστημα, το λογιστήριο της εταιρίας κάνει χρήση του προγράμματος "Eurofasma". Πρόκειται για ένα πληροφοριακό σύστημα επεξεργασίας συναλλαγών λογιστηρίου μέσω του οποίου παρακολουθούνται οι χρηματικές ροές της επιχείρησης όπως πληρωμές σε προμηθευτές, εισπράξεις από πελάτες και αναφορές χρεογράφων. Κλέινοντας, συμπεραίνουμε πως στη σημερινή έντονα παγκοσμιοποιημένη και ανταγωνιστική οικονομία, η υπό μελέτη εταιρία θα πρέπει να προχωρήσει στην ανάπτυξη αρχικά πληροφοριακών συστημάτων διοίκησης και υποστήριξης αποφάσεων και στη συνέχεια στην ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης διοίκησης γεγονός που θα της προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα στο σχεδιασμό της άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ανώνυμος είπε...

m5050022

Εταιρεία: MASTER S.A.
Αριθμός Υπαλλήλων: 51
Δραστηριότητα: Εισαγωγές και Χονδρεμπόριο Ενδυμάτων και Υποδημάτων.

Η εταιρεία MASTER S.A. χρησιμοποιεί 3 TPS συστήματα:
1)Το ένα χρησιμεύει στην καταχώρηση τόσο των παραγγελιών της προς τους προμηθευτές, όσο και αυτών των πελατών της.
2)Το δεύτερο χρησιμοποιείται από το λογιστήριο, όπου και παρακολουθούνται όλοι οι λογαριασμοί και οι συναλλαγές της επιχείρησης σε απλά αρχεία excel. Εκεί παρακολουθείται και η μισθοδοσία των υπαλλήλων.
3)Το τελευταίο είναι ένα TPS για την παρακολούθηση της αποθήκης και των αποθεμάτων. Εκεί καταγράφεται κάθε τι που μπαίνει ή βγαίνει από την αποθήκη με τα ακριβή στοιχεία χρόνου.
Τα 3 αυτά TPS τα χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον οι κατώτεροι υπάλληλοι.

Παράλληλα η εταιρεία Χρησιμοποιεί και ένα MIS σύστημα σε συνεργασία με τα 3 TPS συστήματα. Το MIS χρησιμοποιείται από τα μέλη της διοίκησης για να εξάγουν συνοπτικές αναφορές σε σχέση π.χ. με τις πωλήσεις, με τα έξοδα για μισθοδοσία κ.α. Τους παρέχει τη δυνατότητα να κατασκευάσουν απλά διαγράμματα για κάθε στοιχείο και έτσι μπορούν να κάνουν και διαχρονικές συγκρίσεις των στοιχείων. Τουλάχιστον μια φορά το χρόνο η επιχείρηση ανακοινώνει στους εργαζόμενους αυτά τα στοιχεία σ' ένα meeting και τους ενημερώνει για την πορεία της επιχείρησης και για τις μελλοντικές ενέργειες με βάση αυτά τα στοιχεία.

Ανώνυμος είπε...

5050083
Σε μια μεγαλη εισαγωγική επίπλων , με την οποία ήρθα σε επαφή, μου είπαν ότι χρησιμοποιούν τρία TPS πληροφοριακά συστήματα:
1)το πρώτο χρησιιμοποιείτα από το λογιστήριο και το χειρίζεται ο υπεύθυνος μισθοδοσίας και όπου παρακολουθούνται οι τρέχουσες καθμερινές συναλλαγές της επιχείρησης και η μισθοδοσία των εργαζομένων.
2)το δεύτερο είναι ένα πληροφοριακό σύστημα για την επαξεργασία των πωλήσεων και των παραγγελιών όπου παρακολουθούντα καθημερινά οι πωλήσεις και προσαρμόζονται οι αλλαγες των τιμών.
3) τέλος, το τρίτο σύστημα TPS έχει να κάνει με την διαχείρηση των αποθήκων και των αποθεμάτων. Δια μέσου αυτού παρακουλουθούνται οι παραγγελίες και αναπληρώνονται τα αποθέματα.Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούνται τα αποθέματα τόσο με την εισαγωγή μιας παραγωγής κατά παραγγελία, καθώς και με την παροχή γρήγορων και ακριβών πληροφοριών στους προμηθευτές .Σε αυτό το σύστημα πρέπει να ενέχει και ένα σύστημα MIS το οποίο χειρίζονται στελέχοι της ανώτερης διοίκησης και οι οποίοι στέλνουν και ελέγχουν τις εντολές.
Κλείνοντας να επισημάνω ότι στην εταιρία υπάρχει μια συνεργατική πλατφόρμα η οποία στηρίζει την επικοινωνία και την συνεργασία ανάμεσα στα κεντρικά γραφεία και τις εκθέσεις των επίπλων και τις αποθήκες.Η πλατφόρμα αυτή παρέχει στα μέλη της ηλεκτρονικούς πίνακες ανακοινώσεων για νέες παραγγελίες,νέουα κωδικούς και e-mail.

Ανώνυμος είπε...

5050029
Σε μια αλυσίδα παραγωγής αρτοσκευασμάτων (pastry shops), στην οποία και εργαζόμαι, η οποία έχει 9 υποκαταστήματα σε όλη την Αττική, χρησιμοποιεί 3 απλά TPS.
Το πρώτο έχει να κάνει με την μισθόδοσία των υπαλλήλων,τις υπερωρίες τους,τους λόγους απουσίας τους , την απόδοσή τους και τις συναλλαγες των υποκαταστημάτων.
Το δεύτερο το χειρίζεται η διόκηση και με αυτό καθορίζει τα ωράρια των υπαλλήλων στα διάφορα υποκαταστήματα σε εβδομαδιαία βάση.
Το τρίτο είναι ένα σύστημα TPS ελέγχου ποιότητας το οποίο χειρίζεται ο Υπέθυνος Παραγωγής και Διασφάλισης Ποιότητας και παρακολουθεί τόσο την υγιεινή των παραγώμενων προιόντων όσο και του χώρου των καταστημάτων και των ψυγείων.

Ανώνυμος είπε...

m5050093

Μία από τις μεγαλύτερες χαρτοβιομηχανίες της Βορείου Ελλάδας, με διοικητικό στέλεχος της οποίας επικοινώνησα χρησιμοποιεί τα εξής Πληροφοριακά συστήματα. Το TPS είναι το πληροφοριακό σύστημα που χρησιμοποιεί για τη λήψη αποφάσεων μάρκετινγκ, τη λειτουργία του λογιστηρίου και τον προγραμματισμό της ημερήσιας παραγωγής. Η διαχείριση του πελατολογίου, η μηνιαίες μισθοδοσίες και οι πληρωμές μπορούν και λειτουργούν χάρη στο σύστημα TPS, το οποίο διαχειρίζεται ένας κατώτερος υπάλληλος από το αντίστοιχο τμήμα της επιχείρησης, μάρκτινγκ, προσωπικού, οικονομική διεύθυνση. Επιπλέον η επιχείρηση χρησιμοποιεί το πληροφοριακό σύστημα DTS για την κοστολόγηση των προιόντων της και για τον συνεχή έλεγχο της ποιότητας παραγωγής των προιόντων σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας. Στο διοικητικό επίπεδο η επιχείρηση χρησιμοποιεί τα Συστήματα υποστήριξης αποφάσεων DSS. Εξειδικευμένα στελέχη από τον χώρο της πληροφορικής χρησιμοποιούν αυτά τα συστήματα και παράγουν πληροφορία που θα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια από τα διοικητικά ανώτερα και ανώτατα στελέχη της επιχείρησης για τη λήψη αποφάσεων που αφορούν κατά πόσο οι χονδρέμποροι και γενικά οι ενδιάμεσοι κρίκοι της αλυσίδας εφαρμόζουν αποδοτικές ενέργειες προώθησης στα προιόντα της εταιρίας. Η συγκεκριμένη χαρτοποιία απασχολεί 212 υπαλλήλους και η θέση της στον κλάδο των χαρτοβιομηχανιών είναι αρκετά ισχυρή.

Ανώνυμος είπε...

m5050151-Μαρία Μιχαήλ

Πρόκειτε για την εταιρεία διάθεσης αφορολόγητων ειδών στα αεροδρόμια
Λάρνακας και Πάφου.
Η εταιρεία διαθέτει τμήμα Πωλήσεων, τμήμα Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, Λογιστήριο και 2 υπεύθυνους Πληροφοριακών Συστημάτων.
Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται παρακάτω δόθηκαν από τον υπεύθυνο Πληρφοριακών Συστημάτων της εταιρείας.
Η εταιρεία έχει βέβαια TPS αλλά και MIS τα οποία συνυπάρχουν κάτω από ένα ενιαίο σύστημα το οποίο ονομάζεται ERS(Enterprice Retail System).
Στο μεγαλύτερο βαθμό πρόκειτε για ένα TPS σύστημα το οποίο λειτουργεί όπως περιγράφεται παρακάτω:
Κατ' αρχήν στο σύστημα είναι καταχωρημένοι οι κωδικοί των προϊόντων, τα στοιχεία των προμηθευτών και των locations(αποθήκες, καταστήματα).
Στο σύστημα υπάρχουν στοιχεία για τα stocks τα οποία ενημερώνονται από το ταμείο με την πραγματοποίηση κάθε πώλησης.
Βάση αυτών των στοιχείων οι buyers του τμήματος Πωλήσεων κάνει σχεδόν κάθε βδομάδα τις απαραίτητες παραγγελίες στους προμηθευτές.
Ένα υποσύστημα είναι αυτό του υπολογισμού των μισθών των υπαλλήλων όπου εκεί βρίσκονται καταχωρημένα τα στοιχεία όλων των υπαλλήλων όπως κλίμακα,κοινωνικές ασφαλίσεις, overtime, ιατρική περίθαλψη κτλ.
Οι ώρες άφιξης και αναχώρησε των εργαζομένων(κατώτερου επιπέδου) καταγράφονται σε καρτέλλα την οποία κτυπούν κάθε φορά οι εργαζόμενοι. Τα στοιχεία αυτά απλά καταγράφονται στην excel.
Προφανώς το υποσύστημα αυτό υποστηρίζει τις λειτουργίες του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού αλλά και του Λογιστηρίου για την έκδοση των επιταγών αμοιβής.
Ένα άλλο υποσύστημα είναι αυτό που υποστηρίζει αποκλειστικά τη λειτουργία του Λογιστηρίου.
Εκεί είναι καταχωρημένα τα στοιχεία προμηθευτών, οι τιμές των προϊόντων που παραλαμβάνονται και τα σχετικά τιμολόγια της παραγγελίας καθώς επίσης και οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν για τις ημερομηνίες πληρωμής των προμηθευτών.
Τέλος,κι εδώ πρόκειτε για MIS σύστημα, μέσω των συγκεντρωτικών πληροφοριών(από όλα τα υποκαταστήματα: αrrivals και derpurturs stores Λάρνακας, derpurtures store Πάφου) του ERT γίνεται έλεγχος απόδοσης κάθε προϊόντος με τη χρήση μιας ειδικής φόρμας η οποία περιλαμβάνει unique number προϊόντος, περιγραφή, προμηθευτή, κόστος, τιμή πώλησης, φόρους και ύψος πωλήσεων.
Έτσι γίνεται και ο υπολογισμός του κέρδους.
Οι αναφορές που προκύπτουν από αυτή τη φόρμα μοιράζονται και μελετούνται από τους senior buyers, τον Διευθηντή Πωλήσεων και τον Γενικό Διευθυντή.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Πληροφορικών Συστημάτων κάθε μέρος του συστήματος είναι ζωτικής σημασίας για την αποδοτική λειτουργία της εταιρείας αφού τα συστήματα είναι αλληλοεξαρτώμενα και εξυπηρετούν πολλαπλές λειτουργίες.

Ανώνυμος είπε...

m5050103

Η πολυεθνική GSK(Glaxo SmithKline)χρησιμοποιεί πολλές κατηγορίες Π.Σ.Σε λειτούργικό επίπεδο υπ'αρχουν 3 ΤPS συστήματα,το HRMS για τη μισθοδοσία στο οποίο καταγράφονται τα στοιχεία των εργαζομένων,οι μισθοί τους,καθώς και οι φόροι,οι εργοδοτικές εισφορές και οι κρατήσεις υπέρ ταμείων(οικονομική διεύθυνση και διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού),το Peoplesoft που είναι ένα αρχείο με στοιχεία εργαζομένων(διοίκηση Ανθρ. Δυναμικού) και το Global Supply Chain που κάνει materials resource planning,δηλαδή τοποθέτηση παραγγελιών στα εργοστάσια παραγωγής(τμήμα Διανομής και Διαχείρησης Αποθεμάτων-Logistics).H GSK χρησιμοποιεί σε επίπεδο διοικητικό ένα ολοκληρωμένο σύστημα υποστήριξης των λειτουργιών της επιχείρησης,το SAP το οποίο είναι MIS αλλά περιλαμβάνει και διαδικασίες επιπέδου TPS.Συγκεκριμένα, την παραγγελιοληψία(ΤPS διαδικασία),την τιμολόγηση και την παρακολούθηση των πωλήσεων,την κοστολόγηση,ένα λογιστικό σύστημα τήρησης Γενικής και Αναλυτικής Λογιστικής,την παρακολούθηση εξόδων ανά κέντρο κόστους και σύγκριση με το ετήσιο πλάνο,τον προϋπολογισμό των πωλήσεων,τη δημιουργία παραγγελιών προς τους προμηθευτές οι οποίες εγκρίνονται από σύστημα εγκρίσεων δαπανών,και υποσυστήματα πελατών-προμηθευτών,παγίων και αποθεμάτων(ΤPS επιπέδου).Το SAP υποστηρίζει την Οικον. Διεύθυνση,τη διοίκηση Ανθρ. Δυναμικού,το Μάρκετινγκ και τη Διεύθ. Διαχείρησης Αποθεμάτων.Η GSK χρησιμοποιεί 2 ΕSS συστήματα,το Unison που ετοιμάζει reports οικονομικών στοιχείων προς τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο εξωτερικό όπου γίνεται η ενοποίηση αποτελεσμάτων και ισολογισμού σε επίπεδο Group,τόσο σε επίπεδο πραγματικών στοιχείων όσο και σε επίπεδο στοιχείων 3-ετούς πλάνου, και το SB14 που είναι αντίστοιχο σύστημα reporting στοιχείων όγκου πωλήσεων και αποθεμάτων.Τα ESS συστή,ατα χρησιμοποιούνται κυρίως από την οικονομική διεύθυνση.Θεωρεί ποιο σημαντικό για τη λειτουργία της το MIS σύστημα SAP.

Ανώνυμος είπε...

m5050171-Χρυσάνθη Πλατή

Η εταιρία με την οποία ήρθα σε επαφή για την διεκπαιρέωση της εργασίας είναι η ALMECO.
H ALMECO ιδρύθηκε το 1980 και πραγματοποιώντας αλματώδη ανάπτυξη, σήμερα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο αναπτυσσόμενες εμπορικές και κατασκευαστικές εταιρίες στην Θεσαλλονίκη και στο Ηράκλειο της Κρήτης που δραστηριοποιούνται στο χώρο του επαγγελματικού επίπλου. Η εταιρία είναι πολύ δυναμική και αναπτύσσεται περαιτέρω, επεκτεινόμενη και στην αγορά άλλων πόλεων: της Αθήνας, της Ξάνθης και της Λάρισας μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον που αλλάζει συνεχώς τα τελευταία χρόνια.
Σήμερα η εταιρία απασχολεί 100 ανθρώπους ενώ το κύριο αντικείμενο της είναι η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών και λύσεων στο χώρο του επαγγελματικού επίπλου και η ικανοποίηση των αναγκών και των επιθυμιών κάθε κατηγορίας και υποκατηγορίας πελατών στους οποίους απευθύνεται με εξειδικευμένο τρόπο και εξατομικευμένες προσεγγίσεις.
Η εσωτερική οργάνωση της εταιρίας αποτελείται απο πέντε τμήματα: το Οικονομικό, της Παραγωγής,των Πωλήσεων, του Προσωπικού και της Διαχείρησης.
Τα λειτουργικά διοικητικά στελέχη της (operation managers) έχουν ως κύριο αντικείμενο ενασχόλησης την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της επιχείρησης στο επίπεδο των καθημερινών δραστηριοτήτων τόσο στο εσωτερικό της όσο και στις σχέσεις με τους προμηθευτές και τους πελάτες της.
Τα πληροφοριακά συστήματα που χρησιμοποιούν για την διεκπαιρέωση των εργασιών τους είναι τα ακόλουθα.

1)TPS( Πληροφοριακό σύστημα επεξεργασίας δοσοληψιών).
Το σύστημα αυτό αποτελεί την βάση της πληροφοριακής δομής της επιχείρησης καθώς τροφοδοτεί χρήσιμα στοιχεία σε όλα σχεδόν τα υπόλοιπα πληροφοριακά συστήματα. Το σύστημα συλλέγει ουσιαστικά απο τα διάφορα τμήματα και καταγράφει στοιχεία για καθημερινές τυποποιημένες λειτουργίες της επιχείρησης αυτοματοποιώντας στην ουσία την συσσώρευση και την επεξεργασία παντός τύπου συναλλαγών π.χ Χρησιμοποιείται απο το Οικονομικό τμήμα (Λογιστήριο, Μισθοδοσία)για την καταχώριση των τιμολογίων, για την καταγραφή των εσόδων και των εξόδων της επιχείρησης, για την ενημέρωση της αποθήκης, για τις μετακινήσεις του προσωπικού κ.λ.π
Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η συλλογή και η καταγραφή των στοιχείων αποφασίζεται σε ανώτερο επίπεδο. Χαρακτηριστικό του συστήματος είναι επίσης και το σύστημα λειτουργίας ελέγχου που διαθέτει. Αυτό παρακολουθεί την εκτέλεση των εργασιών στην παραγωγική μονάδα της επιχείρησης και επεμβαίνει σε πραγματικό χρόνο διορθώνοντας οποιαδήποτε απόκλιση εκτελώντας προγραμματισμένες αποφάσεις ρουτίνας( π.χ αποκατάσταση επιπέδου λειτουργίας διαφόρων μηχανημάτων που χρησιμοποιεί στην παραγωγική διαδικασία).

2)MISS
Το σύστημα αυτό το χρησιμοποιούν τα μεσαία διοικητικά στελέχη τα οποία είναι υπεύθυνα για τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση κρίσιμων μεγεθών που αναφέρονται στις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης.
Στην ουσία το σύστημα αυτό δίνει αναφορές (εβδομαδιαίες, μηνιαίες, ετήσιες) με αυστηρά σχεδιασμένες δομές προερχόμενες απο το εσωτερικό της επιχείρησης.
Χρησιμοποιείται απο τον Οικονομικό Διευθυντή και απο τους Συμβούλους για τον υπολογισμό των πωλήσεων κάθε μήνα ανα περιφέρεια και κατάστημα. Με αυτόν τον τρόπο η δίοίκηση της επιχείρησης έχει στοιχεία για το ποιές είναι οι αποκλίσεις απο τους στόχους που έχουν τεθεί και παραθέτει στο σύστημα συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

3)DSS(Σύστημα στήριξης αποφάσεων)
Χρησιμοποιείται απο τα μεσαία διοικητικά στελέχη στα οποία έχει εκχωρηθεί η δυνατότητα λήψης αποφάσεων σε σημαντικά, για την πορέια της επιχείρησης, ζητήματα. Χρησιμοποιούνται απο τον Οικονομικό Διευθυντή για επεξεργασία στοιχείων, αξιοποίηση βάσεων δεδομένων κ.λ.π
Αξιολογεί ένα ιδιαίτερο μεγάλο όγκο δεδομένων και στοιχείων που προέρχονται απο το εσωτερικό της επιχείρησης (MIS,TPS)όσο και απο το περιβάλλον της.

Ανώνυμος είπε...

Ελένη Πετρουλάκη, 5050096
Η εταιρία, στην οποία απευθύνθηκα για την διερεύνηση των πληροφοριακών συστημάτων της, φέρει την επωνυμία «Ε&Κ ΣΤΕΡΓΙΟΥ κ. ΣΙΑ Ο.Ε.» και βρίσκεται Κλεισούρας 4 & Τατοϊου, Μεταμόρφωση Αττικής. Όσον αφορά στις κατηγορίες και τον αριθμό των πληροφοριακών συστημάτων που μπορούμε να συναντήσουμε σ’ αυτήν, υπάρχουν τρία είδη τα ERP, MIS και CRM ένα σε κάθε περίπτωση. Το καθένα απο αυτά υποστηρίζει και διαφορετική λειτουργία μέσα στην επιχείρηση. Το ERP αφορά το λογιστήριο, το CRM σχετίζεται με το marketing, ενώ τέλος, το MIS με την μηχανογραφηση. Από τα παραπάνω συστήματα η εταιρία θεωρεί σημαντικότερο και άκρως ζωτικό για την λειτουργία της το ERP που υποστηρίζει το λογιστήριό της

Ανώνυμος είπε...

m5040064-Ληξουργιώτη Έφη
Η εταιρεία στην οποία είχα πρόσβαση είναι ο ΟΤΕ και όσον αφορά τα πληροφοριακά συστήματα διοίκησης, απέσπασα από στέλεχος τις εξής πληροφορίες.
Συστήματα ανθρωπίνων πόρων:
1.ΑΘΗΝΑ(γραμματειακή υποστήριξη)
2.ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ(εισαγωγή μισθολογικών κινήσεων και εργατικών)
3.ΑΤΛΑΣ(μισθοδοσία εποχιακού προσωπικού)
4.ΗΡΑ(προσλήψεις μόνιμου προσωπικού)
5.ΗΡΑ(προσλήψεις έκτακτου προσωπικού)
Επίσης υπάρχουν και τα συστήματα Ήφαιστος, Προμηθέας, Geneva(τιμολόγησης) και CRM.

Τι είναι τα συστήματα EPR(ENTERPRISE RESOURCE RLANNING):
1.Έτοιμα και Ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα.
2.Σύνολο υποσυστημάτων (application modules) που εξ’ ορισμού επικοινωνούν μεταξύ τους.
3.Ικανοποιητικός βαθμός προσαρμογής.
4. Ελληνοποιημένα, συμβατά με το ΕΥΡΩ, τον Κ.Β.Σ. και την Ελληνική Νομοθεσία.
5. Ανοιχτής αρχιτεκτονικής, περιβάλλον web (Intranet/Internet).

Διαδικασίες που επηρεάζονται:
1.ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Γενική Λογιστική(GL)
Αναλυτική Λογιστική(AL)
Λογαριασμοί Πληρωτέοι(AP)
Λογαριασμοί Εισπρακτέοι(ΑR)
Διαχείριση Παγίων(FA)
Διαχείριση Διαθεσίμων (CM)
Προϋπολογισμός(BDG)

2.ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ
Διαχείριση Προμηθειών Προϊόντων & Υπηρεσιών (PO)
Διαχείριση Αποθηκών-Υλικών(INV)
Κοστολόγηση Έργων(PC)

3.ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΗR)

4.ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ (ΤΑ)

ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ:
1.Κεντρικές υπηρεσίες:
Λογ.εισπρακτέοι πληρωτέοι,αναλ.
λογιστική,διαθέσιμα,προϋπολογισμός,προμήθειες,υλικά,έργα,πάγια.
2.Περιφέρειες:
προϋπολογισμός,προμήθειες,υλικά,
έργα,πάγια.
3.Διαμερίσματα-Τεχνικά τμήματα:
υλικά,έργα,πάγια,προμήθειες(μερικώς).
4.Αποθήκες:
υλικά,προμήθειες.

ΑΛΛΗΛΟΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ:
Ανταλλαγη e-mail από τους εμπλεκόμενους,φροντίδα άμεσης απόκτησης e-mail για τους μη έχοντες,ανοιχτή επικοινωνία για γρήγορη αποτύπωση και επίλυση προβλημάτων που θα παρουσιάζονται,ενεργοποίηση,εγρήγορση,και επαγρύπνηση των πυρηνών ανά περιφέρεια.

Ανώνυμος είπε...

m5050046
Η ΦΙΔΑΚΗΣ LOGISTICS είναι θυγατρική της F.G. Europe και φροντίζει για τη μεταφορά των προϊόντων της-κλιματιστικά και Sharp- στους πελάτες της, στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Χρησιμοποιεί ένα TPS-πληροφοριακό σύστημα πωλήσεων, το Atlantis. Οι υπάλληλοι καταχωρούν σε αυτό τα στοιχεία των πελατών και εκδίδουν τα δελτία μεταφορών και αποστολής.

Ανώνυμος είπε...

5050056-Λουκρέζη Νάγια
Καλησπέρα,
Η εταιρία ATARI HELLAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε ασχολείται με την εισαγωγή & εμπορία λογισμικού & αποσχολεί συμπεριλαμβανομένου του εξωτερικού προσωπικού 8 άτομα.
Η εταιρία χρησιμοποιεί το πληροφοριακό σύστημα "SEN" της "Singular Enterprise".
Το πληροφοριακό αυτό σύστημα βοηθά την ATARI να διαχειρίζεται την αποθήκη,την τιμολόγηση των προιόντων, τις παραγγελίες,τα υπόλοιπα των πελατών & τις πληρωμές(πληρωμές προσωπικού).

Ανώνυμος είπε...

Ευσταθίου Περσεφόνη-5050023
ΠΡΟ.ΣΥ.ΦΑ.Π.Ε. (Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Π.Ε.)
Όμιλος 4 Εταιριών ( 2 έχουν έδρα στην Αττική, 1 στη Λαμία και 1 στην Κέρκυρα)
Ιδιότητα : Φαρμακαποθήκη
Εργάζονται στον Όμιλο γύρω στα 300 άτομα.
To Κεντρικό παράρτημα του Ομίλου βρίσκεται στο Περιστέρι.
Εκεί υπάρχει το Κεντρικό Σύστημα AS/400 με 10 Servers όπου κάποιοι συνδέονται δικτυακά με τις άλλες εταιρίες και έτσι προκύπτουν και οι απομακρυσμένοι χρήστες (Remote Users) των υπολοίπων εταιριών που χρησιμοποιούν όλα τα Συστήματα Πληροφορικής ( ERP, ATLANTIS, e-order, QlikView,)
Το ERP ( Παραγγελιοληψία, Αποθήκη, Διαχείριση Δελτίων Παραγγελίας ) είναι μια Custom εφαρμογή σε περιβάλλον Windows.
Το Atlantis είναι η εφαρμογή του Οικονομικού Κυκλώματος ( Λογιστήριο, Ταμείο ).
Το QlikView δίνει τη δυνατότητα άντλησης Στατιστικών στοιχείων για τις αγορές πωλήσεις κ.λ.π. και των 4 εταιριών.
Η E-order εφαρμογή παρέχει τη δυνατότητα στους πελάτες( Φαρμακοποιοί ) να αποστέλλουν ηλεκτρονικά την παραγγελία τους.
Υπάρχει mail Server & proxy σε λειτουργικο Suse Linux
File Server , Samba PDC, LDAP, DHCP Server, WINS, Version Control σε λειτουργικό Linux.

Ανώνυμος είπε...

κανω μια εργασια για τα ολοκληρωμενα πληξροφοριακα συστηματα του οσε. εκτος απο τον οσε,μηπως γνωριζετε που αλλου θα μπορουσα να βρω βοηθ;ρεια?

Markos Andreou είπε...

Τα συστήματα επιχειρηματικής εφυΐας είναι αναγκαία πλέον για όλες τις επιχειρήσεις. Εγώ απευθύνθηκα σε μια έμπειρη εταιρεία στον συγκεκριμένο τομέα για την επιχείρησή μου και πραγματικά είδα σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργείας της αλλά και στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων.
https://www.revivalsa.com/systimata-epixirimatikis-eyfyas-business-intelligence-w-31716"